wedstrijdverslagen

 

(06-06-2010)
Heel knappe derde plaats te Rijkevorsel

Eén weekend na de stage in Mallorca stond de duatlon te Rijkevorsel op Michaëls programma.
Op stage bleek al dat Michaël terug naar zijn beste niveau aan het toegroeien is. Vooral in het fietsen werd heel wat vooruitgang geboekt.

De afgelopen week klaagde Michaël echter over vermoeide benen, oorzaak van de stage, waardoor ook de wedstrijd te Rijkevorsel in principe nog een weekje te vroeg kwam.
Niettemin kon hij toch reeds een knap resultaat boeken. Hieronder het relaas van de wedstrijd.

Het startschot werd gegeven om iets na 18.30u. De duo’s en de duatleten startten samen, waardoor te verwachten viel dat het er in beide onderdelen heel snel aan toe zou gaan. Ondanks het late aanvangsuur gaf de thermometer toch nog steeds zo’n 26 graden aan.

In het eerste lopen kon Michaël wisselen als tweede van de duatleten, op zo’n 30sec van de leider Tim Van Hemel. In het zog van Michaël volgde Nick Baelus. Samen met nog een fietser van de duo’s gingen beide op zoek naar de leiders (Van Hemel en een duo). Na een ronde was de aansluiting een feit, vooral dankzij Michaël en Nick. Iets verder versnelde Nick Baelus. Tim Van Hemel en een duo sprongen mee. Michaël zat net achteraan de groep en kon pas na het nemen van een bocht de sprong maken. Hij naderde op de koplopers, maar deze anticipeerden en trokken fel door. Frustrerend, maar het werd wachten voor Michaël op een groep met onder meer Rob Douwen en Steven Bogaerts die net voor de laatste van drie fietsronden kwamen aansluiten. Het fietsen ging goed, want Michaël bleef met een aantal mannen het kopwerk voor zijn rekening nemen.

De fietsproef werd afgehaspeld met een gemiddelde van net onder de 40km/u. Na een snelle wissel kon Michaël op een gedeelde derde plaats vertrekken voor het laatste lopen. Uiteindelijk werd hij derde na Tim Van Hemel en Nick Baelus.

Reactie van Michaël: ‘Ik ben heel tevreden. De conditie zit goed. Ik had zeker geen super gevoel vandaag en de afgelopen week voelden de benen toch zwaar vermoeid aan. Dan toch nog een dergelijke prestatie kunnen neerzetten, geeft me vertrouwen. Nu proberen mijn loopsnelheid en explosiviteit nog wat te verhogen, maar het ziet er in elk geval goed uit!’

 

                                                                                                                   Verslag Valver


(27-12-2009)
Michaël sluit het seizoen af met een overwinning

Wegens de afgelasting van de kerstcorrida te Deerlijk, wilde Michaël zijn goede conditie in een andere wedstrijd verzilveren. Al snel werd gekozen voor de wedstrijd te St Eloois Winkel.
Michaël twijfelde tussen de korte en de lange afstand, maar koos voor de korte cross. De afgelopen weken waren de trainingen immers vooral toegespitst op snelheid.

Al van bij de start ging de beuk erin. Toen Andy Vanhaelewijn versnelde, ging Michaël vlot mee en nam onmiddellijk over. Zo konden ze met z’n twee een kleine kloof slaan op een uitgebreide kopgroep. Op de lange helling in de tweede kilometer van het parcours versnelde Michaël een paar keer en kon zo een beslissende kloof slaan op Vanhaelewijn.

Uiteindelijk kwam hij als eerste over de eindmeet met een kleine twintig seconden voorsprong op de tweede.
Een mooie afsluiter van het duatlon- en atletiekseizoen. Clubgenote Audrey Goesaert kon beslag leggen op de tweede plaats bij de dames.
Op nu naar volgend jaar!


(14-09-2009)
Belgisch kampioenschap 1/8e duatlon Wetteren

Zondag 13 september stond het Belgisch Kampioenschap 1/8 duatlon op het programma.
Vijf kilometer lopen, tweeëntwintig kilometer fietsen en twee en een halve kilometer lopen.

Het loopparcours was redelijk geaccidenteerd met per ronde een steile helling, heel wat bochten en een aantal kleinere hoogteverschillen. Dit alles op een voor 80procent onverharde ondergrond.

Michaël kon tijdens het eerste lopen zich handhaven in de top vijftien na een ietwat te snelle start. Samen met mannen als Benny Coopmans, Wesley De Mulder,… dook hij de wisselzone in. Tijdens het fietsen ging het vlot vooruit en al snel werden de mannen die voor hen uitreden (o.a. Nico Gruloos) bijgehaald. Het werd heel onstuimig koersen in de groep, waarbij de samenwerking vaak zoek was. Dit leidde voortdurend tot demarrages, maar uiteindelijk bleef de groep samen tot aan de wisselzone. Michaël had heel wat kopwerk voor zijn rekening genomen in het fietsen en kon toch nog als vierde van de groep wisselen.  Bij het buiten komen van de wisselzone echter betaalde hij de tol voor zijn inspanningen en kreeg af te rekenen met krampen. Niettemin kon hij toch nog naar een heel knappe zestiende plaats lopen. 
Winnaar bij de elite werd Pieter Reijnders.


(31-08-2009)
Provinciaal kampioenschap Waardamme

Op zondag 30 augustus stond de duatlon van Waardamme op het programma. Een wedstrijd waar Michaël naartoe had gewerkt, vermits het ging om het Provinciaal Kampioenschap.
De uitslagen van de voorbije weken en het feit dat Michaël vlijmscherp stond, deden het beste vermoeden. De laatste weken kreeg hij echter meer en meer af te rekenen met maag- en darmklachten en buikloop.
Het werd dus koffiedik kijken en gissen naar zijn prestatie.

Om kwart over vier werd het startshot gegeven. Het was droog en redelijk warm weer. Er stond wel redelijk wat wind. Van bij de start sprintten de Fransman Jérémy Boulogne, Jochen Neyrinck en Wim Van Leene ervandoor. Daarachter volgden Jürgen Boterberge en Michaël.

Wim Van Leene loste vooraan de rol en Jürgen en Michaël konden de Antwerpenaar oprapen. Bij het ingaan van de laatste loopronde liepen ze dus in positie drie en vier en kwamen ook zo de wisselzone binnen. Het eerste looponderdeel werd, ondanks de wind, afgelegd in een snelle 18,5km/u.
Een snelle wissel van Wim Van Leene en Niels Heyse zorgde ervoor dat met z’n vieren de achtervolging werd ingezet op het kopduo.
Na anderhalve ronde vond Jürgen Boterberge het welletjes en knalde weg uit de groep richting kop van de wedstrijd. Hij zou uiteindelijk de snelste fietstijd afklokken.

Na een drietal ronden kwamen de ploegmaats D’Heere en Vijverman van TDW  en Patrick Soetaert aansluiten bij de groep van Michaël. Deze groep bleef vlammen met een gemiddelde van iets boven de 41km/u. Anderhalve kilometer van de wissel demarreerde Tim Vijverman. De rest bleef zitten. Michaël wou de kloof beperkt houden, om in het lopen de ontsnapte Vijverman nog terug te pakken en probeerde het tempo wat op te trekken.
Na een razendsnelle wissel vertrokken Soetaert, Van Leene en Michaël zij aan zij voor de afsluitende 3 kilometer. De eerste ronde moest Michaël er wat door komen, maar tijdens de tweede ronde kon hij na twee versnellingen zijn medevluchters verschalken. Tim Vijverman werd nog nipt vierde, Michaël volgde op 2 seconden. Een vijfde plaats in totaal en brons als derde West-Vlaming.

Een tevreden Michaël mocht mee het podium op na een sterk wedstrijd!


(06-07-2009)
Wedstrijdverslag duatlon Wevelgem: Onverwachte zege te Wevelgem

Gisteren, zondag, slaagde Michaël erin om zijn eerste duatlonzege binnen te halen.
Na er vorig jaar een aantal keer heel dicht bij te zijn geweest, was het deze keer wel raak.

En toch wel op een verrassend moment. Kort na de intense en vermoeiende verkiezingscampagne, was Michaël nog maar enkele weken weer volop aan het trainen. De basisconditie was weliswaar min of meer behouden, maar er moest (en moet) nog keihard gewerkt worden om die ‘topvorm’ te bereiken. Het werd dus ook voor Michaël een volledige verrassing, of toch niet…?

‘Het is toch wel een kleine verrassing, ja. De conditie is nog verre van optimaal, maar ik wist wel dat dit parcours me op het lijf geschreven is. Als ik mijn looptijden bekijk, dan zijn die matig gezien de extreme weersomstandigheden, maar zeker nog niet schitterend. Alleen het fietsen was een stuk sterker dan verwacht. Mijn fietsstage in Mallorca zal daar toch wel voor iets hebben tussen gezeten. Ik ga nu niet meteen verkondigen dat ik de beste fietser geworden ben, maar op een parcours zoals in Wevelgem waar het veel lange vlakke stukken zijn, ben ik toch wel in m’n sas.’

De wedstrijd zelf werd een ware triller. Met Sam Lepoutre en Jesse Van Nieuwenhuyse had het organiserend team ETZ twee speerpunten in huis. Ook Joel Claisse leek een kanshebber.

Bij de eerste loopproef was het echter de waal Ludovic Vangrootenbreul die het vuur aan de lont stak. Michaël volgde in tweede positie op een vijftiental meter, met in zijn rug zowat het volledige deelnemersveld. Na twee ronden lagen de plaatsen al wat duidelijker vast. Vangrootenbreul kon nog steeds een kloof behouden, maar die werd iets kleiner. In de laatste ronde moest Sam Lepoutre een tiental meter prijsgeven op Michaël. In die volgorde kwamen ze het wisselpark ingelopen.

Na een snelle wissel namen Michaël en Sam de koppositie over van de waal, die in het fietsen zou terugzakken naar plaats dertien.
In het mooie parcours zaten weinig bochten. Doch, twee haarspeldbochten zorgden ervoor dat Michaël in de eerste twee rondes van het fietsen telkens door Sam Lepoutre op achterstand werd gezet. De explosiviteit en ervaring als renner leverde Sam hier duidelijk winst op. Tweemaal kon Michaël echter tegen wind terug de aansluiting vinden.
Met het ingaan van de laatste fietsronde, haperde hij met zijn pedaal tegen de grond, waarop Sam nog maar eens weg demarreerde. Het zag ernaar uit dat de strijd gestreden was. Maar Michaël kon toch nog terugkeren en draaide zelfs als eerste de wisselzone binnen.

Beide atleten vertrokken zij aan zij voor het laatste korte looponderdeel. Sam plaatste onmiddellijk een versnelling en kreeg enkele meters. Op een lastiger stuk van het parcours kon Michaël echter terug aansluiting vinden en ging erop en erover. Uiteindelijk haalde hij het nog met een kleine minuut voorsprong op een moegestreden Sam Lepoutre.

Naamgenoot Jesse Van Nieuwenhuyse werd nog knap derde en zorgde ervoor dat er twee man van ETZ, de organiserende club, op het podium stonden.


(23-08-2008)
Wedstrijdverslag duatlon Zele
: een schitterende achtste plaats.

Omstandigheden: temperatuur bedroeg rond de 22°, droog en zonnig, maar nat wegdek na een aantal fikse buien net voor de wedstrijd. Er stond redelijk veel wind.
Parcours: redelijk bochtig met per ronde 1 helling richting brug over autostrade.

Met z’n 83 vertrokken ze voor 5km lopen, 33,6 km fietsen en een afsluitende 2,5km lopen.

Wim Vande Wiele was als eerste weg, voor Jochen Neirynck en Michaël, die goed startte. Michaël wachtte echter het groepje achter zich op. Na de eerste loopproef wisselde hij met een zesde looptijd. In het fietsen ging het keihard. Vooraan waren Neyrinck en Vande Wiele voorbijgesneld door het duo Frederik Broché en Eddy Buts. Daarachter kwam na een helse achtervolging alles samen. Een groep van een vijftiental man ging strijden voor de plaatsen vijf en verder. Tegen de verwachtingen in kon Michaël heel mooi stand houden in de groep. Na een tactisch sterke koers kwam hij vooraan de groep de wisselzone binnen. In de smalle wisselzone kwamen twee atleten net voor hem ten val. Uiteindelijk kon hij als negende vertrekken voor de afsluitende loopproef. Hij klokte uiteindelijk af in een tijd van 1u 19min en 14 sec, goed voor een prachtige achtste plaats net na de Nederlander Van Wouw.

Met een zesde looptijd, een vijftiende fietstijd en een vijfde looptijd (laatste looptijden niet allemaal correct op de uitslag) een meer dan geslaagde wedstrijd. Ter vergelijking: vorig jaar werd hij 21ste in de wedstrijd.(27-04-2008)
Wedstrijdverslag Duatlon Ruddervoorde

De duatlon in Ruddervoorde is de tweede wedstrijd in het nieuwe BeNed Circuit. Een garantie dus voor eens sterk deelnemersveld.
Aan de start stonden 111 duatleten, waaronder kleppers als Joeri Vansteelant (Wereldkampioen Long Distance), Armand Vandersmissen (Nederlands kampioen en wereldtopper), Kris Coddens, Benny Coopmans, Jeroen Maetens, Jeremy Boulogne, Koen Demyttenaere, Bart Verkaemer en ga zo maar door.

Het parcours was licht heuvelachtig en vrij open, waardoor de wind scherprechter van dienst was.
Tijdens de eerste loopproef van vijf kilometer werd razend snel gestart, ondanks het feit dat het meteen bergop ging. Michaël startte rond 25ste positie. Al gauw vormde zich een groepje met daarbij Clive Vangheluwe, Patrick Soetaert, Michaël en een aantal andere duatleten. Vooraan knalden Joeri Vansteelandt, Antoine Duvivier en Kris Coddens ervandoor.
Michaël voelde zich goed en deed het meeste kopwerk in zijn groep. Beetje per beetje had het sloopwerk resultaat en de groep verbrokkelde helemaal. Michaël klokte af aan de wisselzone in een sterke tijd van 16’49” (18de looptijd), net na Jochen Neyrinck.
Tijdens het fietsen (niet stayer) viel vooraan de wedstrijd in zijn definitieve plooi. Joeri Vansteelant trok keihard door en liet Kris Coddens achter zich. Laatstgenoemde werd in het lopen nog bijgehaald door Armand Vandersmissen. Dit werd dan ook meteen het podium in Ruddervoorde.
Dankzij een regelmatige fietsproef en een uitstekende tweede loopproef (ter vergelijking: Joerie Vansteelant haalde de 8Ste looptijd, Michaël de 12de. Hoewel we eigenlijk niet mogen vergelijken gezien Joeri de overwinning op dat moment al op zak had) kon Michaël beslag leggen op een 31ste plaats. Na de wedstrijd voelde hij zich nog redelijk fris en mits wat betere parcourskennis zat een plaats in de top 30 er absoluut in!

Opnieuw wat vooruitgang geboekt dus!
Op naar de volgende wedstrijd.


(12-04-2008)
Wedstrijdverslag Duatlon Oostende

12 april-11u-Oostende-5/20/5.
91 duatleten stonden aan de start van de tweede duatlon in de koninklijke badstad. Met namen als Roel Pauwels, Dirk Verleyen, Benny Coopmans, Bart Verkaemer,…konden de organisatoren terug rekenen op een mooi deelnemersveld.

Het loopparcours bevond zich op de dijk van Oostende: twee rondes per loopproef, goed voor telkens een totaal van vijf kilometer. Er werd tegen wind vertrokken waardoor in de eerste loopronde een grote groep van een 20-tal atleten samen bleef, met daarin ook Michaël. Tijdens een tweede loopronde werd al een eerste afscheiding genoteerd. Michaël bevond zich in een groepje met o.a. de Sportivomannen Patrick Soetaert en Clive Vangheluwe, Nico Smessaert en een aantal andere atleten. Net voor de wisselzone ter hoogte van het zwembad plaatste Michaël een versnelling om als eerste de wisselzone in te duiken. Na een snelle wissel kon hij samen met de eerder genoemde namen een groepje vormen en jacht maken op de mannen voor hen. In de eerste fietsronde was de samenwerking compleet zoek, waardoor de kloof op de groep voor hen ietwat vergrootte. Jammer, want de afstand was zeker overbrugbaar. Uiteindelijk hebben een aantal dan toch hun verantwoordelijkheid opgenomen en de achtervolging ingezet. Na drie fietsronden (met veel wind) wisselde Michaël in het gezelschap van Roel De Smet, Patrick Soetaert,… Na een wat moeilijker eerste loopronde kon hij in de tweede lus de aansluiting maken bij een groepje en hen op het laatste nog achterlaten.
Een schitterende twaalfde plaats was dan ook het eindresultaat.

Uitslag winnaar:

 

1. Roel Pauwels

18’04” (1ste) – 34’19” (3de) – 18’57” (1ste):  1’11”20”’

Uitslag Michaël:

 

12. Michaël Vannieuwenhuyze

18’48” (12de) – 34’56” (11de) – 20’00” (11de):
1’13”44”’