Blog

 

Zaterdag 19 mei 2012

Tweede plaats in Rollegem-Kapelle   

Op vraag van m’n trainer liep ik vandaag in Rollegem-Kapelle.

Onder een stralende zon startten we met 162 lopers voor zo’n 4,5km. Hoewel het parcours niet superlastig was, zaten er toch een aantal stukjes vals plat in wat een goede indeling van de koers toch wel noodzakelijk maakte. Na iets meer dan 500m kregen we het eerste stukje vals plat voorgeschoteld. Sam Lepoutre, ook in de ‘goede’ handen van trainer Luc en ikzelf versnelden om beurt. Achter ons kraakte het, maar ikzelf moest ook een paar lengtes toegeven op man in vorm, Sam.

Samen met Frederik Debacker liep ik dan al voor de tweede plaats. Een paar versnellingen later moest ook Frederik eraf en liep ik solo naar een tweede stek. Even dacht ik nog te naderen op Sam, maar de kloof was groot genoeg en Sam was ook sterk genoeg. Achter mij was de kloof met Lieven Demeestere, die ondertussen opgerukt was naar een knappe derde plaats, te groot en kon ik dus ‘rustig’ de wedstrijd uitlopen.

Heel tevreden met de prestatie want elke wedstrijd loop ik sneller en sneller. Met een gemiddelde van 18km/u kom ik terug onder de mensen. Er moet nog wat bij, maar het gaat de goede richting uit.

Bedankt aan de vele supporters langs de weg. De aanmoedigingen deden deugd!


Zondag 13 mei 2012

Meer dan geslaagde eerste triatlon     

Vandaag stond mijn allereerste triatlon op het programma. Met de Ros Beiaardtriatlon in Dendermonde had ik bewust voor een korte afstand gekozen, vooral omdat ik toch nog wat schrik had voor het zwemmen in open water.

En ik moet toegeven, ik was in de laatste jaren nog nooit zo nerveus geweest voor een wedstrijd. Als een klein kind dat naar Sinterklaas moet en vreest om Zwarte Piet op zijn weg tegen te komen…of zoiets.

En dat nerveus gedoe bleef tot aan de start.

Bij deze het relaas van mijn eerste triatlon:

Vijf minuten voor de start duik ik het water in. Niet eens zo koud dat water, waar ik vooraf toch voor had gevreesd. Na wat los te zwemmen besefte ik al snel dat het zwemmen geen lachertje zou worden. Geen vijf centimeter zie ik voor me uit in het water van de Dendermondse forten.

Een tijdje later gaat het startschot en probeer ik met helse slagen de meute te volgen. De eerste vijftig meter gaan vlot, de volgende vijftig minder. De slag is niet perfect, de ademhaling al evenmin. Ik krijg een licht paniekerig gevoel…’t zal toch niet waar zijn zeker? Ik schakel bewust een versnelling lager en moet uiteindelijk zelfs schoolslag beginnen zwemmen. Totale afgang denk ik bij mezelf, terwijl ik de snellere mannen zo van me zie wegzwemmen.

Veel denken zit er nu niet meer in, overleven, proberen te zwemmen en zo snel mogelijk uit dat water geraken.

Na een veel te lange zwembeurt en ver achter de kop van de wedstrijd, struikel ik uit het water. Struikelen is het juiste woord, want na het heen en weer schommelen in het water lijkt het alsof ik een volledig vat bier achterover heb gekapt en daarna nog even op de break dance ben gaan zitten.

Een vlotte wissel verder zit ik al op de fiets en vertrek ik als een speer voor een 25km lange tijdrit. Is het de ontgoocheling van het zwemmen? Ik weet het niet, maar ik vlam er echt vandoor. Na een 500 –tal meter heb ik de eerste fietsers voor me te pakken. Ze proberen aan te klampen maar moeten al snel lossen. Wat verder zie ik twee groepjes voor me uit rijden. Opnieuw rij ik er naartoe en laat de fietsers ter plaatse. Na nog een paar enkelingen te hebben opgeraapt gaapt de grote leegte. In de verste verte geen fietsers meer te zien. Ik blijf vlammen, kom toch nog een enkeling tegen en vlieg zelf bijna uit de bocht. Een beetje te voortvarend… Halfweg de eerste ronde. Langs het water probeer ik nog een tandje bij te steken, letterlijk en figuurlijk. Bij twee kleine verhogingen in het wegdek vlieg ik letterlijk van de grond. Het gaat snel, ik voel het… maar het moet. In de verte zie ik plots de volgende groepjes voor me uit rijden. Ik moet er naartoe.

Opnieuw geraak ik erbij, opnieuw laat ik ze ter plaatse. Ik hoop dat er toch iemand meekan, anders wordt het nog een lange tijdrit (wetend dat ik daarachter nog moet lopen). Eentje probeert het, maar heel veel hulp heb ik er niet aan. Ik besluit dan maar om alleen verder te gaan.

Op het einde van de eerste ronde roept ex-collega Bart, die staat te supporteren, me toe: 1’40” achter op Steve, een andere kennis. De tweede ronde blijf ik vlammen en vooraleer ik het weet heb ik Steve te pakken.

Ik wissel op een 30ste plaats, na een 30 à 35 plaatsen te hebben goedgemaakt met de fiets.

Het lopen gaat redelijk en ik kan in de afsluitende twee ronden nog opschuiven naar een zestiende plaats. Een onverhoopt succes voor de eerste triatlon!

Maar ook een ontnuchtering: er is nog veel zwemwerk aan de winkel, vooral het aanpassen in open water zal nog wat leertijd met zich meebrengen.

Maar ik heb nog tijd. Afspraak volgend jaar voor de kwart afstanden. Eens dit slaagt, dan durf ik spreken over een Iron Man…

Maar daar zijn we nog lang niet. Een mens moet een doel voor ogen hebben zeker…? :-)


Zondag 6 mei 2012

Net geen podium in Desselgem             

Na de overwinning van vorige week was het doel om in Desselgem opnieuw wat sneller te lopen.
Aan de start werd me meteen de favorietenrol toebedeeld door de speaker omdat ik bij een vorige editie een aantal jaar terug de wedstrijd nog gewonnen had. Wist de man veel dat ik ondertussen het een en ander had meegemaakt :-)

Met Stijn Vermeulen, Joost Dewaele en Dieter Roelandt kreeg ik drie mannen voor me die van meet af aan erin vlogen. Het ging er redelijk hard aan toe. Samen met Dieter streed ik voor de derde plaats. Elk om beurt versnelden we, maar het duurde tot de laatste 500m vooraleer Dieter met een definitieve versnelling mij eraf kreeg. Gemengde gevoelens want ik had graag het podium gehaald, maar opnieuw een stukje sneller dan vorige week.


Zaterdag 28 april 2012

Eerste overwinning is binnen

But first things first. Al een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb op de blog, dus ben ik jullie nog een verslagje verschuldigd van de afgelopen stages.

Van 3 t.e.m. 10 maart trok ik richting het zuiden van Spanje om zon en wind te trotseren. Mojacar zegt de niet-sportievelingen niet veel, maar voor geoefende fietsers kent dit Spaanse kuststadje geen geheimen meer. Ik kan de stage eigenlijk heel kort samenvatten: ‘geen meter vlak’. Reken daar de nodige wind bij en een aangenaam zonnetje en dan heb je een heel goed trainingsparcours.

Tijdens de stage ondervond ik ook maar bitter weinig last van de knie, dus over het algemeen een heel goed gevoel hieraan overgehouden.

Met het paasweekend in zicht werd een nieuwe stage gepland. Een mini-stage met KTDC in de Vogezen. Opnieuw verre van vlak dus, en wederom een vierdaagse waar ik heel goed kon trainen.

Eerste duatlon in meer dan anderhalf jaar

Na de stages werd het tijd om wat meer op het lopen te trainen en daarvoor werden wat wedstrijden gepland. Ook stond opnieuw een duatlonwedstrijd op het programma. De eerste in één jaar en negen maanden (!), ik realiseerde me het pas toen ik aan de start stond. Met de wereldkampioen, de vice-europees kampioen, enz aan de start, wist ik meteen weer wat duatlon was: een veel te kleine wereld waarbij het niveau van de subtop nog maar eens was gestegen. Soit, voor m’n eerste wedstrijd was het vooral aanvoelen en hopen om terug onder de mensen te geraken. Een 35ste plaats was m’n deel, nog verre van m’n oude niveau maar wel terug onder de mensen.

Eerste overwinning

Sindsdien gaat het stilletjes aan bergop met de loopsnelheid. In Gistel kon ik voor de eerste keer sinds lang terug een overwinning in de wacht slepen. Een 5km aan 17,6km/u gemiddeld in toch wel redelijk zware weersomstandigheden. Goed voor de moraal en goed om verder te werken aan de snelheid.

Nog een weg te gaan, maar al een heel lang pad afgelegd. Dat van dat licht aan het eind van de tunnel…lijkt een beetje van toepassing ;-)


Maandag 13 februari 2012

Koud, koud en nog eens koud

Afgelopen weekend stond voor het eerst een loopwedstrijdje op het programma. Hoewel het veldloop was in Dadizele, achtte ik mij niet in staat om op dat parcours al meteen een rol van betekenis te gaan spelen. Te gevaarlijk voor de knie en bovendien had ik ook nog geen intervaltraining gedaan.

Daarom trok ik naar de winterloop in Deinze. Een ideale wedstrijd om zonder druk te lopen. De dag ervoor was ik half bevroren thuisgekomen van een fietstraining, dus ik wist wat me te doen stond: smeren (de benen althans) en goed induffelen. De wedstrijd was immers in de voormiddag, en dus op het koudste ogenblik van de dag.

De race zelf probeerde ik aan een redelijk constant tempo te lopen. Uiteindelijk liep ik de 3,5km aan een gemiddelde van 16,7km/u. Tevreden, wetende dat ik nog geen intervaltraining achter de rug had.

Na de wedstrijd andere kledij aangetrokken en vertrokken voor een fietstraining langs de leieboorden. Al bij al een goed trainingsweekend, alleen was de valse noot opnieuw de knie. Na de fietstraining, voelde ik opnieuw redelijk wat pijn. Het is eigenlijk de afgelopen weken steeds hetzelfde verhaal. De algemene conditie is goed, nu zou ik moeten werken aan mijn snelheid, maar dan heb ik steeds terug last van de knie.

Het wordt dus opnieuw een bezoekje aan de dokter en verder onderzoeken wat de juiste oorzaak is van de blijvende ontsteking. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit de losstaande knieschijven die ik van bij m’n geboorte heb meegekregen (J). Alleen moet nu een oplossing kunnen worden gevonden voor dit probleem. Eens die er is, kan ik weer voluit gaan. Ondertussen blijft het bij conditie onderhouden en af en toe een klein beetje snelheid er tussen steken. Kwestie van de kloof op de concurrentie niet nog groter te laten worden.


Zaterdag 31 december 2011

Een terugblik…

2011 werd een heel bewogen jaar, zowel voor mezelf als in het algemeen. Sta me toe hier niet terug te blikken op het afgelopen politieke jaar, want dan zal ik redelijk wat pagina’s moeten neerpennen. Ik ga het ook niet hebben over de financiële crisis anders raakt mijn rode inkt op. Neen, gewoon een korte terugblik op een toch wel heel kort sportjaar voor mezelf.

Eigenlijk kan ik de eerste zes maanden in een paar woorden samenvatten: operatie en revalidatie. In maart ging ik onder het mes en de maanden daarop werd het herstellen, lijdzaam toezien hoe de spiermassa in mijn benen zienderogen afnam, revalideren en vooral afzien. Eind juni kon ik al eens denken aan wat fietsen. De fietstrainingen verliepen redelijk vlot en op 15 augustus kon ik met KTDC-ploeggenote Kathy en VACBL-clubmakker Bert deelnemen aan de trio-triathlon te Izegem. Met een gemiddelde van 40km/u een geslaagde eerste test.

In september kon ik dan ook weer aanknopen met de looptrainingen en tegen midden oktober begon ik met lichte intervaltrainingen.

Hoewel het in het lopen meer moeite vergde en vergt om terug een beetje op niveau te geraken, kon ik toch al wat wedstrijden lopen. In Deinze en Ursel eindigde ik respectievelijk 2de en 4de (de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de bezetting niet zo sterk was), maar pas in december kon ik terug boven de 17km/u lopen. De kerstcorrida in Deerlijk werd aan het programma toegevoegd als snelheidstraining. Een beginnersfout (te weinig opwarmen en te veel staan tateren met de supporters en een te snelle start voor nog maar een derde wedstrijd) zorgde ervoor dat ik een verrekking opliep aan de hamstring.  De wedstrijd van Sint-Eloois-Winkel een week en een dag later werd dan ook geen al te groot succes. Met een trage start (om de hamstring niet te forceren) begon ik in zowat 50ste positie. Uiteindelijk nog een gemiddelde van 17km/u en een 16de plaats.

En met deze wedstrijd viel ook een doek over mijn heel korte seizoen. Het wordt nu hopen dat de knie volledig herstelt, want het herstel is niet zoals gewenst (nog steeds pijn).

De objectieven voor volgend jaar zijn niet echt wereldschokkend. Gewoon proberen terug op mijn oude niveau te geraken en pijnloos te trainen. Als dat me lukt, dan wordt 2013 een knaller. Maar eerst 2012.

Voor het nieuwe jaar wens ik jullie allen een leuk, liefdevol, sportief en gezond 2012. Een cliché, inderdaad, maar voor zoiets val ik graag in herhaling.

Veel feestgenot!


Dinsdag 20 december 2011

Een impressie van een corrida (Deerlijk)

In normale omstandigheden zou afgelopen zondag een thriller zijn geworden. De wedstrijd in Deerlijk heeft iets speciaals, iets magisch zelfs voor de meeste VACBL-leden, en dus zorgt dit steeds voor de nodige spanning voorafgaand aan de wedstrijd.

Dit jaar kwam ik met beperkte ambities aan de start, waardoor die spanning naar de wedstrijd toe toch heel wat minder, bijna nihil, is. Een kwartier voor de start is dit echter anders.

Het begint eigenlijk al bij de opwarming. In tegenstelling tot om het even welke andere wedstrijd word je constant aangesproken door supporters, medelopers,… Ik verbaas me er elk jaar opnieuw over hoeveel volk er langs de kant staat en supportert! Het is altijd leuk een babbeltje te slaan voor de wedstrijd, maar het heeft ook als gevolg dat plots, alsof het uit het niets komt, dat ‘laatste kwartier’ voor de start daar is. Alsof het uur daarvoor voorbij is gevlogen. Snel worden de lange loopbroeken of beenstukken langs de kant in de armen van een supporter gesmeten, de betere lopers trekken nog vlug een versnelling of vijf om toch maar voor de start die hartslag even in het rood te jagen, en dan begint de omroeper door de micro af te tellen…nog vijf minuten…iedereen aan de start gevraagd…nog vier minuten…de vooroprijdende seingevers starten hun motoren. De wagen van de wedstrijdleiding slaat zijn deuren toe. Wij posteren ons vooraan aan de startlijn, er wordt wat geduwd en getrokken, de chrono wordt in het oog gehouden, net als de Miss die het startschot zal geven.

Ik zie VACBL-trainer Johan een beweging maken met zijn hand. Ik tel vijf vingers, nog vijf seconden dus…en dan een luide knal. In een mum van tijd wordt alle opgebouwde spanning losgelaten en verlaat als het ware gekanaliseerd in een explosie via de benen mijn lichaam.

Een iets te harde explosie zo blijkt, want ik voel meteen mijn rechter hamstring. Een verrekking en ik moet nog zo’n 4,950 meter afleggen. Maar het lukt om door te lopen en na 200m draai ik met de kop van de wedstrijd rechtsaf waar de wind pal op de neus komt te staan.

Hoewel ik, buiten het feit van de hamstring, de start goed verteer, besef ik maar al te goed dat dit tempo momenteel nog niet aan mij besteed is. Ik zie een aantal van mijn (vroegere) concurrenten mij passeren, maar vertik het (of kon ik niet beter?) om mee te gaan. Uiteindelijk blijf ik van dan af een constant tempo lopen. Een tempo dat in principe te traag is om een sterke tijd te lopen, maar waarvan ik weet dat dit momenteel het maximum is dat ik kan halen gespreid over vijf kilometer.

Na ongeveer halverwege de wedstrijd merk ik dat ik mijn tempo toch iets  lager moet leggen dan verwacht. Ik zie achter me een groepje naderen, maar loop zelf in op een aantal snelle starters. Vanaf dan wordt het aanklampen en overleven. Op de tanden bijten dus en proberen het maximale er toch nog uit te halen. In de laatste honderden meters hoor ik nog maar een keertje mijn naam. Ongelooflijk hoeveel supporters er langs de kant mijn naam scandeerden (trouwens, bedankt daarvoor!). Ik trek me nog eens op gang om de laatste hectometers af te leggen en passeer de eindmeet in een tijd van iets boven de 17 minuten. Meteen overheerst een gevoel van ontgoocheling. Verdoeme toch…scheelt nog veel met mijn toptijden. Maar beetje bij beetje begint het toch door te sijpelen dat dit zo slecht nog niet is. Als ik alles op een rijtje zet en zie vanwaar ik kom…dan mag ik tevreden zijn met deze tijd. Een mens mag af en toe met wat minder ook content zijn.

Na de wedstrijd heb ik nog een half uur losgelopen om toch maar de doorbloeding van mijn hamstring goed zijn werk te laten doen. Helaas heeft dit niet veel geholpen, want zowel op zondagavond als op maandag liep ik erbij alsof ik drie maal door een auto was overreden. Alles deed pijn…maar eigenlijk hoort dat zo. Het is een teken dat ik alles heb gegeven en dat  stemt me tevreden.  
 

Tot slot nog even een dikke merci aan alle supporters die het afzien onderweg wat minder zwaar maakten! Een speciale vermelding ook voor KTDC-clubgenoot Yves die een beresterke prestatie neerzette op de 15km. Petje af!


Zondag 20 november 2011

Trainingswedstrijd te Knesselare

Vandaag stond een tweede trainingswedstrijd op het programma. Tijdens de wedstrijd in Deinze, die ik liep zonder intervaltraining, haalde ik net 16km/u. Nu zijn we een aantal weken en twee intervaltrainingen verder en de verwachte vooruitgang is er. Tijdens een 5km loop in Knesselare kon ik op een geaccidenteerd parcours een tijd van 17’45” lopen, een gemiddelde snelheid van 16,9km/u.

We zijn er bijlange nog niet, maar na zo een lange tijd zonder wedstrijden is elke stap vooruit bijna als een overwinning.

De komende weken kijk ik welke wedstrijden ik nog kan lopen, zij het nog steeds met als enige ambitie wat snelheid in mijn lopen te krijgen. Ik voel wel dat de conditie nog zeker niet optimaal is. Hoewel ik naar eigen aanvoelen goed recupereer op training, voel ik dat ik conditioneel ook in de wedstrijden nog wat tekort kom. Maar wat nu nog niet is, zal wel komen.

Ondertussen staan reeds twee stages gepland begin volgend jaar. Begin maart trek ik naar Mojacar in Spanje voor een zevendaagse trainingsstage. In het paasweekend trek ik dan met de triatlonclub richting de Vogezen. Het wordt dus nu al uitkijken richting 2012!


Dinsdag 1 november 2011

Tweede plaats en MTB-training.


Het is reeds een tijdje geleden dat ik nog de tijd vond om iets te schrijven. Vandaar dus een kort verslagje van de afgelopen weken.

Na het akkefietje eind augustus, kon ik eindelijk weer de trainingen op een normale manier aanvatten. Gestaag probeer ik ondertussen opnieuw te bouwen aan een basisconditie. Met zowel zwem-, fiets- als looptrainingen. En de trainingen beginnen hun vruchten af te werpen. Ik voel me steeds beter tijdens en na de inspanningen en merk dit ook aan m’n hartslag. Twee weken geleden stond er ook al een loopwedstrijdje op het programma. In Deinze werd ik tweede na een ongenaakbare Frederik. Moet er wel eerlijkheidshalve aan toevoegen dat, op Frederik na, de tegenstand niet zo groot was. Niettemin een opsteker tijdens de lange weg terug.

Vandaag werkten we, onder de vleugels van onze trainer, een groepstraining af met de MTB. Samen met een aantal renners en collega duatleet Sam Lepoutre verkenden we de streek van Ruiselede. Het gevoel was zeker niet slecht! Het was alweer een hele tijd geleden dat ik nog op de MTB had gezeten, maar het was een aangenaam weerzien met mijn zwarte ros.

Ondanks het goede gevoel op training, is de conditie zeker nog niet top. Ik heb nog een lange en harde weg te gaan, maar ik ben er klaar voor. In Brugge heet dat ‘no sweat, no glory’. Of het nu koud zal zijn of niet deze winter, zweten zal ik ;-) Ik heb er zin in!


Zondag 28 augustus 2011

The road to victory is paved with a lot of painful misfortunes…

…en dat geldt vooral dit jaar voor mij.
Aan een ‘victory’ ben ik evenwel nog niet toe, maar het zou al een overwinning op mezelf zijn mocht ik terug voluit kunnen trainen. Want na de knieperikelen, operatie en revalidatie kon ik eindelijk terug mijn pijlen richten op het trainen. Ik heb zelfs al een ‘wedstrijdje’ achter de rug op 15 augustus.
Helaas, het mocht echter opnieuw niet zijn. Vorige week maandag slaagde ik erin om een verlengstuk te breien aan mijn ‘out of competition’ door mijn voet om te slaan. Gevolg: met gezwollen enkel naar spoed gevoerd. Resultaat: redelijke kneuzing en verrekking van de enkelbanden tot gevolg en minstens een maand niet lopen. Zwem- en fietstrainingen hangen af van het al of niet vlot herstellen.

Het lichtpuntje na de revalidatie was er nochtans, op 15 augustus in Izegem. Samen met Cathy (zwemmen) en Bert (lopen), nam ik deel aan de trio-triatlon. Dit als test, kwestie van te weten of ik in het fietsen al iet of wat niveau haalde. Met een twaalfde fietstijd (op +/- 180) en een gemiddelde van 40km/u bleek de test meer dan geslaagd. Ook al was het maar een twintigtal kilometer racen tegen de klok, ik had mezelf aangenaam verrast. Uiteindelijk werden we derde in onze categorie, met dank aan mijn twee ‘partners in crime’.
Afgelopen maandag kende ik dan opnieuw pech… Stomme val dat wel…maar wanneer is een val niet stom? Dus moet ik opnieuw een tijdje aan de kant. Geen ramp, want de focus lag sowieso toch al op volgend seizoen, maar aangenaam is dit nu ook weer niet. De voorbereidingen voor 2012 (en vooral 2013, later daarover wel meer) komen niet meteen in het gedrang en da’s het voornaamste!
Hopelijk wordt dit nu het laatste in wat ik op zijn minst een ‘pechjaar’ kan en mag noemen. We laten in elk geval de moed niet zakken…het motto ‘wat je niet kraakt, maakt je sterker’ indachtig zijnde.


Donderdag 11 augustus 2011

Terug sportman

Juli en vooral begin augustus waren productieve maanden op trainingsgebied. Drie weken verlof werden vooral gespendeerd aan trainen en conditie achterstand inhalen. Niet dat ik momenteel al in topconditie ben, verre van. Daarvoor was de periode van inactiviteit veel te lang. Maar het fietsen verloopt al redelijk goed en ik ben volop bezig aan het leggen van een basis voor volgend jaar. De looptrainingen worden momenteel nog beperkt tot een half uur, maar ik voel me goed.

De knie werkt mee, de honger is groot en ik geniet van elke training.

Aanstaande maandag neem ik deel aan de trio-triatlon te Izegem. Niet met ambitie, wel om eens te testen in het fietsen. Twintig kilometer voluit gaan zou al moeten lukken. Mijn wedstrijdpartners zijn Kathy Verhulst (ex-topzwemster) en Bert Deschodt die zal vlammen op de afsluitende 5 km. Met een beetje geluk kunnen we toch strijden voor een podiumplaats (dus toch wel een beetje ambitie, ik kan het niet laten ;-) ). Maar ik zal al blij zijn als ik een geslaagde test kan afleggen.

Wat de toekomst brengt is nog een beetje een vraagteken. Dit zal vooral afhangen van de evolutie van m’n looptrainingen. Ik mik op oktober om toch al eens een loopwedstrijdje te proberen. Maar we zien wel.

Slotsom: ik heb mijn congé goed besteed. Dinsdag is het terug ‘arbeiten’.


Maandag 4 juli 2011

Geslaagde happening en uitstel looptrainingen.

Een beetje een verwarrende titel, maar dat komt ervan als je veel in één keer wil vertellen. Het is dan ook al lang geleden dat ik nog wat gepost heb op de blog.

Na maandenlange (zeg maar een jaar voor sommige KTDCers) voorbereiding, was het zaterdag D‑day. Met de start van het Belgisch Kampioenschap kwartduatlon werd onze duatlon- en triatlonhappening op gang geschoten. Na een sabbatjaar namen we terug onze vaste stek op de kalender in. Hoewel…vaste stek… Doordat we er een jaartje tussenuit zijn geweest, kreeg vooral de triatlon op zondag concurrentie van zowel Middelkerke als St. Laureins. Toch vreemd dat de federatie drie wedstrijden in eenzelfde weekend toelaat. Niettemin mochten we op zaterdag én op zondag opnieuw heel wat deelnemers verwelkomen. Na een schitterende overwinning van Tim Van Hemel op het BK ¼ duatlon, konden de recreanten en duo’s in de namiddag zich uitleven. De zondagvoormiddag stond een sprinttriatlon op het programma met toch heel wat mooie namen. In de namiddag zorgde de kwarttriatlon opnieuw voor spektakel met uiteindelijk de verwachte topfavoriet Pieter Heemerijck als overwinnaar.

Het parcours zelf was er eentje om duimen en vingers van af te likken. Eentje waar de sterkste –zonder pech – ook steeds aan het langste eind trekt. Ook heel wat atleten deelden mijn mening hieromtrent.

Enkel de geringe belangstelling op zaterdag (eerste soldenweekend?) zorgde voor een klein wolkje aan de blauwe lucht. Maar op zondag zagen we heel wat meer supporters die onder een stralende zon mee genoten van de sportieve triatlonhoogstandjes.

Moe maar voldaan blik ik terug op een heel leuk weekend. Ik hoop dat de atleten er ook zo over denken. Tot slot nog een dikke pluim voor gans KTDC: alle atleten die voor en na de wedstrijd zich hebben ingezet om de happening in goede banen te leiden, alle leden van de werkgroep die eveneens fantastisch werk hebben geleverd en vooral Geert en Philippe, die een gans jaar door bergen werk verzet hebben voor een uitzonderlijke tweedaagse, uniek in België!


Uitstel looptrainingen


Wat mezelf betreft heb ik ook positief nieuws. Begin juni moest ik op controle bij dr. Lagast. De knie evolueerde beter dan verwacht en ik kreeg groen licht om mijn fietstrainingen op te drijven. Eind juni mocht ik ook eens proberen om 10 minuten te lopen. Fantastisch nieuws dus, als je weet dat net na de operatie nog werd gesproken van ten vroegste de looptrainingen te heraanvatten in augustus of september. In samenspraak met mijn kine werd evenwel beslist om te wachten tot na afgelopen weekend en eerst nog wat aquajogging te doen. Alles zat dus goed op schema, tot ik zaterdag op de happening mijn linkervoet omsloeg en hierbij op mijn rechterknie (knie van de operatie) terecht kwam. Vooral mijn enkel baarde mij zorgen, want die zat immens dik en ik kon er ’s avonds niet meer op lopen. Uiteindelijk blijkt vandaag dat de pijn daar toch stilaan aan het wegebben is, maar dat mijn knie terug meer gezwollen zit. De looptrainingen zullen dus nog één à twee weken worden uitgesteld.

Ik voel echter geen onoverkomelijke pijn, dus de fietstrainingen blijf ik gewoon uitvoeren.

Ondertussen kijk ik ook al uit naar een eerste competitie. Die zou er moeten komen op de trio-triatlon van Izegem, waar ik graag eens zou testen in het fietsen. Ik zoek dus nog een loper en een zwemmer om te vlammen…

Tja kijk, een mens moet ergens opnieuw beginnen hé ;-)


Woensdag 6 april 2011

Verlost van de gips

Vandaag werd ik eindelijk verlost van de gips. Om iets voor 10u deze morgen diende ik me opnieuw aan te melden in het St. Vincentiusziekenhuis te Deinze. Nog geen half uur later wandelde ik buiten…nou ja wandelen, het leek meer op het na-apen van een pinguin op oudere leeftijd.

Doordat de spiermassa van mijn rechterbeen zodanig was afgenomen, had ik telkens het gevoel dat ik door mijn rechterknie zou zakken. Het wordt dan ook de komende dagen rustig aan opnieuw leren stappen. Vanaf morgen start ik met dagelijkse kine.

Het was toch opnieuw even schrikken toen ik mijn been uit de gips trok…er zal veel ‘arbeid’ moeten worden verricht! Maar we gaan niet janken.

Het goede nieuws is dat ik binnenkort al wat mag zwemmen, of eigenlijk vooral watertrappelen. De komende weken zal ik ook al eens op de fiets mogen, maar dan zuiver op souplesse en heel rustig aan. Krachtoefeningen zullen slechts heel gestaag op gang komen en dit in samenspraak met de kinesist. Van lopen is voorlopig de komende maanden nog geen sprake.

Op naar de revalidatie nu!

Ik verlang tot de dag dat ik terug de heuvels in de Vlaamse Ardennen  kan bedwingen…en ik heb zo een gevoel dat dit nog voor deze zomer zal zijn…dat hoop ik toch…Donderdag 24 maart 2011

Nieuwe gips


Gisteren werd ik om 10.30u opnieuw verwacht in het St. Vincentiusziekenhuis te Deinze. De halfopen plaaster moest worden vervangen door een volledig gesloten gips. Ik werd dus volledig ‘ingepakt’. Ook de nietjes die mijn knie ‘sierden’ werden eruit gehaald. De wonde is goed aan het genezen.

Hoewel we nu halverwege mijn ‘gipsperiode’ zitten en de moraal dus een beetje zou moeten stijgen, maakte deze echter de omgekeerde beweging. De afgelopen weken kon ik de spirit erin houden: vooruit denken en plannen hoe we de revalidatie zouden aanpakken, maar ook vaak de gedachten wat verzetten en niet bij de pakken blijven zitten.

Woensdag was echter redelijk confronterend…
Hoewel ik wist dat mijn spiermassa in m’n rechterbeen al heel wat zou zijn afgenomen, was het resultaat nu toch al schokkend. Veel meer dan een stokje was het niet. Dat deed echt pijn… Jaren werken en op twee en een halve week zo’n achteruitgang…pfff…

Ik wist dat de revalidatie zwaar zou zijn, nu weet ik dat ze keihard zal zijn. We zullen er ons moeten op voorbereiden.

Op 6 april mag ik uit de gips. Daarna wordt het nog een aantal dagen voorzichtig knie bewegen, gevolgd door een dagelijkse kine.

Het kan tot zes maand na de operatie (8 maart) duren vooraleer ik terug degelijk kan trainen. Dit is de dag voor m’n 30ste verjaardag. Ik hoop evenwel dat ik niet moet wachten op een verjaardagscadeau en al sneller mag beginnen trainen. Persoonlijk hoop ik nog steeds op begin juli…maar we zien wel.

Genoeg negatief gedaan nu, maar het moest me toch even van het hart. Op nu naar de revalidatie en het werken aan de weg terug. Zoals ik reeds eerder heb gesteld, ik ben van plan om beter dan ooit terug te komen…no matter what it takes (voor alle duidelijkheid op legale manier hé).


Zondag 20 maart 2011

Spaghettitraining

Neenee, ik ben nog niet beginnen trainen. De titel verraadt geen alternatieve training die ik zou hebben uitgevoerd. Vandaag was gewoon de dag waarop KTDC in groep ging trainen om erna pasta à volonté te verorberen.

En ik heb toch wel m’n deel van het werk gedaan. Het trainingsgedeelte moest ik noodgedwongen aan me laten voorbijgaan. Het ‘spaghetti eten’ daarentegen ging me goed af!

Het was de eerste keer sinds een kleine twee weken dat ik het huis uit kwam. Ik begin zowaar een huismus te worden…
Voorlopig zit m’n rechterbeen nog steeds in een halfopen gips en was het dus wel opletten geblazen. Maar het deed vooral deugd. Onder een lekker zonnetje op terras, samen met de ploegmaten… de sfeer zat er goed in.
De nieuwe outfit werd ook uitgedeeld, en die ziet er heel goed uit! Met de nieuwe sponsors (SKYLUX, Recticel, Verzekeringskantoor Demeyere en Dienstencomfort) kreeg onze clubkledij ook een nieuwe look. Blauw, wit en zwart zijn de hoofdkleuren, met een beetje geel als ‘finishing touch’. Een geslaagde combinatie! Binnenkort zet ik ook een aantal foto’s op de site.

Aanstaande dinsdag zal het twee weken zijn dat ik geopereerd ben. Op woensdag moet ik opnieuw naar het ziekenhuis in Deinze om een gesloten gips. Dan is het aftellen tot 10 april en hopen dat ik dan af geraak van al wat maar met ‘plaaster’ te maken heeft. Yep, ik zal dit jaar de Ronde van Vlaanderen dus volgen vanuit mijn zetel en niet van op de flanken van de Oude Kwaremont. Idem dito voor Parijs-Roubaix.

Maar nu eerst aftellen naar de eerste D-day…woensdag. Als er iets is waar ik de laatste tijd een kei ben in geworden, dan is het wel aftellen!


Woensdag 9 maart 2011

8 maart: D-day


Gisteren onder het mes gegaan. Ik moest me tegen 9u nuchter (in alle betekenissen van het woord) aanmelden in het AZ St. Vincentius te Deinze. Hoewel de operatie gepland stond voor 11.15u bleek het al rap 14u te zijn, vooraleer ze mijn ziekenbed richting OK stuurden.

Het zwaarste voor mij was ongetwijfeld de verdoving. Ik kreeg een epidurale toegediend, waardoor mijn benen gevoelloos werden. Als je als sportman je benen probeert te bewegen en dat lukt niet…ik kan je verzekeren…het gevoel was echt angstaanjagend. De combinatie van de toegediende verdoving en het verlammende gevoel zorgden ervoor dat ik efkes totaal van de kaart was. Op dat ogenblik werd mijn respect voor mensen met een verlamming nog een stuk groter. Voor mij gold dat benauwde gevoel voor een paar uur, voor hen is dit voor de rest van hun leven… Mijn grootste respect dus voor hen!!!!

Toen de epidurale reeds goed haar werk had gedaan, was het tijd voor het knip- en plakwerk. Hoewel…dit laatste mag ik eigenlijk vervangen door ‘nietwerk’. Toen ik na de operatie de dichtgemaakte wonde zag, zaten er wel 15 nietjes in m’n knie. Dus bij deze is iedereen gewaarschuwd, blijf uit de buurt van m’n knie…ik kan jullie ernstige verwondingen toebrengen!

De operatie zelf is goed verlopen. Nu volgt eerst het herstel (4 à 5 weken gips) en daarna de revalidatie. Vandaag is de eerste dag in het gips en ik kom nu al bijna zot (knie kan ik niet plooien, rondstappen en veel bewegen lukt bijna niet). Ik ga niet tellen hoeveel dagen er nog komen…

Voorlopig voel ik uiteraard wat pijn in de knie, maar dat is volkomen normaal. Het genezingsproces is in gang gezet.

Gisteren stuurde ik na de operatie een smsje naar de trainer ‘morgen start ik de voorbereidingen voor 2012, ge zijt nog niet van mij af’. Ik kreeg een smske terug ‘2012? Ge zult nog starten in 2011 zulle!’…

Ik denk dat we stiekem op dezelfde lijn zitten ;-)

Het kriebelt alweer….


Michaël


Maandag 21 februari 2011

Het verhaal van de pijnlijke knie


Het is opnieuw een tijdje geleden dat ik nog iets heb gepost. Ik wist niet echt wat te schrijven. Niet dat er geen onderwerp was, alleen was het moeilijk om te vertellen en was er grote onzekerheid.

Die onzekerheid is nu tot een einde gekomen.

Ik verduidelijk even…

De knieperikelen bleven maar aanslepen. En hoewel het wat beter ging en ik reeds wekelijks een aantal fiets- en zwemtrainingen afwerkte, voelde ik dat die echte turn-over er niet kwam. Ik bleef nog steeds met last, en af en toe met pijn, trainen. Lopen lukte al helemaal niet. Ik had dan ook niet echt veel zin om voortdurend te bloggen en te klagen dat een training goed verliep, en de training erna terug slecht. Een NMR-scan moest duidelijkheid brengen…en bracht duidelijkheid…

Ontsteking van de patellapees en een scheurtje in de pees. De oorzaak is een geboren afwijking: ‘flexibele (=losstaande) knieschijven’ (dan ben ik eens flexibel). Dr. Vral, die geen voorstander is van operatie, bracht me al zachtjes aan het verstand dat de beste keuze waarschijnlijk operatie zou zijn. Vandaag ging ik een ‘second opinion’ halen bij dokter Lagast van Deinze. Hij was heel duidelijk. Zonder operatie zou het heel traag beteren, maar kan ik sporten op topniveau vergeten. Een operatie daarentegen zorgt ervoor dat ik mijn sportjaar 2011 kwijt ben, maar de volgende jaren weer voluit en op niveau kan (zou kunnen) trainen, zonder angst te moeten hebben voor een terugval (van de knie uiteraard, aan de conditie moeten we zelf werken).

Waar de eerste arts mij stelde dat de revalidatie tussen de vier weken en de drie maand zou duren, was dr. Lagast nog iets harder. Een revalidatie van minimum drie maand, waarvan de eerste vier weken in het gips.

Ik moet erdoor, toch zeker als ik wil terugkeren op m’n oude niveau, en dan liefst nog zo snel mogelijk. De operatie werd meteen vastgelegd en is gepland voor 8 maart 2011 in het ziekenhuis te Deinze. Daarna volgt de revalidatie.

Het zal pijnlijk worden om mijn ploegmaten, concurrenten en andere te zien lopen en fietsen tijdens de duatlonwedstrijden de komende maanden. Ik ken mezelf en weet dat ik meerdere malen op de tanden zal moeten bijten. Zonder sport ‘loop ik de muren op’, zonder zware trainingen en afzien kom ik al helemaal gek.

Maar het is nu eenmaal zo, en zoals gezegd: ik moet erdoor. En hoewel dit een zware klap is en mijn trainingsarbeid van de afgelopen jaren voor 80 procent teniet doet, moet je dit toch relativeren. Er zijn veel ergere dingen in het leven.

Mijn ‘doel’ is dus redelijk eenvoudig: zo snel mogelijk revalideren en deze winter keihard trainen.
Waar 2011 ‘mijn’ jaar moest worden en de bevestiging van een mooi 2009, zal dus nu 2012, 2013 moeten worden. En al de rest wat in die jaren gepland staat…tja dat verdwijnt naar de achtergrond. Diegene die mij goed kennen en mijn activiteiten weten, die weten wat ik bedoel.

Nog een geluk dat je het fietsen niet zo snel ‘verleert’, anders had ik na verloop van tijd steunwieltjes nodig ;-)Ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop…

Grtz,
Michaël


Zaterdag 29 januari 2011

Every setback is an opportunity to fight back


Ondertussen zijn we reeds een paar weken en een aantal trainingen verder. Twee weken terug kreeg ik de opdracht van zowel mijn arts als mijn kine om m’n oefeningen stop te zetten en niet meer te combineren met de trainingen. Enkel nog trainingen afwerken was de boodschap, maar dan op een bescheiden niveau (lees: vooral op souplesse en met een beperkte mate aan intensiteit). Door de kine-oefeningen kreeg ik immers terug pijn in de knie. Bijna terug naar af dus.

De afgelopen twee weken lukte het me echter om pijnvrij een aantal lichte fietstrainingen af te werken. De zwemtrainingen nam ik er graag bij. Samen met trainer Luc was vooropgesteld om begin februari ook de looptrainingen te hervatten, maar het blijft voorlopig wachten op groen licht van de kinesist. Ik ben trouwens benieuwd of ik nog weet hoe dat in z’n werk gaat…lopen. Het is van augustus geleden dat ik nog een degelijke looptraining heb afgewerkt. Enkele vergeefse pogingen niet meegerekend. Maar we zien wel.

Op m’n bureau op het werk hangt een eenvoudige affiche met daarop een spreuk die ook terug te vinden is op de website van Marc Herremans: ‘Every setback is an opportunity to fight back’. Het wordt tijd om de tegenslagen van 2010 om te buigen in positieve dingen. Momenteel geniet ik van elke training en geniet ik nog meer als ik wat kan afzien. De honger is groot, heel groot…en ik ben iemand die veel kan eten.

Voldoende duidelijk? ;-)

I’ll be back…


Grtz,

Michaël


Vrijdag 31 december 2010

Jaaroverzicht 2010

Eind 2009 kon ik meer dan tevreden terugblikken op een schitterend seizoen. Dit zowel in de duatlon als in de atletiek. Bij het overzicht van 2010 kan ik opnieuw terugblikken op een redelijk seizoen, doch de prestaties beperken zich tot een kortere periode. 2010 was immers geen al te schitterend jaar op vlak van de gezondheid.

Bij het heraanvatten van de trainingen in januari werd ik ziek (zona) en moest ik weken langs de kant blijven. Totaal uitgeput kon ik zelfs niet gaan werken. Uitgeput, maar niet door het trainen, want ik had net een rustperiode achter de rug. Andere, externe, oorzaken lagen aan de basis hiervan. Toch recupereerde ik wonderwel heel snel en kon ik in maart reeds mee op de geplande stage naar Spanje (Calpe). Rustig beginnen en niet forceren was de boodschap, maar na enkele dagen onder een waterig zonnetje begon ik toch al wat beter bergop te rijden. De benen kregen kracht en de moraal steeg.

Na de stage werkte ik in april wat wedstrijden af, kwestie van toch wat wedstrijdritme op te doen. In mei startte ik voor de eerste maal in een triatlon, weliswaar recreatief. Daar bleek dat de conditie aan het komen was, want na een vreselijk slechte zwemproef (een van de laatste atleten uit het water en meer water in m’n maag dan in de vijver) kon ik als een ontketende naar een negende stek fietsen en lopen.

Daarna kwamen de betere uitslagen, met onder meer een derde plaats in de duatlon van Rijkevorsel en een aantal overwinningen en ereplaatsen in loopwedstrijden. Ook de stage in Mallorca (eind mei) verliep heel goed. In die mate zelfs dat mijn fietsen voor de eerste keer beter werd dan mijn lopen. En dit zonder al te veel te moeten inboeten op m’n loopsnelheid.

Juli werd dan opnieuw een piekmaand met mooie prestaties in de duatlons van Kapelle-op-den-Bos en Loenhout en onder meer een overwinning te Izegem.

Maar toen sloeg het noodlot opnieuw toe. Een (heropflakkeren van een) ontsteking aan de knie zorgde ervoor dat ik niet langer voluit kon doortrainen. De pijn was er reeds begin juli, maar werd steeds feller en uiteindelijk ondraaglijk. Op training ging ik dan ook nog eens onderuit in de regen, wat me een hersenschudding, een aantal kneuzingen en pijnlijke schaafwonden opleverde.

Tegen beter weten in, probeerde ik toch nog het provinciaal kampioenschap te halen eind augustus. Een doel dat reeds met rood stond aangestipt sinds begin van het jaar.

De trainingen brachten me echter meteen met beide voetjes terug op de grond. Veel te veel pijn, slecht gevoel. Weg training, weg doelen en meteen weg seizoen.

Na verschillende behandelingen bij de specialist bleek de kniepijn toch niet over te gaan. Uiteindelijk zijn we nu eind van het jaar en is de kniepijn nog steeds niet over. Er is wel beterschap. Ik kan ondertussen reeds lichtjes trainen met de fiets, maar de heraangevatte lichte looptrainingen zijn opnieuw stopgezet.  Als alternatief ben ik ook beginnen zwemmen. Dit ook wel met het doel om ooit de stap naar triatlon te zetten.

2010 werd dus een bewogen jaar met prestaties gebundeld in een zeer korte periode. Ik hoop dat ik volgend jaar sportief kan terugslaan. Ik heb er in elk geval heel veel zin in. De trainingshonger is groot. Indien mogelijk (fysiek), dan staat 2011 volledig in het licht van duatlon. Met als eerste doel: eindelijk starten in m’n eerste Power Man. En dat wordt meteen het EK Power Man te Horst-aan-de-Maas in Nederland.

Men zegt vaak dat men pas weet wat men aan iemand heeft, als men deze persoon moet missen. Met sporten is dit net zo. Je beseft pas hoe graag je afziet op de fiets, in het lopen of in het zwemmen, wanneer je het uit noodzaak niet meer mag/kan doen. Hoewel ik dit eigenlijk al altijd heb geweten…sport is en blijft de rode draad door m’n leven.

Een fantastisch, voorspoedig, gezond en uiteraard heel sportief 2011 toegewenst!

Grtjs vanuit de sneeuw!

MichaëlMaandag 13 december 2010

Met vallen en opstaan

Met goede moed heb ik sinds een aantal weken de trainingen hervat. Het volume en de intensiteit blijven evenwel nog heel beperkt, maar ik ben toch tevreden om terug te kunnen trainen. De ene training verloopt al beter dan de andere. Vooral achteraf is het toch een beetje afwachten hoe m'n knie zal reageren. De pijn is nog steeds niet volledig over, maar het gaat toch de goede kant uit.

Volgend weekend vindt de kerstcorrida te Deerlijk plaats. Vorig jaar had ik nog goed doorgetraind om sterk te kunnen presteren in Deerlijk, maar toen was de sneeuw spelbreker.  Uiteindelijk kon ik de goede conditie toch nog verzilveren in de St. Silvestercross. Zondag zal ik langs de kant staan om een aantal vrienden en collega-lopers aan te moedigen.

Ondertussen werd ook een nieuwe link toegevoegd, deze van de website van de jonge Eli Iserbyt. Deze 13-jarige knaap presteerde het om dit jaar nog geen enkele veldrit te verliezen in zijn categorie en werd ondertussen ook Provinciaal en Belgisch Kampioen. En hij komt uit Bavikhove! Een talent om in het oog te houden dus.

Wie de foto's van de pasta avond heeft bekeken, heeft ook kunnen zien dat mijn 'materiaalpark' is uitgebreid. Naast de Basso Astra, ben ik nu ook de trotse eigenaar van een rood-witte Basso Reef. Deze fiets zal voornamelijk als trainingsfiets worden gebruikt. De Astra blijft de nummer 1 voor de wedstrijden.,

Tot zover mijn kort relaas, op naar de volgende training!


Donderdag 2 december 2010

Geslaagde pasta avond

Na een aantal weken van intense voorbereiding, vond vorige vrijdag mijn eerste pasta avond plaats. Met 103 inschrijvingen werd m’n verwachting van 70 eters ruimschoots overtroffen. De zaal was net groot genoeg om iedereen een plaatsje te kunnen geven en een videoscherm te kunnen plaatsen.

De massale opkomst deed me deugd en geeft me een extra boost om er volgend jaar opnieuw volledig voor te gaan.

Bedankt aan alle aanwezigen, alsook aan iedereen die op de één of andere manier heeft bijgedragen om er een fantastische avond van te maken! Nen dikke merci!

Ondertussen gaat het ook op fysiek vlak de goede kant uit. De aanslepende knieperikelen weerhielden me er nog steeds van om opnieuw goed te kunnen doortrainen. De meeste pijnen lijken nu voorbij en het ziet er naar uit dat ik stilletjes aan terug aan de conditie kan beginnen werken.

Nog niet meteen om wedstrijden te doen, maar wel om een voldoende brede basis te hebben naar volgend jaar toe.

Het is nog een beetje vroeg om reeds de doelen voor volgend jaar bekend te maken, maar het is duidelijk dat de Power Man in Horst en het WK in Gijon daar zeker zullen bij zijn.

Grtz,

Michaël

Ps: de foto’s van de pasta avond vind je onder fotoalbum. Het sponsorfilmpje wordt binnenkort online gezet.


Donderdag 25 november 2010

Pasta avond volgeboekt

Met 103 eters zit de pasta avond volledig vol. Hoewel ik een 70-tal man verwachtte, is de respons veel groter.
Dus alvast bedankt aan iedereen die er bij zal zijn morgen, maar ook aan iedereen die op de één of andere manier mij gesteund heeft (logistiek, steunkaarten,…).

Hopelijk kunnen we er morgen alvast een leuke avond van maken. Ikzelf, onze kok en onze medewerkers hebben er alvast veel zin in!

Afspraak vanaf 19.15u, in zaal De Schelp te Stasegem!

See ya tomorrow!

Michaël


Zondag 18 oktober 2010

Pasta avond op 26 november

Ondertussen is het weeral een tijdje geleden dat ik nog iets heb gepost op de blog. Maar daar komt vanaf nu terug verandering in.
De organisatie van de pasta avond krijgt ondertussen vorm. De avond gaat door op 26 november 2011 te Stasegem (om 19.15u) en dient ter financiering van het volgend seizoen. Ook worden er steunkaarten verkocht.
Een eetkaart kost 10 euro, een steunkaart 5 euro.
Wie wenst langs te komen of een steunkaart wil kopen, kan dit doen via of via .

Alvast bedankt voor jullie steun!

Michaël


Donderdag 2 september 2010

Einde seizoen

Het is weeral een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb op de blog. De afgelopen weken waren immers niet zo positief voor mij.

Hoewel ik al een week na de valpartij terug aan het trainen was, bleef ik toch op de sukkel. De hoofdpijn of pijn van de kneuzingen speelden me niet echt meer parten, maar mijn lichaam was toch nog niet voldoende hersteld van de val. Op training kon ik nog niet diep gaan, en met het oog op het PK te Waardamme was dit echter een must.
De intervaltrainingen vlotten niet en bovendien kreeg ik ook opnieuw meer last van een ontsteking aan de knie. Die ontsteking was er al voor de val, maar mits een goede verzorging zouden de wedstrijden eind augustus en medio september normaal gezien niet in het gedrang komen. Maar na de val reageerde mijn lichaam toch anders dan verwacht.

Uiteindelijk probeerde ik het weekend voor het PK nog eens alles op alles te zetten en één tot twee loopwedstrijden als doorgedreven trainingen te doen. De eerste, de vrijdag, bracht echter geen uitsluitsel, maar zorgde vooral voor twijfel. Ik liep de 7km in De Pinte en kon weliswaar de overwinning in de wacht slepen, maar dat lag meer aan de ‘mindere’ tegenstand dan aan m’n eigen prestatie. Ik voelde dat het niet lekker liep en had bovendien hinder van de knie. De zondag daarop stond een koppeltraining op het programma, waarvan het looponderdeel bestond uit de wedstrijd te Heule (10km), weliswaar te lopen op hartslag. Het werd een totale afknapper. Verkrampt van de pijn moest ik me werkelijk naar de eindmeet slepen. Tegen beter weten in wou ik niet opgeven.
Daar was het eigenlijk al duidelijk. Ik zou de rest van het duatlonseizoen op m’n buik mogen schrijven.

Maar een duatleet is meestal een keikop, en dat is bij mij niet anders. Alle hoop dus op de laatste intervaltraining de woensdag daarop. Mocht het dan lukken, zou ik alsnog starten in Waardamme, een beetje terend op de goede conditie van de afgelopen weken voor mijn val.
Het sprookje in m’n hoofd werd al snel een nachtmerrie. Want na 40 minuten traag opwarmen, geraakte ik geen meter vooruit op de interval. Integendeel, de pijn werd erger…het besef groter.
Met tranen in de ogen trok ik naar de kleedkamer. Het werd me allemaal een beetje te veel. 2010 was/is een rampjaar met voortdurend (figuurlijk en één keer letterlijk) vallen en terug opstaan. Ondanks het feit dat ik op korte tijd enkele mooie prestaties kon neerzetten, overheerst toch het gevoel van ontgoocheling voor de gemiste kansen.

Ondertussen is de klik gemaakt en ligt de focus op volgend seizoen. Eerst nog rusten, dokter bezoeken, en waarschijnlijk nog meer rusten. Maar daarna zal de honger alleen maar groter worden.
Voor mij kan het volgend seizoen niet rap genoeg beginnen!


Dinsdag 17 augustus 2010

Zware val op training doorkruist wedstrijdprogramma

Wat een terug aanvatten van de trainingen na een aantal dagen voorziene rust moest worden, is uitgedraaid op nog een week verplichte rust.

Zaterdag 7 augustus had ik afgesproken met m’n trainer om een tweetal uurtjes los te fietsen. De conditie was redelijk goed de afgelopen weken en na een aantal dagen rust zou nu terug hard worden getraind in functie van het PK duatlon.

Na anderhalf uur fietsen passeerde ik bij me thuis maar besloot nog n half uurtje door te rijden. Het was ondertussen beginnen regenen en tegen dat ik de laatste kilometers afwerkte, viel het water met bakken uit de hemel.

Bij het nemen van één van de laatste bochten voelde ik m’n achterwiel wegslippen. Vooraleer ik het goed en wel besefte, kwakte ik met m’n hoofd tegen de grond en gleed over het wegdek. Mijn fiets kwam gelukkig net niet voor de wielen van een wagen terecht.

Gevolg: volledige rechterzijde pijn in de spieren, lichte kneuzing aan rechter enkel, schaafwonden op beide knieën, linkerpols en –hand gekneusd, zware schaafwonden op m’n rechterdij en een hersenschudding.
Mijn helm was op twee plaatsen volledig gebarsten. Achteraf kwam pas het besef dat ik veel geluk had gehad. Zonder helm waren de letsels veel ernstiger geweest. Nogmaals een pleidooi dat een valhelm, ook op training, zeker geen overbodige luxe is.

Gedaan met trainen dus. De schaafwonden en kneuzingen waren (en sommige zijn nog steeds) pijnlijk, maar een twee tot drie dagen rust zou hiervoor volstaan. Mijn hersenschudding daarentegen werd alleen maar erger en slechts na vier dagen in bed, werd ik terug een stuk beter.

Behalve af en toe wat pijn en het feit dat ik nog snel vermoeid ben, begin ik nu stilaan weer op m’n positieven te komen. Een sportman recupereert sneller dan een gewoon persoon zegt men nogal eens. Wel, ik kan het geloven, want ik had niet gedacht dat zo snel al terug min of meer in orde te zijn. Helaas ondertussen wel een extra week niet getraind.

Gisteren ben ik dan voor de eerste keer een half uurtje gaan loslopen. Alles ‘trekt’ nog wat, maar voor de rest wil het lichaam terug mee. Ook geen hoofdpijn gehad tijdens het lopen, dus ook het hoofd wil terug mee. Het hart…dat wilde reeds van de eerste seconden na de val herbeginnen. Maar af en toe moet men toch eens zijn hoofd volgen…en niet alleen het hart.

Hoe mijn wedstrijdkalender er nu zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Uiteraard werden de wedstrijden van De Pinte en de duatlon te Tongeren van afgelopen weekend geschrapt. Ik hoop van start te kunnen gaan in het PK van Waardamme, zij het met misschien iets minder ambitie dan vooraf gedacht, maar we zien wel hoe het de komende dagen evolueert.

Ben in elk geval al blij dat ik de trainingen kan hervatten.


Maandag 26 juli 2010

Tweede plaats te Loenhout en overwinning te Izegem

Drie dagen na de wedstrijd te Kapelle stond, op de nationale feestdag, de duatlon van Loenhout op mijn programma. Nog twee dagen later zou ik starten in een loopwedstrijd te Izegem. Net als vorig jaar, ook dit jaar dus in dezelfde week van juli drie wedstrijden, enerzijds toch wel prestatiegericht, maar vooral om de conditie nog wat aan te scherpen. Vorig jaar ging het echter om drie loopwedstrijden, nu twee duatlons en een loopwedstrijd, dus nog iets zwaarder.

De duatlon van Loenhout werd een spannende wedstrijd. Na de eerste loopproef kon ik wisselen als vierde, na Bart Verkaemer (de zondag 3de in Ath), Xander Denys en Tim Vijverman (2de in Ath). In het fietsen kwam alles voorin terug samen. Na redelijk wat kopwerk in de eerste fietsrondes probeerde ik me in de laatste ronde wat achteraan te zetten waar ook Bart Verkaemer even recupereerde. Ik verwachtte nog een uitval van Bart of van Tim Vijverman, maar beiden spaarden hun pijlen tot in het laatste lopen.
De groep was in het fietsen echter redelijk groot geworden, gezien de vele duo’s die zich ertussen bevonden. Met een zestal duatleten en een veertiental duo’s trokken we richting wisselzone. Het kwam er dus op aan om terug voorin post te vatten, snel te wisselen en dan alles te geven in het tweede lopen.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik vertrok als tweede uit de wisselzone, samen met een andere atleet. Voor me liep, behalve enkele duo’s, enkel Tim Vijverman. Ik kon mijn metgezel als snel afschudden, maar zag op mijn beurt Bart Verkaemer, die een sterke tweede loopproef liep, passeren. Ik probeerde wat te versnellen en kon uiteindelijk nog Tim Vijverman remonteren. Met een tweede plaats op tien seconden van Bart Verkaemer, was ik dan ook heel tevreden.
Ook na de wedstrijd voelden de benen goed aan. Een teken dat de conditie goed is en dat ik snel recupereer.

De vrijdag kwam ik dan aan de start van de Bosmolensloop te Izegem. Een wedstrijd (5km) die ik vorig jaar won, maar nu lagen de kaarten toch enigszins anders. De conditie was/is even goed, maar nu had ik toch twee duatlons in de benen.
Ik besloot om de wedstrijd toch van bij het begin hard te maken en niet af te wachten. Halfweg had ik reeds een geruststellende voorsprong op de eerste achtervolgers. Achter mij zag ik enkel Andy Vanhaelewijn en Stijn Vermeulen die streden voor de overwinning op de 10km. Hoewel er redelijk wat wind stond, kon ik toch de tweede ronde redelijk mijn tempo houden en nog wat uitlopen op Kobe Witdouck, de tweede op de vijf kilometer.

Met een podiumplaats en een overwinning het verlof inzetten…heb al slechtere congé’s gehad ;-)

De volgende wedstrijd wordt de duatlon te Geel, opnieuw met een heel sterke bezetting.
De foto’s van Loenhout en Izegem zijn te vinden op het fotoalbum!


Maandag 19 juli 2010

De duatlon van Kapelle-op-den-Bos van afgelopen zondag was de eerste in een lange rij. Jammer genoeg kwam ik aan de start met twijfels. Niet over mijn conditie. Die is in orde. Ik sukkel echter met mijn rechterknie. Vorige week dinsdag keihard mijn knie gestoten op het werk, met als gevolg dat er binnenin iets moet geraakt zijn en de pijn de afgelopen dagen alleen maar is toegenomen.

Maar goed, ik zou toch proberen.
De afstand van de wedstrijd bedroeg 6km lopen, 28,5km fietsen en nog 3km lopen.

Het eerste lopen kon ik afwerken aan een gemiddelde van 17,5km/u. Niet superrap, maar de warmte speelde toch wel in m’n nadeel. Het was afzien van de eerste tot de laatste meter.

Tijdens het fietsen was ik alleen vertrokken, maar wachtte al snel op het groepje achter mij. Uiteindelijk bleek dat niet veel uit te halen, want we waren slechts met twee die het meeste kopwerk voor hun rekening namen. De rest wilde of kon niet beter. Af en toe werd wel eens overgenomen, maar dan merkte ik dat het tempo te snel zakte.

Ik zat op schema voor top 5 en top 3 in mijn categorie, maar een zeer slechte wissel besliste er anders over. Ik kon uiteindelijk nog naar een zevende plaats lopen.

Al bij al met gemengde gevoelens terug huiswaarts gekeerd. Tevreden, want een sterke fietsproef achter de rug (Wat vroeger zowaar mijn zwakste onderdeel was in de duatlon is zowaar mijn sterkste geworden!). Toch ontgoocheld omdat er zeker meer in zat.

Mijn knie voelde ik zowel tijdens het lopen als het fietsen, maar heeft me niet afgeremd in snelheid. Achteraf nam de pijn echter toe. Het wordt nu afwachten voor de wedstrijd van Loenhout nu woensdag. Daarna trek ik naar de dokter om te laten onderzoeken.


Vrijdag 9 juli 2010

BK ploegenduatlon en strandloop te Nieuwpoort

Vorig weekend werd het bakken en braden in Wevelgem. Niet voor één of ander festivalletje, maar wel afzien al lopend en op de fiets onder een brandende zon. Samen met Gio, Vincent, Patje, Filip en Yves nam ik deel aan het BK Ploegenduatlon.

Een leuke afwisseling tussen de loopwedstrijden en gewone duatlons door. Een wedstrijd waarin je afhankelijk bent van elkaar en zo sterk of zo zwak als de minste schakel.

KTDC kwam met een team aan de start die in allerijl was samengesteld. Een aantal duatleten konden om uiteenlopende redenen immers niet deelnemen, waardoor we nipt aan zes personen (vijf was het minimum) geraakten.

Uiteindelijk konden we beslag leggen op een 14de plaats. Geen schitterende uitslag, maar wel een leuke teambuilding die zeker voor herhaling vatbaar is. Elke atleet gaf het beste van zichzelf, wat de wedstrijd voor KTDC als ‘team’ toch wel geslaagd maakt. De sfeer in de groep was uitermate goed!

Afgelopen woensdag kreeg ik de keuze van de trainer: ofwel interval trainen ofwel een extra wedstrijd lopen, aangezien ik in het weekend toch niet tot het uiterste had moeten gaan. Ik koos voor de tweede optie en stond om 19.30u op het strand van Nieuwpoort voor een 7km lange wedstrijd over het strand.

De wedstrijd zelf viel goed mee. Ik moest nipt de duimen leggen voor de derde plaats tegen Didier Verstraeten. Ikzelf werd dus vierde voor o.a. Dieter Colle, Karel Moerman, Dominique Verbeke, … Davy Stieperaere legde beslag op een tweede plaats. De naam van de winnaar is me niet bekend. Goed gezien strandlopen toch niet echt mijn specialiteit is.

Nadien had ik het gevoel snel te recupereren, wat alleen maar positief is.

Nu volgen de duatlons van Kapelle-op-den-Bos en Loenhout. Maar eerst wordt het nog een weekend zwaar trainen… hopelijk in iets minder tropische temperaturen.


Maandag 28 juni 2010

Redelijke training en wedstrijd ondanks zware benen.

Afgelopen weekend was opnieuw een goed trainingsweekend. Hoewel de benen eigenlijk heel het weekend redelijk zwaar aanvoelden, kon ik toch doortrainen.

Vrijdagavond stond een loopwedstrijd te Hulste op het programma: de kapellerun. Dit op een niet te onderschatten omloop. Ook de hitte maakte het er niet gemakkelijker op. Met Fabrice Laga en Dieter Colle aan de start wist ik wie ik in de gaten moest houden. Hoewel ik twijfels had over de benen, kon ik toch redelijk goed volgen. Na een aantal versnellingen konden Dieter en ik een kloofje slaan. Fabrice bekeek het vanop de tweede rij. Pas halverwege begon hij de achtervolging en kreeg ons net voor het ingaan van de laatste ronde te pakken.
Fabrice kon nog gemakkelijk naar de overwinning snellen, voor Dieter Colle en mezelf. Clive Vangheluwe volgde een goeie minuut verder op de vierde plaats.
Al bij al redelijk tevreden gezien de ‘mindere’ dag, maar het moet toch nog een stukje sneller kunnen.

De zaterdagvoormiddag was voorzien dat ik de Ronde van Maarkedal als training zou rijden. Problemen met de fiets zorgden er echter anders voor. Uiteindelijk reed ik een 70tal kilometer alleen.
De zondag op clubtraining werd een honderdtal kilometer afgewerkt.

Volgend weekend staat het Belgisch Kampioenschap ploegenduatlon op het programma. Hopelijk kunnen we met KTDC een mooie plaats uit de brand slepen.


Vrijdag 11 juni 2010

Loopwedstrijd te Hulste

De vele fietskilometers op stage leverden me reeds een mooie prestatie op te Rijkevorsel, maar ik voelde toch dat het lopen zeker nog niet op punt stond. Vandaar ook dat nu de komende weken de focus terug wat op het lopen ligt.

Deze avond stond ik daarom aan de start van de Oud-Gemeentehuisloop. Een wedstrijd in het centrum van het mooie Hulste. Veel bochten, wat wind en een grasstrook met klein heuveltje zorgden ervoor dat na elke ronde de wedstrijd toch wat meer in de benen kroop.

Aan de start merkte ik dat heel wat goede lopers de weg naar Hulste hadden gevonden: Fabrice Laga, Dimitri Delombaerde, Kristof Vandewalle, Andy Vanhaelewijn, Sam Verschelde,… Het zou dus zeker niet gemakkelijk worden om mee voorin post te vatten.

Het startschot werd gegeven en weg waren we…
Na ongeveer een halve ronde vormde zich een kopgroep met daarin als belangrijkste lopers de hierboven opgesomde namen. Beetje bij beetje werd het tempo opgedreven tot we plots nog met z’n vieren overbleven: Andy, Dimitri, Fabrice en ikzelf. Ik voelde me goed, maar liet in de eerste ronde het kopwerk wat aan mij voorbijgaan. Met Dimitri en Fabrice had ik immers twee man mee waarvan ik wist dat ze terug naar hun beste vormpeil in het lopen aan het toe groeien zijn. Met nog weinig loopkilometers, laat staan wedstrijdkilometers, in de benen vreesde ik elk moment de rol te moeten lossen. Maar de kilometers vlogen voorbij en ik bleef me goed voelen. In de tweede en derde ronde nam ik zelfs, samen met Dimitri, een (te) groot deel van het kopwerk voor m’n rekening. Maar ik vatte het op als een training, en dan moet je niet al te tactisch lopen. Gewoon gas geven. Na het ingaan van de laatste ronde plaatste Dimitri een versnelling. Fabrice ging gemakkelijk mee. Andy moest lossen en ikzelf moest een klein gaatje laten op Andy. Toch wat te overmoedig geweest in het kopwerk.

Fabrice kon uiteindelijk knap naar de overwinning lopen, voor een sterke Dimitri Delombaerde en Andy Vanhaelewijn die terug op zijn niveau van weleer loopt. Ikzelf werd heel kort na Andy vierde en eerste in m’n categorie.

Ik ben tevreden over de eerste looptest. Volgend weekend wordt opnieuw een trainingsweekend (lopen en fietsen) en het weekend daarop loop ik normaal gezien opnieuw een wedstrijd om het tempo nog wat de hoogte in te jagen.


Zondag 6 juni 2010

Mooie derde plaats te Rijkevorsel…jammer genoeg geen reden om te juichen

Vandaag-zondag- vindt in Torhout de Memorial Benny Vansteelant plaats. Door omstandigheden kon ik niet aan de start komen van de sprintwedstrijd. Gelukkig stond er dit weekend nog een andere duatlonwedstrijd op de kalender. Namelijk de duatlon te Rijkevorsel.

Afgelopen week voelden de benen vermoeid aan, wat logisch is na een intensieve trainingsstage en een zware slotrit. Het was dus twijfelachtig of de prestatie al meteen naar behoren zou zijn.

Maar nog voor ik naar Rijkevorsel vertrok, kreeg ik slecht nieuws te horen. Michiel, de zoon van Filip en Veerle, twee van mijn beste vrienden, had na een lange aanslepende ziekte zijn strijd verloren. Hoewel ik sinds woensdag reeds wist dat hij elk moment kon heengaan, en de klap toen reeds hard was, kwam het nog steeds hard aan. Zeker als je telefoon krijgt van Filip die met breekbare stem en vol emoties het jammerlijke nieuws probeert over te brengen en je zelf niet meer kan doen dan hem enkel wat moed in te spreken. Plots is alles toch heel snel gegaan.
Erg, heel erg…niet onder woorden te brengen… Hoewel niemand dit verdient, verdienen mijn vrienden dit zeker niet… maar hiertegenover sta je machteloos.

In de voormiddag ben ik nog wat gaan loslopen om de benen te voelen, maar vooral om de gedachten te verzetten. Toen ik terug in de auto zat, kreeg ik n sms van m’n trainer: draag je resultaat op aan Michiel en ga ervoor. Net alsof hij m’n gedachten kon lezen, want dat was eigenlijk het enige waar ik kon aan denken tijdens het loslopen.

Ondanks alles kon ik een heel sterke prestatie neerzetten en ben ik blij die derde plaats te kunnen opdragen aan Michiel. Hopelijk heeft hij het op de een of andere manier gemerkt…

 

(verslag van de wedstrijd vinden jullie hier).


Vrijdag 4 juni 2010

Foto's Stage Mallorca online

De foto's van de stage in Mallorca staan online. Je kan ze terugvinden onder fotoalbum 2010 - 'stage Mallorca'.

Tijdens de laatste rit, toen ik door omstandigheden na 70kilometer en drie cols nog 100km alleen moest fietsen in de hitte (thanks daarvoor Harry :-p), stopte ik ergens aan een klein winkeltje om mijn bidons opnieuw te voorzien van water en energiedrank. Het winkeltje was in een rots ingebouwd. Buiten het prachtige landschap, was er niets anders. Eén winkeltje in (bijna) the middle of nowhere, het gaf haast een romantisch en idyllisch beeld.

Vermits ik wist wat voor een helletocht ik nog voor de boeg had, en ik toch op één van de schoonste puntjes van Mallorca stond (voor de kenners net na de afdaling van de Puig Major begint het terug te klimmen en kom je op de Serra de Tramuntana, niet ver van het klooster van Lluc), had ik graag een foto gehad vanop die hoogte.
Mijn fototoestel had ik uiteraard niet mee op training. Gelukkig kwam ik enkele vriendelijke Duitsers tegen die mij de foto, alsook een aantal andere mooie foto's hebben toegestuurd. So thanks to the friendly people from Germany (Mr. Junk and his family) for the taking and sending of these beautiful pictures!!!!


Woensdag 2 juni 2010

Terug in het land;

Na tien dagen stage in Mallorca is het opnieuw aanpassen aan de Belgische weersomstandigheden.
Met een temperatuurverschil van 12 graden landden we afgelopen zondagavond in Brussel.

De stage zelf viel goed mee. Hoewel ik de eerste dagen last had van keelpijn en een verkoudheid, deed de Spaanse zon me blijkbaar deugd. Ik had een goed gevoel tijdens de trainingen en kon stevig doortrekken zonder echt heel diep te moeten gaan. In totaal een kleine 700 kilometer gefietst en een aantal looptrainingen afgewerkt.
Als ik mag afgaan op het gevoel, dan denk ik dat mijn fietsen nog nooit zo goed geweest is als nu. Enkel het lopen hinkt nog wat achterop, maar dat schaven we wel bij. Ik voel me ook totaal niet vermoeid na de stage, en dit ondanks de vele fiets- en loopkilometers.

We overnachtten in het Taurus Park Hotel in El Arenal, Playa de Palma. Bij de ‘kenners’ doet Arenal wellicht een belletje rinkelen als dé uitgangsplaats bij uitstek in Mallorca, maar het is ook een perfecte uitvalsbasis voor de fietstrainingen. Combineer beide, en dan weet je waarom we in El Arenal zaten…

Mijn eerstvolgende wedstrijd wordt aanstaande zaterdag, de duatlon te Rijkevorsel. Daarna staan nog enkele loopwedstrijden op het programma om ook het looppeil nog wat te doen stijgen.


Maandag 17 mei 2010

Op naar Mallorca

Hoewel de triatlon van Dendermonde voorzien was als mijn laatste trainingswedstrijd voor het vertrek naar Mallorca, werd in laatste instantie toch nog een wedstrijd toegevoegd. Na de fietstraining van donderdag, stond op vrijdagavond een korte loopwedstrijd op het programma. De vier kilometer in Aalter. Ik wou er eens testen hoe het zat met mijn snelheid en explosiviteit, want een echte korte wedstrijd had ik nog niet in de benen.

En de test bleek geslaagd. Over een redelijk vlak parcours, met uitzondering van twee lange autostradebruggen, kon ik weeral een tijd van 12’58” klokken. Nog niet supersnel, maar wel heel hoopgevend en terug wat beter dan verwacht. Enkel de explosieve versnellingen kon ik nog niet goed verteren. In de wedstrijd zelf diende ik uiteindelijk enkel Frederik De Backer te laten voorgaan, die na een aantal versnellingen een definitieve kloof van zeven seconden had geslagen.

Het gevoel na de wedstrijd was heel goed. Ik voelde me eigenlijk zelfs beter dan voor de start, wat toch wel betekent dat ik ook terug sneller begin te recupereren.
Zaterdag en zondag dan nog respectievelijk een fiets- en looptraining afgewerkt.

De komende week wordt het vooral rusten, met enkel op woensdag nog een intervaltraining. Dit met het oog op de stage in Mallorca. Vrijdag vertrek ik voor een tiendaagse stage op het Spaanse eiland. Hopelijk is de zon van de partij en blijft de aswolk ergens boven Ierland hangen…


Maandag 10 mei 2010

Triatlon Dendermonde

Afgelopen twee dagen vormden een goed trainingsweekend.
Zaterdag stond voor de eerste maal een triatlon op het programma. Vriend en collega Bart Lippens stelde me een tijdje terug voor om in ‘zijn’ Dendermonde deel te nemen aan een recreatieve triatlon. Toch wel een redelijke uitdaging, gezien het feit dat het jaren geleden was dat ik nog eens mijn beste ‘crawl’ of schoolslag had boven gehaald. De datum paste echter perfect in mijn trainingschema en ik ben niet bang van een uitdaging. De keuze was dus rap gemaakt. Alleen moest ik dringend eens het zwembad induiken, om toch te weten hoe nat het water eigenlijk is.

De wedstrijd zelf dan. Ik had niet speciaal afgebouwd naar de wedstrijd toe. Wel ’s morgens nog een twintigtal minuten gaan lopen. Tijdens het zwemmen werd ik al snel met beide voetjes op de grond gezet. Figuurlijk dan, want letterlijk was het water toch iets te diep.
Ik kwam als één van de laatsten uit het water en werd net niet gedubbeld door de eerste triatleet. De benen en voeten voelden als ijsklompen aan (water was heel koud) en, met mijn gedachten bij de eskimo’s, vertrok ik met de fiets voor drie fietsronden. Een beetje gefrustreerd van mijn lange wateravontuur begon ik te vlammen in het fietsen. Het gevoel werd beter, de benen werden warmer en ik kon de ene grote kloof na de andere dichtrijden en zo heel wat atleten terugpakken. Na het fietsen werd nog 5,2km afgehaspeld in het plaatselijke park. Ik ben uiteindelijk tevreden van de wedstrijd en kon er een doorgedreven training van maken.

De dag erna een fietstraining afgewerkt met een aantal ploegmaats van KTDC. Ik begin terug beter en beter te worden. Het herstel van een zware inspanning verloopt vlot. Nu hopen dat ik de lijn verder kan trekken.

De komende week staat er nog een zware trainingsweek op het programma met een laatste trainingswedstrijd op vrijdagavond. Eind volgende week vertrek ik dan naar Mallorca om de conditie nog wat bij te schaven onder (hopelijk) een stralend zonnetje.


Maandag 3 mei 2010

3-sterrenduatlon Ruddervoorde

Zondag voor de eerste keer terug een duatlon in eigen land gehad. De driesterrenwedstrijd te Ruddervoorde, die deel uitmaakt van het Benelux Non Drafting Duathlon Circuit, viel samen met het EK kwartduatlon in Frankrijk. Niettemin stonden toch heel wat toppers aan de start. De overwinning ging naar Joeri Vansteelant, voor de Fransman Brazy en de Nederlander Van der Smissen.

Ikzelf had gehoopt dat het gevoel nog iets beter zou zijn dan in Horst, en constateerde tot mijn verrassing dat het al heel wat beter ging dan verwacht. Vooral opnieuw het fietsen was goed, maar ook het eerste looponderdeel was niet slecht. Dit resulteerde uiteindelijk in een 25ste plaats.

Op nu naar de triatlon te Dendermonde met hopelijk nog een beter gevoel in de benen!


Maandag 26 april 2010

1/3 Powerman te Horst (niet-stayer)
 


Veel zon, veel volk, een aangename 26(!)graden, het werd een leuk terugzien met de duatlon voor mij. M’n eerste wedstrijd was de 1/3 Powerman van Horst-aan-de-Maas in Nederland.

 Zoals afgesproken met m’n trainer, zou ik die wedstrijd (samen met Ruddervoorde volgende week) als doorgedreven training opvatten. Iets rustiger starten (lees lagere HS) om dan in het fietsen en het tweede lopen ‘vollen bak’ te kunnen gaan.

 Ik vatte dan ook zonder stress de wedstrijd aan met als resultaat dat het fietsen inderdaad redelijk vlot ging. Jammer genoeg verloor ik nog voor halverwege mijn drinkbidon. Het werd dan ook afzien om de rest van de fietsproef te beëindigen. Maar het lukte vlot. Ik kon uiteindelijk een verrassende elfde stek uit de brand slepen. Ik moet echter wel toegeven dat de tegenstand niet was zoals vorig jaar. 

Een geslaagde test, die me weliswaar met beide voetjes op de grond houdt, want ik zit nog ver van m’n beste niveau verwijderd. Maar het blijft de goede richting uitgaan! 

Bij de jeugd (H16) kon Kenneth Vandendriessche knap de zege wegkapen. Op het EK Powerman kwamen ploegmaten Vincent Servaege en Jeroen Lecluyse helaas niet aan de start, dit respectievelijk omwille van ziekte en een conditiedip. Joeri Vansteelant reed dan weer lek, waardoor hij zijn kansen op een nieuwe Europese titel jammer genoeg moest laten varen.
Een sterke Jochen Neyrinck knalde naar een vierde plaats!  

Op naar Ruddervoorde, opnieuw een niet-stayer wedstrijd.


Maandag 19 april 2010

Wedstrijdkilometers en supporteren te Wevelgem

Afgelopen weekend stond ik aan de start van de Ginsteloop in Oostrozebeke. De tweede loopwedstrijd in m’n voorbereiding, uiteraard nog steeds met de bescheiden ambitie om wat wedstrijdkilometers in de benen te hebben. Na ’s morgens anderhalf uurtje te hebben losgefietst, voelden de benen redelijk aan.

Het doel was om wat sneller te lopen dan twee weken geleden in Oostende. Hoewel het parcours zwaarder was en er een strakke wind stond, kon ik er toch in slagen om een gemiddelde van 15,8km/u te halen. Nog ver van mijn niveau verwijderd, maar het blijft wel de goede richting uitgaan. Ook bij het fietsen blijft het gevoel maar verbeteren.
Ook een sterke Joost Dewaele gezien, die kwam trainen in Oostrozebeke. Volgende week staat zijn marathon op het programma en ik ben er vrij zeker van dat hij, mits gespaard te blijven van pech, een heel sterke tijd zal neerzetten!

Normaal gezien start ik komende zondag voor de eerste maal in een duatlon dit jaar, met name de 1/3 Powerman van Horst.
Ik hoop nog een aantal wedstrijden te kunnen meedoen in de anonimiteit om tegen eind mei met een redelijke conditie naar Mallorca te trekken. In juni en juli moet mijn conditie verder groeien naar zijn top om dan in augustus de vruchten te kunnen plukken. Maar ik durf nog niet te ver vooruit blikken, eerst zien wat de komende weken brengen!

Zondagnamiddag even gepasseerd in Wevelgem om mijn collega-duatleten aan te moedigen. Mooie wedstrijd(organisatie) gezien met een verwachte winnaar: Joeri Vansteelandt en een sterk presterende Jochen Neyrinck.

Volgende week trekt ploeggenoot Vincent Servaege richting Horst om er aan zijn eerste Powerman deel te nemen. Ikzelf start, zoals gezegd, in de namiddag op de korte wedstrijd, maar zal langs de kant staan supporteren voor Vincent in de voormiddag. Hopelijk levert het vele trainingswerk zijn vruchten af.


Zondag 11 april 2010

Beetje bij beetje

Vorige week zaterdag ging ik van start in de loopwedstrijd van Oostende. Een 10km wedstrijd om toch wat competitietempo in de benen te krijgen. Het werd helaas een afknapper. Het was weliswaar verwacht, want m’n loopkilometers zijn heel beperkt tot nu toe, maar toch. De realiteit komt hard aan.
Achteraf had ik pijn in alle spieren, het leek wel of ik Parijs-Roubaix had gereden.
De zondag kon ik dan voor de eerste keer een duurloop van 1u 20min afwerken en op maandag voelde ik me voor de eerste keer wat beter. De fietstraining in de Vlaamse Ardennen verteerde ik heel goed.

Vooral het fietsen zit in de lift. Gisteren (zaterdag) een ‘blokjestraining’ (snelheid) gedaan en het gevoel was goed. Vandaag dan opnieuw een lange duurloop in de Gavers. Het gaat de goede richting uit…maar de weg is nog heel lang.

Deze namiddag genoten van het machtsvertoon van Cancellara… heel sterk van Spartacus. Jammer dat Volderke zoveel pech had…laat ons hopen dat hij in Luik zijn beste benen kan boven halen.

De Vlaamse wielerhoogdagen (ik reken P-R bij de Vlaamse koersen) zitten er jammer genoeg op. Ik heb er van genoten, hoewel het voor mij toch best wat spannender mocht zijn.


Maandag 29 maart 2010

Koers, koers en nog eens koers

Dit weekend was het al fietsen wat de klok sloeg…met in de hoofdrollen de heren Boonen, Cancellara, Flecha, Eisel, Gilbert en een verbazingwekkende Sep Vanmarcke.

De E3-prijs op zaterdag en Gent–Wevelgem op zondag. En daar wringt meteen het schoentje… Sta me toe om toch even mijn ongezouten mening te geven. Als sporter en als wielerfan.

Gent-Wevelgem en de E3 zijn twee mooie koersen. Pareltjes met elk een lange en mooie traditie. Vlaanderen heeft een traditie met de koers en de koers is traditie in Vlaanderen. Helaas zijn we meer en meer bezig om onze eigen traditie naar de knoppen te helpen.
Tot op vandaag had ik nog geen enkele wielrenner horen klagen over de voorjaarskalender, zoals hij er tientallen jaren heeft uitgezien, op de switch tussen de Waalse klassiekers en de Amstel en Scheldeprijs na.

Ik vind het dan ook doodjammer dat er nu een plotse wijziging komt in de agenda. Ik hou van de E3, de mini-Ronde van Vlaanderen, Vlaanderens tweede mooiste. Omwille van zijn parcours ligt deze wedstrijd perfect de week voor de Ronde. Het is echter niet enkel een generale repetitie voor de grote tenoren, maar ook voor hun ploegen. De wedstrijd op zich is fantastisch, maar schittert nog dat tikkeltje meer, doordat dit de laatste echte waardemeter is vóór de Ronde.

De poging van de organisatoren om Gent-Wevelgem langer en zwaarder (meer hellingen) te maken, geeft duidelijk aan dat men het succesconcept van de E3 wel smaakt. Jammer, want Gent-Wevelgem had een eigen traditie en een eigen parcours die nu deels wordt verloochend om toch maar de strijd met de E3-prijs aan te gaan.

Wat is nu eigenlijk het probleem? Wevelgem is Pro tour, Harelbeke is dit niet. Een Protour moet absoluut op zondag, een andere klassieker is dit blijkbaar niet waardig en moet kost wat kost wijken. Traditie, folklore, en vooral, de mening van de renners (en de supporters) is hier van ondergeschikt belang.

Uiteraard zijn geld en sponsors heel belangrijk in het wielrennen, het houdt de sport (meer dan) levend. Maar dat doen ook de supporters en de renners. En die houden van een echte traditie, een opbouwen via Dwars door Vlaanderen om de spanning te laten toenemen in Harelbeke en de ideale climax te bekomen tijdens de Ronde. Gent-Wevelgem past gewoon niet in dit plaatje, getuige hiervan de deelnemerslijst van de E3 (en het podium) ivm Gent-Wevelgem.
Als je Gent-Wevelgem op een zondag wil, doe dit dan op een ander tijdstip zodat deze koers ook tot zijn volste recht kan komen, maar hierbij niet de E3-prijs fnuikt.

In het buitenland zou men vechten om twee zo’n koersen op de kalender te plaatsen. In Vlaanderen staat de ene organisatie klaar om een nekschot uit te delen aan de andere.
Doodjammer…


Dinsdag 16 maart 2010

Terug uit stage

Sedert vrijdag ben ik terug van stage. Bestemming was Calpe, op zo’n goeie tien kilometer van Benidorm.
Uitgerekend die ene week was het weer wat minder (temperatuurschommelingen tussen de 7 en 15 graden), terwijl het de weken ervoor heel wat warmer en zonniger was. Ik kon Frank De Boosere dan ook de nek omwringen toen ik de morgen na mijn terugkomst op stond en hem zonnige en warme temperaturen hoorde voorspellen voor Spanje.

Maar een mens gaat op stage om te trainen en niet om aan het zwembad te liggen of om te klagen over het klimaat! En al bij al waren de weersomstandigheden zeker niet slecht om te fietsen of te lopen.

Gezien mijn lange inactiviteit zag het ernaar uit dat een week Calpe, met elke dag training, voor mij al heel moeilijk zou zijn. Ik was dan ook naar Spanje vertrokken met in het achterhoofd het voornemen om het rustig aan te doen en toch af en toe een dagje over te slaan. Vooral luisteren naar mijn lichaam.
En wat bleek, mijn lichaam kon al iets meer aan dan verwacht. Terwijl ik de weken ervoor maar met mondjesmaat aan trainen toekwam, lukte het me nu om toch zo goed als elke dag de nodige fietskilometers af te haspelen op een geaccidenteerd tot bergachtig parcours.

Enkel de woensdag liet ik de groep rijden en hield ik het bij een looptraining en een bezoekje aan Calpe.

Over de organisatie kan ik eigenlijk heel lovend zijn. De stage werd georganiseerd door Kortweg reizen en zat professioneel in elkaar. Wij wisten op voorhand de lengte van elke klim en het stijgingspercentage. Elke avond na het eten werden de ritten besproken en was er mogelijkheid tot massage. Reservemateriaal en sportvoeding was eveneens ter plaatse, zodat wij ons juist moesten bezighouden met datgene waarvoor we ginder waren: trainen.

Voor mij was de afgelopen week de aanzet om eindelijk weer degelijk de trainingen aan te vatten. Laat ons hopen dat alles nu verder goed verloopt en ik kan opbouwen naar de tweede seizoenshelft. Ik zal ondertussen wel van start gaan in een aantal wedstrijden, zij het met bescheiden ambities.

Nu zaterdag kom ik aan de start van de kasseiloop te Eernegem. Enkel om anoniem mee te lopen in het pak en daarna met de fiets huiswaarts te keren.
De Power Man te Horst wordt om de gekende redenen van mijn programma geschrapt. De kans bestaat wel dat ik deelneem aan de sprintafstand diezelfde dag.

Een kort fotoverslag van Jürgen en mezelf over de stage vind je straks door hier te klikken. De rest van de foto’s komen ook weldra online.


Zondag 21 februari 2010

Terug begonnen

Dit weekend voelde ik me voor het eerst sinds lang weer sportman. Weliswaar een beginnende sportman, maar toch, ik was tevreden eindelijk terug te kunnen trainen.
Gisteren voor de eerste maal 45 minuten met de fiets gaan trainen, deze morgen een klein half uurke gelopen in de Gavers.
Hoewel het afzien was (en ik ging nochtans maar aan het tempo van een slak) was het toch ook genieten tijdens m’n eerste Gaverstraining.
Voor de rest valt er eigenlijk nog niet zoveel te vertellen, ik blijf rustig werken aan de weg terug. De vermoeidheid blijft nog wat sluimeren, zeker op het eind van de dag. Ook de hoofdpijn is nog niet weg.

De gretigheid en de motivatie ontbreken in elk geval niet. Ik weet dat ik het voorjaar op m’n buik kan schrijven, niettemin ben ik gebrand op een heel sterke prestatie in het tweede deel van het jaar (augustus-september). Ik wil revanche op alles en iedereen, maar vooral op m’n eigen lichaam.
Nooit gedacht dat ik zo strijdvaardig uit de afgelopen maanden zou komen, midden januari zag het er anders uit…

Sportieve groeten,

Michaël


Zondag 17 januari 2010

Valse start

Ik had gehoopt mijn eerste tekst van 2010 wat positiever te kunnen aanvatten, maar helaas…

Na twee weken rust ben ik afgelopen dinsdag terug beginnen trainen. Ik had het gevoel niet al te veel van mijn conditie kwijt te zijn, want zowel dinsdag als woensdag (lichte intervaltraining) verliepen goed.
Alleen had ik de afgelopen dagen wat last van een branderig gevoel aan m’n linkerbeen.
Woensdagavond begon zich ook wat lichte uitslag te manifesteren en ik kreeg meer en meer een vermoeid gevoel.

Donderdagavond na het werk ben ik dan onmiddellijk naar de dokter getrokken en die bevestigde wat ik al vreesde…het begin van zona.
Voor mensen die niet weten wat zona is…het gaat om een variant op de windpokken. Wanneer je als kind de windpokken hebt gekregen, dan kan je in een later stadium in je leven ‘gordelroos’ of zona oplopen. Het virus zit reeds in je (‘slapend virus’) en wordt plots geactiveerd (door lager immuunsysteem, in contact gekomen met iemand die windpokken heeft,…). Het ‘actief’ virus kruipt via de zenuwvezels net onder de huid naar boven en manifesteert zich via kleine blaasjes (huiduitslag) op de huid. Naast de uitslag en het grote vermoeidheidsgevoel kan je ook hoofdpijn, koorts, rillingen,… krijgen.

Momenteel is de uitslag bij mij beperkt. Het vermoeidheidsgevoel en de hoofdpijn daarentegen worden almaar erger en heviger. Ik lig ook regelmatig te shaken (neen niet op de muziek) en heb veel pijn in mijn linkerbeen en onderrug.
Ondertussen sleep ik me van m’n bed naar de zetel en vice versa… Het probleem is dat ik van nature uit niet kan stilzitten en altijd wel iets om handen wil hebben…ik word dus stilletjes aan zot.

Trainen is dus al helemaal uitgesloten. De dokter schreef me rust voor tot de 29ste januari. In een vlaag van overmoedigheid had ik hem gezegd sowieso terug te gaan werken (ik wou niet thuisblijven) en dat ik zo snel mogelijk terug wou trainen. Na wat zagen, mocht ik van hem na tweetal weken toch al eens op de rollen kruipen, zij het rustig. Maar het weekend heeft er anders over beslist. Het ging van kwaad naar erger en ik zie me eerlijk gezegd nog niet onmiddellijk in staat om ook maar iets van inspanning te doen. Ik hoop in elk geval dat het de komende dagen niet nog erger wordt en ik terug kan herstellen.

We zien wel…in elk geval: ik had verwacht dat het begin van de voorbereiding op mijn eerste power man er toch wat anders zou uitzien. ‘Ne mens (sportmens althans) zou er de muren van opkruipen.’


Donderdag 31 december 2009

Balans van een sportief jaar

2009 zit er bijna op. Tijd dus om nog snel even terug te blikken op het afgelopen sportjaar…

Als een kind dat op de schoot zit van de kerstman en alle gewenste geschenkjes opsomt, of zijn verlanglijstje in zijn schoen stopt voor de Sint.
Zo ook had ik mijn lijstje klaar vorig jaar in december. Mijn brief was echter niet bestemd voor één van de decemberheiligen, maar voor m’n trainer.

Sneller dan ooit lopen op een 5km,  een duatlon winnen, sterke vooruitgang boeken in het fietsen, een aantal loopwedstrijden winnen en top zitten op het BK en PK duatlon. Dan nog eens het seizoen doortrekken voor een glansprestatie tijdens de moeder van alle corrida’s te Deerlijk. En nog een paar kleinere grilletjes. Ik was weer één vat vol ambitie. Mijn sporthart haalde het van mijn gezond verstand.

Trainer Luc had z’n handen vol en probeerde me tussen al mijn activiteiten en bezigheden klaar te stomen.
Een korte terugblik…

Het voorjaar werd goed ingezet met een aantal podiumplaatsen in de veldloop te Meulebeke en de wedstrijden te Torhout en Ingelmunster. Toch een kleine opsteker na de zware winterduatlon te Geel waar de conditie nog nergens was. Logisch ook, maar een sporter wil dit niet snel aanvaarden. In de duatlon te Horst-aan-de-Maas kon ik voor de eerste keer echt meedoen voor de prijzen. Na de eerste loopproef kon ik wisselen met de koplopers, tijdens het fietsen zakte ik evenwel door het ijs. Maar dit zou later wel worden bijgeschaafd.

Na de trainingsstage in Mallorca en de gerichte fietstrainingen in maart en april, voelde ik me heel wat sterker worden in het fietsonderdeel. Met een sterke loopproef alleen win je immers geen duatlon… maar een duatlon win je ook niet alleen door een sterke fietsbeurt.
Het resultaat van de gerichte trainingen, liet echter niet lang op zich wachten. Tijdens de korte duatlon te Wevelgem was het al meteen raak. Terwijl ik het jaar voordien nog telkens strandde op een tweede of derde plaats, kon ik nu tijdens een van m’n eerste duatlons (enkel Oostende en Horst gingen vooraf) de zege binnenhalen.

De zomer werd er eentje om van te genieten. Onder een blakende zon kon ik de topconditie verzilveren in een aantal overwinningen en podiumplaatsen. Te Vichte liep ik mijn snelste tijd op de 5 km, na van start tot finish alleen op kop te hebben gelopen en dit met open veters aan de linkerschoen. Niet echt professioneel, maar uiteraard kon ik er achteraf mee lachen.

Ondertussen had ik ook reeds het podium gehaald in de duatlons van Kortrijk en Geel en een overwinning te Izegem en De Pinte. In Izegem kon ik zelfs een scherpe 17’15” lopen op 5,4km. Scherp als je weet dat ik die week een harde trainingsweek had ingelast met een zandloop (wedstrijd te Koksijde) en een bosloop (wedstrijd te Oostende) als trainingswedstrijden.

De conditie was dus schitterend in juli en augustus, maar de echte piek moest nog komen: eind augustus en begin september. Dit voor respectievelijk het Provinciaal Kampioenschap duatlon en het Belgisch Kampioenschap SD te Wetteren. Op het PK pakte ik brons en op het BK ging ik de laatste loopproef in negende positie in. Krampen sloegen me echter terug naar een zestiende plaats. Doel bereikt, want op m’n eerste BK hoopte ik op een plaats in de top 20-25.

Een normaal mens zegt dan… het is mooi geweest. Een mooi seizoen met twee kersen op de taart. Nu wat rusten en dan terug opbouwen naar het volgende seizoen.
Een kortsluiting in mijn hersenpan zorgde er echter voor dat er toch nog geen einde kwam aan m’n seizoen. Ik moest en zou nog eens vlammen op de kerstcorrida te Deerlijk.
Iedereen weet dat de definitie van een kerstcorrida betekent dat het gaat om een corrida die doorgaat tijdens de kerstperiode… en kerstmis valt natuurlijk in december… waar het seizoen al lang zou moeten gedaan zijn.

In oktober en november liet ik de conditie iets zakken om me zo weer voor te bereiden op de laatste wedstrijden in december. Onderweg kon ik toch nog het podium halen in Tiegem en de veldlopen te Waregem en Brugge.
Blij was ik ook toen ik vriend en clubmakker Bert Deschodt in Ingelmunster aan de eindzege in het veldloopcriterium kon helpen.
Pas begin december ging de conditie terug naar een piek. Ik voelde in de wedstrijden te Waregem en Deinze dat ik klaar was om sterk te presteren in Deerlijk.
En toen begon het te sneeuwen…
Daar stond ik dan met mijn vormpeil. Het zag ernaar uit dat ik beter had getraind voor het vierschansen-tornooi ipv de corrida.
Seizoen gedaan. Of toch niet.
De San Silvestercross te Sint-Eloois-Winkel had ik nog nooit gelopen en viel net een week na Deerlijk. De sneeuw was ondertussen gesmolten en liet toe dat ik mn seizoen op een mooie manier kon afsluiten, een weekje later dan voorzien.

Op nu naar volgend seizoen, maar niet zonder eerst mijn trainer eens goed te bedanken. Want de resultaten zijn ook voor een groot deel aan hem te danken. Blindelings vertrouwen, een hechte band en heel goede schema’s hebben ervoor gezorgd dat ik de geschenkjes op mijn verlanglijstje heb gekregen. En dan ben ik even blij als een klein kind.

Merci!

Bedankt ook aan iedereen die me langs de weg steeds komt aanmoedigen, ‘mijn’ schitterende webmaster (voor de website en het nemen van de foto’s).
Ik wens jullie allen een fantastisch eindejaar en een gezond, gelukkig en sportief 2010!!

Ps: die kortsluiting heeft geen blijvende letsels nagelaten…


Zondag 27 december 2009

Overwinning San Silvestercross

Vandaag gestart in de gekende San Silvestercross te Sint Eloois Winkel. Eigenlijk bizar, want in mijn lang loopverleden ben ik nog nooit aan de start verschenen van deze wedstrijd (of het moet heel lang geleden geweest zijn… en dus uit m’n geheugen gewist). Nochtans een mooie wedstrijd, met heel wat volk en een leuke sfeer. Om verscheidene redenen kwam ik er echter nog niet aan de start.

Ook dit jaar stond de wedstrijd niet op m’n programma. Eigenlijk moest ik nu reeds een week aan het rusten zijn. De sneeuwomstandigheden van vorige week hebben er echter anders over beslist. En ik mag niet klagen! In extremis de wedstrijd toch nog op m’n programma gezet en op een mooie manier kunnen winnen.

Morgen maak ik de balans op van m’n seizoen, en dan plaats ik wel nog een berichtje.
Nu wordt het eens zalig niets doen en frietjes eten (is al veel te lang geleden).

Take care.


Zondag 20 december 2009

Hoe vredig dwarrelende vlokjes uit een kinderdroom een nachtmerrie kunnen betekenen voor een sporter

Zaterdag 19 december – 21.35u
Ik kruip in m’n bed. Terwijl ergens in Moorslede de prijsuitreiking van het West-Vlaams veldloopcriterium aan de gang is, en ik eigenlijk mijn beker zou moeten in ontvangst nemen, heb ik ervoor gekozen om thuis te blijven. Rusten is immers belangrijk. Alles in functie van de kerstcorrida te Deerlijk. Zot word ik van die wedstrijd. Reeds van kinds af had die wedstrijd een speciale betekenis voor me, iets magisch. Komt daar nog eens bij dat zowat onze voltallige atletiekclub gek is op die koers…en dan krijg je onverantwoorde toestanden.

Zaterdag 19 december – 21.45u
Bert, Filip en Lieven, nog drie van die jojo’s die het in hun koppeke hadden gestoken om een laatste keer te schitteren in Deerlijk, zijn wel aanwezig in Moorslede, maar zweren plechtig geen Leffe’s of andere alcoholische dranken achterover te slaan. Voor de drie mannen een heuse opgave, maar ze slagen er in! Allemaal om de dag erna goed te lopen in Deerlijk…hoe zot kan een mens zijn.

Zaterdag 19 december – 21.50u
Nog een laatste glimp door het raam. Zo’n goeie twintig jaar terug zou m’n hartje sneller beginnen slaan bij het zien neerdwarrelen van zoveel witte vlokjes. Nu daarentegen, hoop ik dat het zo snel mogelijk ophoudt met sneeuwen…er moet morgen immers gevlamd worden.

Zondag 20 december – uur onbekend, maar midden in de nacht
Ik droom hoe ik over het parcours loop. Alle bochten voor de 733ste keer verkend, elk putje weet ik liggen, nu enkel nog op het juiste moment beslissen om er vandoor te gaan…

Zondag 20 december – 7.35u
Tijd om op te staan, lang genoeg geslapen.
Ik zet me recht in bed. Sta even op. Ochtendpols 44, benen voelen goed aan. Ik voel me fris. Net als de ganse afgelopen week trouwens. Perfect, ik ben er klaar voor!
Ik duikel de trap naar beneden, op een behoorlijk orthodoxe wijze. Vol verwachting begeef ik me naar het venster aan de voordeur. Hopend dat een mirakel zich heeft voltrokken en dat het 37 graden is. Minder mag ook. Mirakels zijn immers mogelijk rond kerstmis.
De koude ondergrond aan m’n voeten confronteert me met de keiharde werkelijkheid…ik wrijf nog even in m’n ogen, misschien is het dat laatste droombeeld dat niet wil wegebben…
Neen, toch niet. Het sneeuwt! Meer nog, het ziet er naar uit dat het de ganse nacht heeft gesneeuwd. De wind blaast met een constante felheid de tegenspartelende sneeuwvlokken van links naar rechts. ’t Is niet mogelijk. Snel smsen naar m’n trainer. Maar ook hij kan de sneeuw niet doen smelten.

Zondag 20 december – 9.15u
De wind is wat gaan liggen, het sneeuwt wat minder. Het kan nog. Loopschoenen worden aangetrokken, muts tot over m’n ogen en oren getrokken. Dubbele loopbroek aan, handschoenen. Klaar om beetje los te lopen en eens echt de benen te voelen.
Bij elke stap dat ik verder in de sneeuw zak, maakt de halve droom plaats voor de confronterende werkelijkheid,… Ik zie niet in hoe ze dat gaan klaarspelen in Deerlijk. Veilig lopen op een quasi schaatspiste is een utopie.
Na vijftien minuten kom ik terug thuis. Twee gemiste oproepen van Bert Deschodt. Ik bel terug en hoor aan de andere kant van de lijn wat ik reeds vreesde… de kerstcorrida te Deerlijk wordt afgelast. Na het duatlonseizoen, zowat dé wedstrijd waarvoor ik had doorgetraind, dé wedstrijd waar ik resoluut ging voor een tijd onder de 15’45” en een plaats in de top vijf tussen de snelle mannen. Achteraf allemaal gemakkelijk gezegd, maar ik voelde me goed, liep sneller dan vorig jaar toen ik m’n record vestigde en was volledig uitgerust. Dus het kon zeker.

‘Afspraak om 10u om de frustraties los te lopen/laten?’ ‘OK’, ik leg de telefoon neer en sms naar de trainer: ‘als er hierboven een sportgod bestaat, dan heeft ie nu toch ferm met ons voeten gerammeld’. Ik begeef me opnieuw in het witte zootje en loop rustig tot bij die aardse sportgod, Flipke. De deur gaat open en Flipke hangt al aan de telefoon…yep met die andere zot, Lieven. Die kan het niet geloven dat we nu gaan lopen…
Vijf minuten later vertrekken Flupke, Bert en ikzelf voor een leuke training op witbedekte paden langs de Leie. De natuur ziet er mooi en vredig uit. Voor de eerste maal vandaag besef ik hoe schoon de sneeuw wel is…jammer dat die geen week later kon vallen.

Het wordt nu eventjes nadenken wat ik ga doen. Een rustperiode dringt zich op, want ik wil zo snel mogelijk fris beginnen aan de voorbereidingen voor volgend seizoen. Binnenkort maak ik m’n volledig programma voor de eerste maanden bekend (via de nieuwsbrief), maar ik kan nu al zeggen dat het eerste grote doel de powerman te Horst (Nederland) wordt. Meteen ook het European Championship Duathlon Long Distance. Ik wil me zo snel mogelijk kunnen focussen hierop, maar zal misschien toch nog de rust met een weekje uitstellen. Ik wil nog één keer vlammen. Waar en wanneer? Dat laat ik nog even in het midden.

Het is nu 14.19u, zo’n 11 minuten voor de start. Normaal gezien ben ik nu versnellingen aan het doen en me nog eens mentaal aan het opladen. Om dan te hopen tegen vanavond een mooi verslag te kunnen typen voor op de website. Helaas is het anders gelopen…
Ondertussen 14.21u en daar is ze…de zon :-s


Zondag 13 december 2009

Ik ben er klaar voor!

Deze morgen ben ik van start gegaan in de winterloop te Deinze. De tweede wedstrijd in mijn traditionele drieluik Waregem-Deinze-Deerlijk, met als hoofddoel uiteraard de derde wedstrijd te Deerlijk.
Deinze is de ideale laatste voorbereiding, vermits het parcours een ideale training is op zowel weerstand als snelheid. Ik ging dan ook van start op de 4,5km. Samen met Garry Vandewalle, Frederik Devuyst en Steven Dobbelaere (die laatste twee voor de langere afstand) trokken we er vandoor. Ongeveer halverwege moest ik de rol lossen op Garry, die heel sterk aan het lopen is. Hij wordt vast en zeker een podiumkandidaat voor Deerlijk. Ik kon de kloof beperkt houden en werd uiteindelijk tweede in een tijd van 15’03”, zo’n 26 seconden sneller dan vorig jaar. Een bevestiging van Waregem, waar ik 16 seconden sneller liep dan vorig jaar én een bevestiging van wat ik reeds voelde de afgelopen dagen. Ik voel me goed en de conditiepiek is er net op tijd. Het ziet er dus zeker niet slecht uit voor Deerlijk. Enkel met de knie blijf ik sukkelen, maar het hindert me blijkbaar niet om snel te lopen.

De twijfels van de voorbije weken zijn weg, het vertrouwen is er. Nu nog juist vlammen in Deerlijk…ik ben er klaar voor!


Woensdag 9 december 2009

Derde plaats te Waregem

Afgelopen zondag stond de kerstloop te Waregem op het programma.
Nogal verwarrend voor de kleine medemens onder ons, want Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten kwamen de wedstrijd wat kleur geven (Kerst-De Sint).
Niettemin een mooi gebaar van de organisatie, want de kleintjes konden dit wel appreciëren.
Het moet gezegd, jaar na jaar wordt de wedstrijd gezelliger en krijgt meer en meer de status van een ware corrida zoals Deerlijk en andere.

Aan kleppers ontbrak het in elk geval niet. Naast onze heilige man, waren ook een aantal ‘zalig verklaarden’ aanwezig. De tien kilometer werd heel sterk bevolkt met o.m. Koen Naert, Bram Coppens, Aman Gemeda en ander schoon volk.

Ook op de korte wedstrijd was er een deelnemersveld om ‘u’ tegen te zeggen. Met Hans Omey, Lieven Vandeweghe, Lieven Demeestere, Frederik Debacker, Karl Van Biervliet, Dieter Colle, … aan de start, wist ik meteen met wie ik moest rekening houden tijdens de wedstrijd.

Tijdens de opwarming had het fel geregend en was er redelijk wat wind. Het zou dus een tactische koers worden dacht ik. Eens het startsignaal werd gegeven was de wind echter sterk in kracht afgenomen (vergis u niet, er was nog steeds een typisch Belgisch nijdig windje).

Hans Omey en Lieven Vandeweghe kozen onmiddellijk het spreekwoordelijke hazenpad. Ik dacht bij mezelf, ‘gij konijn’ meegaan! Een konijn dat twee hazen volgt…nooit eerder gezien. De benen voelden goed aan en ik kon mooi volgen in het spoor van mijn twee medevluchters. Achter me zag ik dat een groepje werd gevormd met de sterke mannen die ik hierboven heb vermeld.

Tijdens een lange strook tegen wind moest ik, zoals verwacht, mijn ‘reisgezellen’ laten vertrekken. Ze hadden gekozen voor de stoomboot, ik voor de kajak. Met nog een lange weg te gaan, zag ik dat er door het groepje achter mij volop werd gejaagd.
Uiteindelijk kon ik toch mooi stand houden en de derde plaats in de wacht slepen, wat m’n vertrouwen terug een boost heeft gegeven.

Na de perikelen van de afgelopen weken, begin ik eindelijk weer een goed gevoel te krijgen. Alleen de knie pruttelt nog tegen. Ik hoop tegen Deerlijk de overstap van de kajak naar de speedboot te hebben gemaakt, het zal in ieder geval niet aan de inzet liggen. De trainingen lopen beter en beter. Ook in het ‘kopke’ is alles opgeklaard. Ik ben bijna klaar voor Deerlijk…


Maandag 30 november 2009

Tweede plaats te Knesselare

Gisteren stond een extra wedstrijd op het programma. Gezien de afgelopen weken wat minder waren (lees: knieproblemen en ijzertekort) had ik dringend een wedstrijd nodig waar ik voluit kon gaan. Ondertussen voel ik me al wat beter, alleen de knie blijft toch wel parten spelen.

Zo beslisten we (trainer en ik) om van start te gaan in Ursel-Knesselare, voor een vijf kilometerloop.
En de wedstrijd bracht wat ik verwachtte: beterschap.
Van zodra het startsein werd gegeven ging de beuk erin. Met z’n vijven konden we al snel een kloof maken. Ik nam meteen de kop om er een redelijk tempo in te houden. Het parcours was heel verraderlijk (bosdreefjes, vals plat, heel veel wind) waardoor het af en toe stil viel, maar er meteen daarna terug een snok werd aan gegeven. Ik voelde me goed en nam het meeste kopwerk voor m’n rekening. Bewust, want ik vatte de wedstrijd aan als een doorgedreven training en wou dan ook meer dan m’n deel van het werk doen. In een lastig stuk, op zowat twee kilometer van de aankomst, bleven we nog met drie over: Frederik De Backer (de winnaar van de vorige twee edities), Hannes Vandermoere en ikzelf. Ik merkte dat Hannes en ikzelf nog het meest fris zaten, maar het was toch Frederik die als eerste probeerde te versnellen net voor de slotkilometer. Ik kon onmiddellijk counteren en versnelde zelf met een klein kloofje op mijn medevluchters als gevolg. Maar de wind stond hard en konden weer aansluiten. Ik hield het tempo strak waardoor Frederik definitief moest lossen. In de laatste vijfhonderd meter zette Hannes alles op alles en kon een kloofje slaan. Ik werd op vier seconden tweede, Frederik De Backer derde. Mijn eindtijd bedroeg 16'50"...niet zo snel zou je denken, maar ik kan verzekeren dat het parcours zich allesbehalve leende tot een toptijd. Ter vergelijking: het parcoursrecord staat op 16'38".
Al bij al dus tevreden, het gaat in goede richting. Uiteraard moet ik toch ook kritisch blijven: ik ben er nog niet...dat super gevoel moet nog komen. Ik heb het besteld op 20 december, hopelijk is het er op tijd.

Trainer Luc liet het zwart worden voor z'n ogen en kon op de tien kilometer een knappe vierde plaats uit de brand slepen! Toch had hij nog de kracht om na de wedstrijd wat vrouwelijk schoon op te merken, niwaar Lucske ;-)


Maandag 16 november 2009

Ingelmunster; een vat vol emoties

Gisteren stond de laatste cross van het veldloopcriterium op het programma: de parkloop te Ingelmunster.
In onze reeks, de seniors 1, stond nog heel wat op het spel. Bert kon alsnog eindwinnaar worden van het criterium op voorwaarde dat hij won en de huidige leider, Stijn Vermeulen, niet tweede werd. Indien Bert niet won, moest hij Stijn toch minstens twee plaatsen achter zich zien eindigen.
Voor mezelf was het afwachten. Na twee zware nachten (o.a. wegens vrijgezellenavond van een maat) achtte ik me tot niet heel veel in staat. Er kwam daar nog eens bovenop dat ik bleef last hebben van m’n knie…

Na een heel snelle start en een rappe eerste ronde waren de waardeverhoudingen duidelijk: triatleet Frederik Van Lierde liep autoritair aan de leiding. Bert liep tweede, Stijn derde. Ik volgde op korte afstand en probeerde de koerssituatie voor me in de gaten te houden. Om Bert te helpen waar mogelijk.

Na een aantal ronden liep Stijn als derde senior, met kort achter hem het opkomend talent Eebrima Cesay. Ik probeerde de kloof toe te lopen, maar strandde op een aantal meters. Toch bleef ik m’n tempo behouden om de kloof niet te laten vergroten. In de voorlaatste ronde ging Cesay voorbij Stijn. Bij het ingaan van de allerlaatste ronde wist ik dat het nu of nooit was. Met de tanden op elkaar spurtte ik naar Stijn toe en liet hem ter plaatse. Zo werd ik vierde (voor mezelf een ontgoochelende plaats) maar kon ik Bert toch aan de eindoverwinning helpen in het criterium. Ik gun het hem met heel veel plezier, dus was ik toch nog n klein beetje tevreden na afloop.
Jammer voor Stijn want Stijn is een heel sympatieke gast en ik heb veel respect voor hem. In andere omstandigheden had ik het hem zeker en vast gegund,…maar Bert is én één van m’n beste maten én ploegmaat.

Ook bij de seniors 2 was het genieten en tegelijk bibberen. Lieven Demeestere bengelde in de allerlaatste ronde achteraan het kopgroepje. Net toen hij een klein kloofje moest laten, schoot de magie van ons klavertje vier (Bert-Filip-Lieven-Michaël) in actie. Bert en ik riepen, nee schreeuwden, hem werkelijk terug bij het groepje, waardoor hij op en over Chris Vandenbroucke ging en samen met Garry Vandewalle afstevende op een ware thriller van een laatste ronde. Filip voor het brugje, Bert op het brugje en ikzelf na het brugje (insiders weten waar dit is op het parcours) schreeuwden hem om beurten ietsje dichter bij de overwinning en de westvlaamse titel. Met m’n laatste stemkrachten kon ik hem nog efkes een boost geven en de buit was binnen. Een overwinning van Lieven, maar ook een overwinning van het klavertje vier én een overwinning van de VACBL. Want ook de rest van de club zorgde voor een muur van lawaai.
Eventjes werd het rustige park te Ingelmunster omgetoverd in een kolkende en bruisende scène…dadipark was niets erbij.

Na al die positieve emoties had ik het na de wedstrijd toch wel ietsje moeilijker. De persoonlijke prestatie was niet al te denderend, en da’s nog zacht uitgedrukt. Het gevoel zat absoluut niet goed en vooral…de afgelopen dagen begon ik weer last te krijgen van mn knie. Uiteindelijk wist ik dat Ingelmunster niet goed ging zijn, gezien het gebrek aan slaap…maar toch had ik op beter gehoopt. Vorig jaar liep ik op dit ogenblik de pannen van het dak en presteerde heel goed in Deerlijk, m’n laatste doel toen. Ook nu is Deerlijk m’n laatste doel van het seizoen en het enige doel in het najaar…
Maar ik ben dan ook gene gewonen…ik denk dat m’n trainer daar kan van meespreken. Op de ogenblikken dat mijn collega-sporters liggen uit te rusten in hun zetel na een zware training, zit ik wel op één of andere vergadering…altijd maar opnieuw.
Ik ga niet beginnen janken, want ik heb er zelf voor gekozen.
Niettemin hebben de afgelopen weken me wel wakker geschud. Het is tijd om een aantal keuzes te maken en een aantal zaken te laten schieten. Ik heb keuzes altijd zo lang mogelijk uitgesteld, nu wordt het tijd om er op z’n minst toch al een aantal te maken…

En wat Deerlijk betreft…reken maar dat ik er zal staan…


Maandag 9 november 2009

Podium te Waregem en Avelgem

Ik val in herhaling, maar momenteel is het redelijk druk. Vandaar ook dat het weer een tijdje geleden is dat ik hier nog wat kon neerpennen.

De jongerencross in Waregem van vorige week is me redelijk goed bevallen. Het gevoel begon te beteren, de conditie ook. Ik heb nog een weg te gaan, maar toch…er is vooruitgang.
In Waregem kon ik terug een podiumplaats behalen: tweede na Stijn Vermeulen. Wat me vooral vertrouwen inboezemde was het feit dat achter me door een groepje werd gejaagd, maar ik toch stand kon houden.

Afgelopen zaterdag startte ik in de avondloop van Avelgem. Een nieuwe wedstrijd, georganiseerd door duatlon- en triatlonclub No Limit. Ik werd derde op de vijf kilometer in een tijd van 16’18”. Dit na Fabrice Laga en Karel Van Biervliet.

Volgende wedstrijd wordt de cross te Marke op 11 november.


Zondag 25 oktober 2009

Brugge en Moorslede

Eindelijk nog eens wat tijd gevonden om iets neer te pennen. Momenteel is het razend druk. Zowel op het werk als extraprofessioneel.
De afgelopen weken waren redelijk turbulent, ook op sportief vlak.

De dinsdag vóór de veldcross te Brugge had ik een fartlektraining afgewerkt toen ik wat pijn kreeg in de knie. De dag erop werd die pijn alleen maar erger. Zelfs in die mate dat ik mijn intervaltraining niet naar behoren kon afwerken. Bijgevolg was ik de donderdag t.e.m. de zaterdag daarop verplicht om te rusten. De zondag nam ik deel aan de cross te Brugge. Met een matige conditie en een zere knie kon ik toch nog naar een derde plaats lopen.
Brugge is dan ook een parcours dat me op het lijf is geschreven, waardoor ik er zelfs met een mindere conditie nog goed uit de voeten kan.

Vandaag stond dan de cross te Moorslede op het programma. Qua voorbereiding was het een exacte weerspiegeling van de week voor Brugge. De woensdag interval, met wat geminderde pijn, de donderdag t.e.m. de zaterdag was het weer verplichte rust. Enig verschil: Moorslede is absoluut mijn parcours niet. Een patattenveld overgoten met een hoopje koeienmest. Enkel als ik in vorm zit kan ik daar een sterke prestatie neerzetten.
Nu was dit absoluut niet het geval. Geen power in de benen…

Uiteindelijk werd ik vierde in m’n categorie, na Vermeulen, Lernout en Bert Deschodt. Gezien de mindere conditie niet verwonderlijk, maar ik hoop in Waregem toch iets beter te lopen.
Daar lopen geen koeien rond…daar zijn’t paarden.


Zondag 11 oktober 2009

Derde plaats te Tiegem

Gisteren werd Dwars door Tiegem gelopen. Voor het derde jaar op rij stond ik aan de start. De wedstrijd is redelijk lastig met twee nijdige hellingen per ronde en de wind die meestal in die periode van het jaar redelijk hard blaast. Ook nu was het niet anders.

Afgelopen woensdag kon ik terug hard doortrekken op training, de benen waren dus goed hersteld na de halve marathon. Zaterdagmorgen voelde ik me echter weer niet al te super. Ik voel dat het tijd is om nog eens de dokter op te zoeken voor een bloedcontrole.

De wedstrijd zelf dan. Bij het loslopen voelde ik me iets beter dan ’s morgens. En het was nodig. Met Frederik De Vuyst en Fabrice Laga aan de start wist ik dat het heel snel ging gaan.
Na het startschot doken we als valken naar beneden (topsnelheid van 24,9km/u). Toen we bijna beneden waren versnelde Frederik een eerste keer. Ik schoof mooi mee, Fabrice volgde. Meteen hadden we een kloof op de achtervolgers van een honderdtal meter. Op een vlak tussenstuk bleef het vlammen. Frederik trok opnieuw keihard door. Fabrice volgde en ook ik kon blijven aansluiten, maar ik zag af. Mijn medevluchters waren mannen die gewend zijn van op piste te lopen en konden hun snelheid dan ook goed gebruiken bergaf en op het vlakke. Ik was dan ook blij (ongelooflijk maar waar) toen het bergop ging. Iets na halfweg de eerste ronde kon Frederik een kleine kloof slaan, maar Fabrice en ikzelf konden met verenigde krachten weer aanpikken. Op de laatste helling van de eerste ronde trok Frederik nogmaals door. Ik moest een klein kloofje laten, en achter mij viel ook een gat met Fabrice Laga. Bij het terug naar beneden lopen in het begin van de tweede ronde buitte Fabrice nogmaals z’n snelheid uit en kwam op en over mij. De kloof werd geslagen en die bleef ook behouden. Telkens wanneer we naar beneden liepen verloor ik wat terrein. Bergop kon ik de kloof wat verkleinen of constant houden. Frederik won verdiend de wedstrijd voor Fabrice en mezelf.

Volgende zondag staat de Sodicross te Brugge op het programma. Ditmaal zonder ambities, ik vat hem aan als een doorgedreven training. Niettemin zal ik toch gas geven ;-)

Op naar de modder en het slijk!


Dinsdag 6 oktober 2009

Halve marathon te Kuurne

Vrijdagavond stond de halve marathon van Kuurne op m’n programma. Ik had er niet speciaal voor getraind, maar, gebaseerd op m’n conditiepeil, wou ik toch een tijd lopen tussen de 1’16” en 1’17”. Ik had er vertrouwen in, ook al was m’n ervaring op een dergelijke afstand heel miniem.

De vrijdagmorgen stond ik op en had eigenlijk geen al te schitterend gevoel. Ik probeerde de dag zelf wat te rusten om op m’n positieven te komen.

Tijdens de opwarming voelde ik dat de benen toch niet super waren. Maar in m’n hoofd bleef het vertrouwen, zeker na de afgelopen weken.

De start werd gegeven en meteen was het een grote warboel. Iedereen wou blijkbaar vooraan zitten. Pas na een goede kilometer werd het eindelijk wat overzichtelijker. Voor me zag ik een groepje lopen die in de eerste ronden iets boven de 17km/u liep. Het groepje waar ik vond dat ik eigenlijk moest bij zitten. Vandaar dat ik probeerde de kloof toe te lopen in de eerste grote ronde. Maar dat lukte net niet. De eerste twee ronden zat ik op schema om 1u16min te lopen. Toen begon het…zoals gezegd voelde ik me al niet te super, en het werd er niet beter op. Ik begon het me te beklagen dat ik die eerste ronde al wat pijlen had verschoten. Wat volgde was een lijdensweg. Met de tanden op elkaar geklemd, lopend van de ene gedubbelde naar de andere…en mijn licht, dat doofde verder uit. Het werd ook letterlijk donker. De straatlichten leken sterretjes, maar dan heel ver weg. De laatste twee ronden werd het afzien en nog eens afzien. Uiteindelijk kon ik eindigen in een tijd van 1u19min46sec, absoluut niet goed. Toch ben ik tevreden dat ik de wedstrijd heb uitgelopen. Ik heb er ook voor mezelf de nodige lessen uitgetrokken.

Nu wordt het de conditie wat onderhouden om dan terug op te bouwen richting de corrida van Deerlijk. Volgend weekend start ik in Tiegem, daarna volgen de crossen te Brugge en Moorslede.


Maandag 14 september 2009

BK Duatlon

Het Belgisch Kampioenschap 1/8 duatlon te Wetteren vormde de afsluiter van mijn duatlonseizoen. Niet dat ik nu meteen in de zetel ga liggen. Neen integendeel, de gretigheid is nog groot om ook andere sportieve uitdagingen aan te gaan. De eerste is reeds binnen twee weken. Dan zou ik graag de halve marathon van Kuurne lopen. Voor een loper niet zo een uitdaging zou je dan denken, maar ik heb dit jaar nog geen enkele keer twintig kilometer gelopen op training. Laat staan dat ik een halve marathon in competitieverband heb gelopen. Vorig jaar nam ik in een opwelling, voor de eerste keer ooit, deel aan de ½ marathon te Kuurne. De woensdag stond nog een intervaltraining op het programma en de donderdag besliste ik om op vrijdag toch maar van start te gaan. Maar ik heb het me niet beklaagd. In slechte weersomstandigheden liep ik een tijd van 1u19min53sec. Een jaar later en het is weer van dat…(die opwelling bedoel ik dan ;-) ) alleen weet ik het nu wat vroeger dan een dag op voorhand…
Ik reken een beetje op de algemene conditie die ik heb opgebouwd in de duatlons. Snelheid is geen probleem, een inspanning van iets meer dan een uur ook niet, gezien de eindtijd van de laatste sprintduatlons meestal om en bij het uur bedraagt. Maar het blijft toch afwachten. Eenentwintig kilometer aan een stuk lopen is toch nog iets anders. Vast staat wel dat ik een aantal minuten van mijn tijd wil afdoen en dit jaar na jaar (mijn opwelling zal deze keer dus wat langer duren) om uiteindelijk eens voluit te trainen voor die afstand. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

De grote mate aan sportieve gretigheid heb ik te danken aan een toch wel (al zeg ik het zelf) heel mooi zomerseizoen. Het BK te Wetteren moest de kers op de taart worden.
En dat werd het ook…ware het niet dat die kers eigenlijk nog groter kon geweest zijn.

Vooraf had ik de deelnemerslijst goed bestudeerd. Ik kwam tot de conclusie dat een twintigtal atleten aan de start stond dat ik nog nooit had geklopt. Reken daarbij altijd een paar sterke mannen uit het zuiden van het land die op zo’n BK opduiken, en mijn zestal rechtstreekse concurrenten, en dan weet je dat een plaats in de top 25 heel moeilijk zou worden.
Maar ik wist dat de conditie top was en had vertrouwen. Het feit dat het parcours niet echt in mijn voordeel was (had ik vorig jaar aan den lijve ondervonden), baarde me niet zoveel zorgen. Ik hoopte stilletjes op een plaats in de top 20, dat zou schitterend zijn.

Na het eerste lopen kon ik wisselen op een vijftiende stek. Niet slecht, want het loopparcours lag me totaal niet.
Na de wissel belandde ik in een groep met een aantal sterke fietsers. In een mum van tijd was de kloof met een aantal vooroprijdende mannen gedicht. Maar toen begon de miserie. De groep was te groot om goed te kunnen samenwerken, weinigen deden hun deel van het werk en er werd om beurten gedemarreerd. De demarrages zorgden er wel voor dat de groep achter ons de kloof niet kon dichten. Voor de rest kan ik over het fietsen kort zijn: ik voelde me goed op de fiets en heb dan ook meerdere malen de kastanjes uit het vuur gehaald bij demarrages van anderen. Het gevolg was wel dat, mede door mijn toedoen (maar ook enkele andere die wel wilden werken), de groep samen bleef. Ik kon als vierde de wisselzone binnenrijden, maar van zodra ik van de fiets stapte merkte ik dat ik toch wat te gretig was geweest bij het kopwerk. Ik voelde mijn beide kuiten verkrampen. Een gevaar dat je altijd loopt als je niet wisselt van schoenen, maar het was toch de eerste maal dat ik er last van had dit jaar. Gevolg was dat ik in de eerste loopronde een achttal man me zag voorbijlopen. Mannen die ik normaal gezien in het lopen aan kan, de meeste toch. Enkel in de tweede loopronde kon ik terug wat in m’n tempo komen en nog een aantal atleten terugpakken.

Ik werd uiteindelijk zestiende op mijn eerste BK en ben daar heel tevreden mee. Alleen zegt de kritische ‘ik’ in mezelf dat het nog beter kon. Iets minder met de krachten gewoekerd tijdens het fietsen, kon me zeker en vast nog wat winst hebben opgeleverd in het lopen. Pikant detail: we liepen voor de tiende plaats! Ik ga niet beweren dat ik al in staat was om die te behalen, maar elke plaats dichter op een BK is een mooie stap vooruit!
Vandaar dus: zeker een kers op de taart, al kon het kersje nog wat groter geweest zijn!

Langs deze weg toch ook eens een pluim voor m’n trainer die me in al die tijd perfect heeft klaargezet voor het PK en het BK. Met drie podiumplaatsen in de duatlons, een bronzen plak op het PK, een mooie prestatie op het BK en drie overwinningen in loopwedstrijden kan ik terugblikken op een schitterende zomer, rekening houdend met het feit dat ik pas eind juni weer volop ben beginnen trainen. Dus, merci hé Luc!

En nu op naar Kuurne…


Maandag 7 september 2009

VACBL grote slokop te Vichte

Tussen het Provinciaal Kampioenschap te Waardamme en het Belgisch Kampioenschap te Wetteren liggen twee weken.
De afgelopen week werd vooral een week om de conditie nog een tandje aan te scherpen, de tweede week zal er vooral een worden van rust.
Vandaar ook dat ik afgelopen woensdag nog een lange intervaltraining heb afgewerkt.
Zaterdag stond in de voormiddag wat losfietsen op het programma en in de namiddag een loopwedstrijd te Vichte. In functie van Wetteren weliswaar, maar niettemin wou ik toch goed doortrekken.

De 2,5km, de 5km en de 10km gingen samen van start. Ikzelf startte op de 5 km. Na het startschot wou ik er onmiddellijk invliegen en kreeg al snel een kloofje op Bjorn Desmet, Pedro Dujardin en Dimitri Delombaerde. Laatste twee liepen de 10km, enkel Bjorn liep de 5 km. Beetje bij beetje kon ik de kloof uitdiepen en na één van de twee ronden passeerde ik in 7’41”. De tweede ronde moest ik het tempo iets laten zakken, voornamelijk door de wind die me toch wel wat parten speelde. Mijn eindtijd werd uiteindelijk 15’44”, een tijd waar ik meer dan tevreden kan over zijn. Zeker omdat ik mijn trainingen niet heb afgebouwd in functie van die wedstrijd.

Tijdens het loslopen voor de wedstrijd ontmoette ik een ex-collega van me bij ING, waarmee ik ooit nog had deelgenomen aan de aflossingswedstrijd Relais-Givrés te Brussel. Laurent Lecour, een uitstekend loper, was naar onze contreien afgezakt om eens de op de West-Vlaamse wegen te kunnen lopen. Het werd een aangenaam weerzien!

Opmerkelijk: heel wat gekend volk langs de weg die me stond aan te moedigen én die de atleten van de VACBL naar (maar liefst) vijf van de zes overwinningen zag snellen.
Inderdaad! De 2,5km werd bij de heren gewonnen door Gregory Vandekerckhove, nieuw lid bij de VACBL. Bij de dames was Kim Deweer, ook een ‘VACBL-product’, de snelste over diezelfde afstand. Op de 5km mochten Audrey Goesaert en ikzelf het hoogste schavotje betreden bij respectievelijk de dames en de heren. Op de 10km waren de zegebloemen voor Annick De Laere. Enkel bij de heren 10km was de overwinning voor een niet-VACBLer: Dimitri Delombaerde, die het knap haalde voor Pedro Dujardin (een ex-VACBLer). En het verbaast u waarschijnlijk niet als ik de bewering maak dat Dimi eigenlijk de helft van ons blauw-wit legioen kent en eigenlijk reeds een halve VACBLer is (benieuwd wat hij er zelf over denkt ;-) ).
Ook bij de jeugd werd sterk gelopen: Zowel Kevin als Robin Demeestere konden hun reeks winnen en brachten de zegeteller voor de VACBL op zeven afgelopen zaterdag.
Ook andere VACBL-ers zetten een knappe prestatie neer: Mayko en Wendy, die trainen voor de ½ marathon te Rotterdam, Claude die terug is na een ‘avontuurtje’ op de sprintnummers deze zomer, Fabienne en kinderen en Sandra, die weliswaar kwam loslopen, maar dat weekend uiteindelijk 49km zou lopen en een parochianenkoers met de fiets zou rijden. Ook Jürgen Soetaert kwam even
Voorzitter Sammy Declerck kon alleen maar glunderend toekijken!

En nu…op naar het BK…!


Maandag 31 augustus 2009

Brons op het Provinciaal Kampioenschap te Waardamme

Gisteren stond het Provinciaal Kampioenschap duatlon te Waardamme op het programma.
De conditie is goed, want Waardamme en, binnen twee weken Wetteren, stonden met stip aangeduid in m’n agenda. Ik wou absoluut scoren.

De afgelopen weken rezen echter meer en meer twijfels over een eventuele mooie prestatie. Al van de duatlon te Geel (eigenlijk ervoor, maar pas toen fel verergerd) sukkelde ik met mijn maag. Het ging van kwaad naar erger want ik had niet alleen last tijdens wedstrijden en trainingen maar eigenlijk telkens ik iets had gegeten. Ik had telkens het gevoel dat ik een baksteen had ingeslikt. Een Vlaming wordt geboren met een baksteen in z’n maag zegt men soms…ik had het gevoel dat men bij mij dit spreekwoord letterlijk had genomen.

Het gevolg was dat ik op wedstrijden met moeite energiedrank kon binnenspelen, maar dat ik me ook heel ongemakkelijk voelde van zodra ik een maaltijd naar binnen had gespeeld. Vorige week kwam daar ook nog eens diarree bij. Vooral dit laatste deed twijfels rijzen. Hoeveel zou ik verzwakt zijn hierdoor? Ik wist dat ik dit moest proberen te compenseren en probeerde, ondanks de lastige maag, toch nog zoveel mogelijk te eten en suikers op te doen. De laatste twee dagen voor Waardamme was de diarree verdwenen, maar m’n maag bleef raar doen.

Ik vertrok richting Waardamme met de zekerheid van een goede conditie, de twijfels over de maag en een Motillium als eventueel redmiddel.

Bij het loslopen voelde ik wel dat de benen goed waren, ik hoopte dus om toch nog te kunnen knallen.
En knallen werd het! Met toppers als de Fransman Jérémy Boulogne en Jochen Neyrinck aan de start werd het vlammen van bij de start. Ik keek op m’n Garmin en zag dat we het eerste stuk boven de 20km/u liepen. Uiteindelijk werd het eerste lopen afgehaspeld in 18,5km/u, het fietsen in iets meer dan 41km/u. (Zie ook wedstrijdverslag en foto’s met dank aan de webmaster!).

Ik kon uiteindelijk beslag leggen op een vijfde plaats in de totaaluitslag, en behaalde brons op het Provinciaal Kampioenschap. Een onverhoopt succes dus! Ik had, tijdens de wedstrijd, proberen niet te veel te drinken, om een opspelende maag te vermijden. Met succes!

Nu wordt het zo snel mogelijk een dokter opzoeken om het probleem aan maag- en darmstreek te situeren.

Hasta luego!


Maandag 10 augustus 2009

Derde plaats te Geel

De conditie is goed.
Dat ondervond ik de afgelopen dagen op training. Vorige week nog een sterke koppeltraining afgewerkt en de beentjes voelden goed aan.

Ik trok dan ook met het nodige vertrouwen naar Geel. Een plaats in de top vijf was mijn openlijke ambitie, maar afgaand op m’n trainingsresultaten rekende ik op meer.

De start werd gegeven en ik zat goed mee voorin. Door de vele bochten in het begin van de wedstrijd raakte ik een klein beetje ingesloten. Voor me zag ik twee man weglopen uit ons groepje maar ik kon er niet onmiddellijk naartoe. Uiteindelijk schoof ik dan toch op langszij om de achtervolging in te zetten. Ik naderde op de koplopers, maar moest tot mijn verbazing toch wat gas terugnemen (hoewel ik vond dat het niet echt supersnel ging). Ik voelde me niet al te schitterend en bleef dan maar gewoon tempo lopen. Van achter mij kwamen o.a. Wim Vanleene en Filip Parrein opzetten.
Filip snelde naar de koplopers, en ik moest hem laten gaan.
Tijdens de tweede ronde kon ik toch terug wat versnellen en wat opschuiven naar voor. Dankzij een snelle wissel vertrok ik als tweede in het fietsen, net na Filip Parrein en voor Wim Vanleene.
Filip had al snel een paar seconden genomen en Wim en ikzelf zetten de achtervolging in. Het slechte gevoel tijdens het eerste looponderdeel was een voorbode van wat nog zou volgen. Gedurende bijna het volledige fietsonderdeel had ik veel last van m’n maag, met braakneigingen tot gevolg. Hoezeer ik ook probeerde, ik kon me niet volledig geven. We naderden dan ook niet meer op Parrein, waardoor het er naar uit zag dat de we gingen strijden voor de tweede plaats.
Op driekwart ronde van de wissel kwam echter een groep aansluiten. Daarbij o.a. Nico Smessaert, Olivier Vandevoorde, Niels Heye en Sam Lepoutre.
De ene demarrage na de andere zorgde ervoor dat ons groepje ietwat verbrokkeld richting wisselzone reed.
Mijn maag had ondertussen haar grootste kuren gehad en ik kwam beetje bij beetje terug op m’n positieven. Na opnieuw een vlotte wissel kon ik als vierde vertrekken voor de laatste 2,5km. De eerste meters vlotten niet zo goed, waardoor Wim Vanleene wat afstand kon nemen en op weg leek naar plaats twee. Uiteindelijk kon ik dan toch het juiste tempo vinden en raapte de nummer drie op. Beetje bij beetje naderde ik tot bij Vanleene, maar ik strandde uiteindelijk op 4 seconden.
Al bij al ben ik tevreden, maar toch ook ontgoocheld want er had zeker meer ingezeten.

Op naar de volgende wedstrijd!


Zondag 26 juli 2009

Overwinning te Izegem

Na de Schorreloop van afgelopen maandag, stond woensdag de Beach Run te Koksijde op het programma. Traditioneel een wedstrijd met heel wat deelnemers, maar ook een wedstrijd die heel moeilijk te lopen is. Er wordt gestart op de weg, met een snelle start als gevolg, waarna je eerst op het zacht strand terecht komt en je tempo volledig wordt gebroken, om dan vervolgens op het hard strand het tempo terug op te trekken.
Het eerste deel op het strand hadden we de wind in de rug. Er werd gevlamd. Het kopgroepje dat zich had gevormd in de aanloopstrook en waarvan ik deel uitmaakte, viel al snel uiteen. Voor me liepen o.a. Wim Coussement en Gino Bonte. Hoewel ik geen zware benen had van de maandag, kon ik blijkbaar toch niet super snel lopen en moest ik dus een aantal mannen laten passeren.
Aan het keerpunt kregen we de wind op kop. Misschien durfde ik niet echt diep gaan in het eerste deel omdat ik van vroegere edities wist, dat je volledig kan stilvallen tegen wind.
Maar ik viel allesbehalve stil in het tweede deel. Integendeel, ik naderde terug op Bonte en Coussement die voor me liepen, maar ze terugpakken zat er jammer genoeg niet meer in.
Uiteindelijk werd ik achtste.

Afgelopen vrijdag liep ik dan de vijf kilometer van de Izegemse Bosmolensloop. De derde wedstrijd in vijf dagen, ik hield er dus rekening mee dat de benen wat minder zouden zijn.
Maar niets was minder waar.

Het startschot werd gegeven voor zowel de deelnemers van de vijf als de tien kilometer samen. Ik nam onmiddellijk de kop, met de rest achter mij. Tijdens de kleine aanloopronde versnelde ik eventjes om de benen te testen. Ik kreeg de bevestiging van wat ik voelde in de opwarming, de benen waren goed!
Na de aanloopronde volgden nog twee grote ronden. Bij het ingaan van de eerste ronde versnelde ik nogmaals en zag dat er nog enkelen volgden. Ik twijfelde even of ik zou doortrekken, want er stond heel wat wind. Uiteindelijk besliste ik om nog even te versnellen. Enkel Kobe Witdouck en Nico Serroen (10km) konden nog volgen. Ik voelde me goed en wou er alleen vandoor. Van zodra de wind in de rug kwam te zitten versnelde ik nog tweemaal, en liep zo alleen voorop. Bij het ingaan van de tweede ronde zag ik dat ik een redelijke kloof had op mijn concurrenten van de vijf kilometer. Eerste achtervolger was Nico Serroen die aan kop liep op de 10km.
Uiteindelijk kon ik finishen in een tijd van 17’15”, iets boven de 18km/u. Gezien de sterke wind en het feit dat ik voortdurend op kop liep, ben ik heel tevreden. Ook het feit dat het de derde wedstrijd was in vijf dagen, en ik me nog steeds heel goed voelde schept vertrouwen.

Nu nog een tweetal weekjes bij trainen en dan op naar de duatlon te Geel!


Dinsdag 21 juli 2009

Een helse week

De komende week wordt het afzien. Met drie loopwedstrijden op m’n programma (respectievelijk maandag, woensdag en vrijdag) heb ik weinig tijd om uit te blazen. Maar het moet. De loopconditie, of eerder de loopsnelheid, moet nog wat worden bijgeschaafd.

De eerste wedstrijd zit er ondertussen al op. Maandagavond startte ik in de Schorreloop te Oostende. Het was de eerste maal dat de wedstrijd plaats vond. Niettemin kon de organisatie toch rekenen op een heel sterk deelnemersveld: Davy Stieperaere, Europees kampioen duatlon Jurgen Dereere, Nico Algoet, Patrick Van Petegem, Wim Coussement en Wim Mory om maar enkelen te noemen.
Een hoop snelle mannen dus.

Het startshot werd gegeven om 18u voor een wedstrijd van 10,5km over drie ronden. Het parcours bevatte heel wat bochten waardoor er veel tempowisselingen waren. Ook de wind en het voornamelijk lopen op onverharde ondergrond zorgden ervoor dat het parcours op zich toch wel lastig was.

Vooraan koos Davy Stieperaere al snel het hazenpad. Na hem volgden Nico Algoet en Jurgen Dereere, op korte afstand gevolgd door Patrick Van Petegem en Wim Coussement.
Daarachter vormde zich een groepje met o.a. Nicolas Fousse, Wim Mory, Christof Desimpel en ikzelf. Ik voelde me goed en zag de eerste ronde totaal niet af. Vermits ik er toch een heel goede training van wou maken, nam ik vaak de kop en wisselde die af met Mory en Desimpel. De rest hing aan het rekkertje. Beetje bij beetje naderden we op Wim Coussement en bij het ingaan van de tweede ronde konden we aansluiten. Ik bleef heel wat kopwerk voor mijn rekening nemen. Een sterk lopende Wim Mory plaatste regelmatig een tempoversnelling, maar ik kon gemakkelijk antwoorden.
In de laatste ronde kreeg ik het iets moeilijker en moest op anderhalve kilometer van het eind Christof Desimpel laten antwoorden op de versnelling van Mory. Ik kon uiteindelijk toch nog blijven volgen, de rest moest er af. Na nog tweemaal een tempowisseling was Mory alleen op weg naar de vijfde plaats. Ikzelf kon nog beslag leggen op de zesde plaats en de derde plaats in m’n categorie.

Mijn tijd (37’54”) lijkt niet scherp, maar in vergelijking met de anderen zeker niet slecht. Het parcours en de wind spelen hierin zeker mee. Dus al bij al een meer dan geslaagde wedstrijd.
Woensdag loop ik de vijf kilometer op het strand van Koksijde en dan volgt vrijdag normaal gezien nog een laatste wedstrijd.
Op 9 augustus start ik dan in de duatlon van Geel en zijn we weer vertrokken voor een opeenvolging van wedstrijden.


Donderdag 16 juli 2009

Onze happening te Kortrijk; tweede plaats voor eigen volk

Afgelopen weekend stond mijn tweede duatlon op rij op het programma.
Na de overwinning te Wevelgem, lag de druk toch al iets hoger om goed te presteren.
Eerlijk gezegd had ik gehoopt om me wat te kunnen weg steken achter het feit dat ik nog niet super lang terug aan het trainen ben, maar na de wedstrijd te Wevelgem was dit absoluut niet meer het geval.

Toch stond ik met twijfels aan de start in Kortrijk. Het is absoluut niet mijn parcours, maar daarentegen kan een (sport)mens voor eigen volk altijd wat meer. Zeker als de supporters je zo aanmoedigen.

De start werd gegeven en duo’s en duatleten vertrokken samen voor een afstand van 3,5km lopen, 20,5km fietsen en nogmaals 3,5km lopen. De smalle afdaling van de Kulakberg zorgde  toch wel voor wat problemen. Het was drummen geblazen om vooraan te zitten, om zeker te zijn dat er geen gaten vielen.

Uiteindelijk kon ik nog redelijk stand houden in het lopen en begon, samen met Lieven Vandeweghe, als tweede aan het fietsen. Dit op een vijftal seconden van Kenneth Vandendriessche, die de leiding had genomen.

Net op het moment dat één van de duo’s ons bijhaalde en meteen versnelde op de helling, zat ik juist efkes à bloc. Jammer, want ik besefte dat ik moest meegaan. Zoniet zou koploper Vandendriessche een goede ‘brommer’ hebben aan hem. Dit laatste gebeurde ook, waardoor ik me genoodzaakt zag om te wachten op de naderende groep achter ons. Ondertussen was de kloof vooraan uitgediept tot 20 seconden. Iets na halfweg de eerste ronde, vond een groep van een zestal man aansluiting bij Lieven en mezelf. Daarbij een aantal duo’s, maar ook concurrenten Jesse Van Nieuwenhuyse en Olivier Vandevoorde.
Het ging echter jammer genoeg niet voldoende snel in de groep, waardoor ik al snel besefte dat de kloof met de koplopers onoverbrugbaar was.
Ik besloot dan maar alles te zetten op het tweede lopen, om toch nog een podiumplaats in de wacht te slepen.
Net voor het eind van de laatste fietsronde liep het echter bijna mis. Op de helling op de St Denijseweg zag ik dat een aantal aan de kop van de groep wilden sleuren. Ik probeerde langs links binnendoor te glippen om zeker mee te zijn, maar werd twee keer gekwakt. Het gevolg was dat ik eventjes van de baan geraakte in de gravelsteentjes en een gat moest laten met de groep voor me.
Ik kon gelukkig redelijk snel corrigeren en de kloof met de groep nog voor we boven waren opnieuw dichten.

Een goede wissel zorgde ervoor dat ik samen met Jesse Van Nieuwenhuyse vertrok op plaatsen twee en drie. Ik klokte de snelste looptijd af en werd hiermee nog tweede in de einduitslag. Heel tevreden, want meer zat er nog niet in. Kenneth behaalde zijn (denk ik) eerste duatlonzege, maar er zullen er ongetwijfeld nog heel wat volgen. Hij was zeker de sterkste in Kortrijk.

Ondanks de mindere weersomstandigheden op zaterdag, werd zondag toch een stralende dag. Moe maar tevreden kunnen we met KTDC terugblikken op een meer dan geslaagde happening. De commentaren waren positief, de organisatie verliep vlotjes en ook het afbreken achteraf ging heel snel.
Bedankt aan iedereen die zich voor de volle honderd procent heeft ingezet om er wederom een succes van te maken!

Next year again!


Maandag 6 juli 2009

Overwinning te Wevelgem, op naar Kortrijk.

We zijn terug vertrokken! Na een moeizame eerste drie weken trainen met twee loopwedstrijden in geprogrammeerd, stond gisteren opnieuw de eerste duatlon op het programma. Ik had gekozen voor de sprintduatlon te Wevelgem met het oog op de wedstrijd te Kortrijk.

Het parcours van Wevelgem ligt me goed en bovendien is zo een korte afstand ideaal om je snelheid/explosiviteit wat op te krikken.
Net voor de start had ik nog het gevoel alsof ik door m’n knie zou zakken. Een plotse pijnscheut deed me efkes twijfelen om te starten. Maar enkele minuten later was alles over en kon ik me focussen op de start van de wedstrijd.
Het werd een wedstrijd op het scherpst van de snee, maar ik kon het uiteindelijk halen. Tweede en derde werden respectievelijke Sam Lepoutre en Jesse Van Nieuwenhuyse (geen familie), beiden van ETZ-team van Wevelgem. Toch wel een verrassing!

Wat me vorig jaar niet lukte, lukt me dit jaar wel: een duatlonoverwinning in de wacht slepen.
Moe maar tevreden keerde ik huiswaarts. Tevreden, want na mijn weken van inactiviteit en de weinige tijd voor heropbouw vind ik de prestatie zeker niet slecht. Langs de andere kant zijn mijn tijden nog niet van die aard om al te kunnen spreken van goede conditie, laat staat topconditie. Er moet dus nog hard worden gewerkt de komende weken.

Volgend weekend staat de duatlon te Kortrijk op het programma. Dé duatlon die vorig jaar met rood stond aangestipt in m’n agenda. De conditie was op dat ogenblik goed, maar ik zat toen gevangen tussen de sportivo-ploegmaats. Dit jaar vrees ik echter nog niet te kunnen meedoen voor de prijzen in ‘onze’ duatlon.. Het selectieve parcours zorgt ervoor dat de mannen in vorm er bovenuit steken. Anders dan in Wevelgem kan je een dergelijke wedstrijd met karakter en een basisconditie alleen niet winnen.

Enfin, we zien wel. Ik zal zaterdag aan de start staan met een helm vol realisme, maar met twee ton motivatie in de benen (hopelijk wegen die niet te zwaar).


Vrijdag 3 juli 2009

Back in the game…

Het heeft een tijdje geduurd, maar ik ben terug klaar om me volledig te focussen op het tweede deel van het duatlon- en atletiekseizoen. In de duatlon moeten de meeste wedstrijden nog komen, dus eigenlijk zitten we hier nog niet eens aan de helft.

De afgelopen maanden stonden, zoals jullie wellicht wel weten, in het licht van de Vlaamse parlementsverkiezingen. Ik ben tevreden met mijn persoonlijke uitslag, minder met die van de partij. Hoewel…de ‘strijdvaardige’ sportman in mij stelt me toch geen honderd procent tevreden met de persoonlijke score (2.622 voorkeurstemmen). Het kan immers altijd nog beter.

Genoeg nu over politiek, we focussen ons terug op de sport. Ik ben reeds terug een aantal weekjes aan het trainen, maar kreeg toch die fysieke en mentale vermoeidheid van tijdens de campagne niet onmiddellijk uit mijn lijf.
Beetje bij beetje voel ik dat dit nu aan het beteren is.

Vermits de duatlon van Kortrijk voor heel binnenkort is, ben ik toch onmiddellijk begonnen met het lopen van een aantal wedstrijden, om terug in dat ritme te geraken.
In Hulste liep ik  een 10km en kon beslag leggen op een achtste plaats. Vorig weekend startte ik op een vijf kilometer in Oudenaarde. In de bakkende zon werd ik tweede na Frederik Devuyst. Al bij al niet slecht om te herbeginnen, maar de gelopen tijden drukken me wel met de neus op de feiten: de basis is er, maar ik zit nog ver van mijn topconditie. De duatlon van Kortrijk wordt er dus eentje van ‘meefietsen en zien waar we eindigen’. Hoewel, het is en blijft voor eigen club…dus dan kan je altijd dat tikkeltje meer.

Als voorbereiding voor Kortrijk start ik dit weekend op de korte duatlon te Wevelgem om wat op snelheid te trainen.
Dit jaar wordt de duatlon van Loenhout niet opgenomen in m’n programma. De eerstvolgende wedstrijd na Kortrijk zal een loopwedstrijd zijn, om dan te pieken naar eind augustus-september met o.a. het BK 1/8 duatlon te Wetteren.

Ik snak naar die eerste ‘duatlonwissel’ ;-)

Grtz,

M.


Vrijdag 24 april 2009

And we’re back!

Momenteel zijn het heel drukke tijden. Op 7 juni ben ik kandidaat voor de Vlaamse Parlementsverkiezingen, en dit op de 4de opvolgerplaats op de Open Vld lijst.
Ik ben dan ook ’s avonds nog zelden thuis. Na het werk probeer ik nog te trainen en daarna heb ik meestal nog een vergadering.

Niettemin probeer ik voorlopig nog een stukje van mijn wedstrijdprogramma in het voorjaar af te werken. De prestaties zullen weliswaar iets minder zijn, maar de basis moet er toch zijn om deze zomer te kunnen presteren. Normaal gezien stonden nog vijf wedstrijden gepland in het voorjaar. Waarschijnlijk wordt dit gereduceerd tot een drietal, waarvan komend weekend Oostende.

Afgelopen weekend stond de eerste duatlon op het programma. En meteen was het er eentje niet al te dicht bij de deur: de 1/3 Powerman te Horst (Nederland). Mijn conditie is redelijk tot goed op dit moment, maar, zoals hierboven aangegeven, zorgt het drukke leven voor een niet al te fris gevoel. Ik startte dus met een dubbel gevoel.

Uiteindelijk werd de wedstrijd al bij al een meevaller. Tijdens het eerste lopen konden we ons met z’n drieën afscheiden van de rest. Ik kon uiteindelijk als tweede de wisselzone indraaien met een kleine achterstand op de leider in de wedstrijd. De eerste fietsronde werd echter een helletocht. Een verkrampte maag en braakneigingen zorgden ervoor dat ik werd voorbijgevlamd door een aantal achtervolgers (zakte zo weg naar plaats 10). Bovendien speelde de wind absoluut geen verstoppertje in Nederlandse akkers. Opgeven kwam echter niet in me op, en ik bleef doorbijten. De tweede ronde begon ik er door te komen en kon ik stand houden op de tiende plaats. Het tweede looponderdeel ging vlot en ik kon, met een derde snelste looptijd, nog oprukken naar plaats negen.

Conclusie: tevreden over het lopen, niet tevreden over het fietsen.
Op naar Oostende, opnieuw een niet-stayer wedstrijd!

 


Zondag 5 april 2009

Ronde van Vlaanderen…en nog zoveel meer

Al een tijdje geleden dat ik nog een berichtje kon plaatsen, maar ik maak dit vandaag ruimschoots goed.

Vorige week zaterdag van start gegaan in de Brigandsloop te Ingelmunster op de 6,4km. Met mannen als Frederick Devuyst aan de start, wist ik al dat het redelijk snel zou gaan.
In de eerste van de twee af te leggen ronden kon Frederick al meteen een kloof slaan, na een halve ronde de snel gestarte Stijn Vermeulen naast zich te hebben geduld. Ik liep samen met Sam Verschelde in positie drie en vier. Daarachter was er een grote kloof geslagen. Net voor het einde van de eerste ronde kwamen Sam en ikzelf bij Stijn, die zijn wagonnetje niet meer kon aanpikken. Ik merkte al tijdens de eerste ronde dat Sam echt wel sterk en vooral soepel liep en moest hem dan ook laten gaan. Uiteindelijk kon ik beslag leggen op de derde plaats na Frederik Devuyst en Sam Verschelde (die een grote stap voorwaarts heeft gezet) en voor een heel sterk lopende Hans Detavernier (onlangs ½ marathon in 1u16min) en Stijn Vermeulen. Bij de dames sleepte Nathalie Tijtgat met gemak de overwinning in de wacht.

De week erna werd een week van ellende, met woensdag de meest ellendige dag. Maandag begon ik al wat ziek te worden. Dinsdag en woensdag werd het alleen maar erger. Woensdagmorgen ben ik bij het opstaan dan nog eens redelijk hard van de trap gevallen met de nodige schaafwonden en blauwe plekken tot gevolg.

Donderdag kwam er licht aan het eind van de tunnel (en nee dat kwam niet door het van de trap vallen) en begon ik me wat beter te voelen. Dat was nodig, want de zaterdag stond een lange fietstraining op het programma. En wat voor een. De Ronde van Vlaanderen, 140km en 16 hellingen lang. Ik was blijkbaar goed hersteld, want op alle hellingen voelde ik me redelijk tot goed.

Vandaag dan gaan kijken hoe het echt moet (bij de profs). Op de Oude Kwaremont zat Volderke niet al te best geplaatst, hoewel dat meestal een helling is waar net hij de forsing voert. Maar eens thuis voor de tv was het genieten van de krachtexploten van de tandem Pozzato-Boonen, en vooral van de machtsontplooiing van Stijn Devolder.
Het werd een Ronde van Vlaanderen om duimen en vingers van af te likken, met een oververdiende winnaar. En Stijn komt van…inderdaad BAVIKHOVE! Trouwens, van waar is Leif Hoste afkomstig? Inderdaad Bavikhove… Dirk Demol? Hulste-Bavikhove. Al wat met een fiets kan rijden komt van bij ‘ons’ ;-)  Veel hellingen hebben we nochtans niet bij ‘ons’…of ’t moet de brug over de Leie zijn ;-).
Na de Ronde ben ik dan zelf nog een uurtje gaan loslopen. De benen voelden uiteraard wat vermoeid aan na de zware zaterdagtraining, maar al bij al had ik toch een redelijk gevoel. Goed voor het vertrouwen!

Volgende week…Parijs-Roubaix!! Op de televisie weliswaar ;-)


Vrijdag 27 maart 2009

Lactaattesten

Na maandag en dinsdag te hebben gerust stond er woensdag een lactaattest op het programma. In de voormiddag zag het er nog naar uit dat we in echt stormweer de test gingen moeten ondergaan (test was op de atletiekpiste in Kortrijk), maar uiteindelijk klaarde het toch op naar de avond toe. Er stond wel nog een redelijk windje.

Donderdagavond dan anderhalf uurtje losgefietst in de gietende regen. Redelijk wat wind, water dat ‘met bakken tegelijk’ uit de hemel viel en het vroege inzetten van de duisternis maakten het allesbehalve een licht ritje. Niettemin kan ook dergelijk weer af en toe eens genieten zijn…(the twisted mind of a duathlete).

Vanavond staat nog een duurloopje van 45 minuten op het programma en morgen dan de wedstrijd in Ingelmunster. Zaterdag wordt een drukke dag, want na de wedstrijd zal ik me moeten haasten naar Harelbeke om de aankomst van de E3-prijs mee te pikken. ’s Avonds staat dan de ‘Going for gold’-party op het programma (benefietfuif van KTDC-ploegmaat Karel Duyck). Meer info over dit laatste vind je trouwens op www.sitesee.be


Zaterdag 21 maart 2009

Torhout-Wijnendale

Vandaag van start gegaan in een loopwedstrijd te Torhout. Op het programma stond 5,2km. Een vlak en open parcours waarin de wind op een aantal plaatsen goed kon spelen.
Het werd voor mij de voorlaatste testwedstrijd.

Na de start vormde zich een kopgroep met drie man: Gino Bonte, Andy Ingelbrecht en ikzelf. Ik had resoluut de kop genomen, want m’n trainer had me gevraagd om snel te starten, dan tempo te onderhouden en op het einde nog wat te versnellen. Zogezegd zogedaan. Na de kleine ronde kwamen met z’n drieën door aan de aankomststreep. Na twee kilometer wedstrijd plaatste Andy Ingelbrecht een versnelling. De kopgroep werd meteen uiteen getrokken. Gino kon nog eventjes aanpikken, ikzelf moest lossen en zocht dan maar m’n eigen tempo. Uiteindelijk kon ik eindigen in 17min 36sec en dus op een derde plaats.
Op de 12km ging Koen Naert met de overwinning lopen, voor Joeri Vansteelandt (die er in de voormiddag al een fietstraining had opzitten) en Nico Serroen. Mooie top drie dus.

Het gevoel was weer iets beter dan in Meulebeke, wat betekent dat ik stap voor stap wat vooruitgang boek. Hopelijk kan ik volgende week nog eens echt vlammen. Het zou in elk geval goed zijn voor het vertrouwen

Maandag 16 maart 2009

Derde plaats

Zondag stond opnieuw een veldcross als voorbereidingswedstrijd op mijn programma. Deze keer wat dichter bij huis, in Meulebeke.

Het parcours lag er goed bij, dus ik wist dat het een snelle cross ging worden. Ondanks de wind werd er van bij de start gevlamd. Ik pikte aan bij een kopgroep van een zestal man, maar voelde na een ronde dat het toch wat te snel ging. Ik liet de groep bewust gaan en bleef m’n eigen tempo behouden, zonder evenwel de koplopers echt uit het oog te verliezen. Vooraan moesten o.a. Sam en Stijn de rol lossen. Ikzelf volgde op dat moment niet al te ver en kon beide oprapen en achterlaten. Maar de kloof met de leiders in de wedstrijd werd toch groter.
Uiteindelijk kon ik een beslag leggen op een vierde plaats en een derde plaats in m’n categorie.
Niet ontevreden, mar toch met gemengde gevoelens. Het liep zeker niet vlot, wel vlotter dan vorige week. Het enige lichtpunt is dat ik m’n tempo heb kunnen onderhouden en niet heb moeten plooien, ondanks het feit dat ik een gans stuk alleen in de achtervolging heb gelopen.

Volgende wedstrijden worden Torhout-Wijnendale (5,2km) en de Brigandsloop (6,4km). Het worden de laatste voorbereidingswedstrijden.


Zondag 8 maart 2009

Winterduatlon Geel: een ontgoocheling

Vandaag gestart in de winterduatlon te Geel. Zonder enige ambitie, maar wel met de bedoeling om er een doorgedreven training van te maken. De eerste maal dat ik van start ging in die wedstrijd. Het was trouwens de eerste maal dat ik startte in een winterduatlon. Mijn mountainbike ervaring beperkte zich dan ook tot de training van vorige week…

Hoewel ik misschien technisch niet zou meekunnen met de doorwinterde mountainbikers, wegens het gebrek aan ervaring, had ik toch gehoopt van goed mijn mannetje te kunnen staan.
Het werd echter een totale ontgoocheling…

De eerste loopproef bestond uit vier kilometer lopen, grotendeels door het bos. Van zodra gestart, voelde ik al dat het niet vlotte zoals gewenst. Ik kon dan ook maar rond de dertigste positie wisselen. In het fietsen liep het van geen kanten en na anderhalve (van de drie) ronde ging het licht volledig uit. Suikertekort en een hongergevoel. Nochtans gegeten zoals gewoonlijk, maar blijkbaar niet voldoende… Het werd dan ook afzien en op de tanden bijten tot aan de eindmeet. Eens aangekomen werd het strompelen tot bij de bevoorrading, alwaar ik bijna alles uit het ‘kraam’ naar binnen heb gespeeld.

Conclusie: absoluut niet goed. Er waren verzachtende omstandigheden, maar daar wil ik me niet achter wegsteken. Het was over de hele lijn onvoldoende. Na de goede test van vorige week woensdag, volgt nu de ontnuchtering. Het wordt nog hard werken de komende weken. De eerste echte afspraak is op 18 april te Horst, vanaf dan wil ik er toch staan.

Tot in de modder!    


Zondag 1 maart 2009

Training met de mountainbike

Afgelopen woensdag stond een looptest op het programma. Via KTDC kregen we de mogelijkheid om onze loopconditie te testen op de piste te Kortrijk.
Voor mezelf wou ik testen op de 3000m. Ik liep deze in een tijd van 10’08”. Zeker geen toptijd, maar gezien de periode van het seizoen en de afgewerkte trainingen is dit allesbehalve slecht. Ik zit dus op schema.

Gisteren voor de eerste maal mijn nieuwe mountainbike getest. Een uurtje op de weg en een uurtje in het veld getraind. Volgende week staat de winterduatlon van Geel op het programma en het is toch belangrijk om de nieuwe fiets wat gewoon te worden. Kwestie van niet voor verrassingen te komen staan tijdens de wedstrijd zelf.

Vandaag een duurloop gedaan van 75min en daarna naar de start gaan zien van de koers in Kuurne. Ongelooflijk toch hoeveel volk er opnieuw op de been was. Ik achtte het niet voor mogelijk, maar het wielrennen is dit jaar nóg populairder geworden.
Tussen al deze profrenners reed ook één duatleet, Rob Woestenborghs. In het team waar o.a. Jürgen Soetaert met fietsen Basso sponsor van is, heeft hij de kans gekregen om zijn fietstalenten ook in de wielerwereld verder te ontluiken.

De kop is eraf, het Belgische wielerseizoen is weer van start gegaan. Als de spanning op de komende wedstrijden even groot zal zijn als tijdens het openingsweekend, wordt het een seizoen om duimen en vingers van af te likken!


Zaterdag 21 februari 2009

Het begint te beteren

De conditie is aan het beteren. De veldcross van vorige zondag heeft ervoor gezorgd dat ik opnieuw wat dieper kan gaan en geeft me meteen ook het gevoel van wedstrijdritme teruggegeven. Op de intervaltraining afgelopen woensdag liep het dan ook voor de eerste keer weer wat vlotter en kon ik de mannen in vorm toch al bijhouden (op Filip na).

Vandaag een duurtraining met de fiets gedaan in de streek van Dendermonde – Asse – Opwijk -… Op uitnodiging van vriend en collega, Bart, ben ik ginds even de streek gaan verkennen. Tot in het pajottenland gereden. Mooie streek, golvend parcours,… zeker voor herhaling vatbaar.

Vooraleer het duatlonseizoen aan te vatten zullen er toch nog een aantal voorbereidingswedstrijden op mijn programma worden gezet. Normaal gezien worden dit een aantal loopwedstrijden, maar ook, voor de eerste maal, de winterduatlon van Geel op 8 maart. Dit vat ik louter op als een doorgedreven training, vooral om nog wat extra power te hebben in de benen.  Meteen kan ik er ook mijn gloednieuwe mountainbike eens uittesten.


Zondag 15 februari 2009

Veldcross Beveren-Leie

Vandaag gestart in onze cross te Beveren-Leie. Met een licht gewijzigde start, de zandbak opnieuw op het circuit en een ‘Sven Nijs’- balkje dat werd ingevoerd, zag het parcours er lichtjes anders uit. Vooral het modderstuk lag er heel zwaar bij.
Ikzelf kan heel kort zijn over mijn prestatie. Zoals verwacht kon ik niet meespelen voor het podium, laat staan de overwinning. Dat kan ook nog niet gezien de trainingen.
Uiteindelijk kan ik toch tevreden zijn. Een zesde plaats, maar toch niet zo ver van de koplopers verwijderd. Alleen op het modderstuk had ik het moeilijk. De rest van het parcours kon ik de schade beperken of wat inlopen.
Opmerkelijk was wel dat het een heel eigenaardige cross werd. Een heel ander podium dan verwacht. Niet echt de gevestigde waarden, maar nieuwe namen. Weliswaar daarom niet minder verdiend. Een sterklopende Sam Verschelde werd tweede na Dries Lernout. En met Pieter Seys op een derde plaats was het podium compleet. Tel daarnaast nog eens Bert Deschodt, Glenn Vermander, Stijn Vermeulen en mezelf (als ik top ben) bij en dan heb je een zestal kandidaat winnaars in één koers. Het beloven dus nog mooie en spannende crossen te worden. Dit kan alleen maar goed zijn voor de wedstrijd, de spanning en het niveau van de cross.
Ik ben er van overtuigd dat de cross bij de Seniors 1 nog voor veel vuurwerk zal zorgen. Iets om naar uit te kijken dus!

Tot de volgende!


Zaterdag 14 februari 2009

De grens tussen euforie en verdriet is flinterdun

Gisterenavond werden verschillende kampioenen gehuldigd in de sportshow te Harelbeke. Ikzelf mocht mee het podium op in de categorie sportman 2008. Uiteindelijke winnaar in mijn reeks werd, terecht, Gregory Laporte, die onder andere een wereldtitel in de indoorkarting in de wacht sleepte. De sportshow deed zijn naam alle eer aan en was inderdaad meer dan zomaar een prijsuitreiking, maar effectief een ‘show’ waarin Wim De Meyer gastvedettes als Joeri Vansteelandt (WK Duatlon), Frederic Van den Heede (Paralympics), Dirk Demol (ploegleider Astana) en Theo Kusters (ex-voetbalvedette) op de rooster legde.
Het werd een aangename avond waarbij vriend en ploegmaat Filip Vanwijnsberghe de trofee van de sportraad in ontvangst mocht nemen. Eindelijk, want na jaren van topprestaties, toch nog een mooie erkenning. Een aantal foto’s van de avond zelf komen binnenkort op de website.

Hoe mooi de vrijdagavond was, des te killer was deze morgen. In Kuurne werd afscheid genomen van Frederiek Nolf. De zon straalde voluit, maar echt licht werd het nooit in Kuurne. Heel wat mensen waren afgezakt naar het centrum. Ondanks het vele volk was het heel stil. Nooit heb ik geweten dat het centrum van Kuurne zo ‘rustig’ was terwijl er zoveel mensen langs de straatkant stonden. Een aantal (ex-)sporters die gisterenavond nog met een glimlach op hun gezicht rondliepen tijdens de sportshow hadden vandaag een totaal andere gelaatsuitdrukking. Een jonge renner die zo vroeg het leven laat, dat grijpt iedereen aan.
Het werd lang aanschuiven naar de offerande. Om toch maar dat laatste kaartje te krijgen. Een gebedsprentje met een tekst van Nolfke z’n ouders en z’n vriendin, die op Valentijn afscheid moet nemen. Een kaartje met vooraan een foto van Nolfke, de jonge gast, en binnenin een foto van Frederiek, de renner.
De kerk was te klein, het centrum ook…

Vandaag wordt het voor mij zelf een uurtje losfietsen op de rollen. Morgen neem ik dan deel aan de cross van de VACBL. Absoluut niet met ambitie, want de conditie is nog niet voldoende, laat staan goed. Maar dat hoeft ook niet, de eerste echte afspraak is pas in april. Niettemin is de VACBL-cross altijd iets speciaals en zal ik toch proberen om een zo goed mogelijke plaats uit de brand te slepen alsook mijn ploegmaats bij te staan tijdens de wedstrijd.

 

Grtz,


Donderdag 05 februari 2009

Onze wereld stond heel even stil…

Deze morgen kreeg ik een sms van mijn broer Nicolas: ‘Net gehoord op het nieuws. Frederiek Nolf is overleden op zijn hotelkamer in Qatar’.
Even slikken en nog eens lezen…kan dit? Ik kan het niet geloven. De titel op de website van het nieuwsblad laat er echter geen twijfel over bestaan. ‘Nolfke’ is niet meer. Ik krijg het koud en warm tegelijk. Mijn maag draait zich binnenstebuiten.

Net geen 22 jaar geworden… Een mooie profcarrière lag voor hem in het verschiet.
Toen mijn broer nog koerste ging hij vaak samen trainen met Frederiek. Frederiek was toen al een raspaardje.

Langs deze weg wensen wij ons medeleven uit te drukken met de familie en entourage van Frederiek.


Zondag 25 januari 2009

Zwarte vrijdag, trainingszaterdag en recuperatiezondag.

Vrijdag had ik een dagje verlof genomen om in de namiddag de stalen (of eerder aluminium en carbon) rossen te kunnen bezichtigen op Velofollies in Kortrijk.
Maar toen ik opstond was het eerste wat ik hoorde op de radio het vreselijke drama die zich had afgespeeld in Dendermonde. Ongelooflijk maar waar…er bestaan mensen die in staat zijn tot dergelijke gruweldaden. Zoiets valt niet te begrijpen. Ik hoop dan ook dat de dader zijn straf niet zal ontlopen, hoewel dit slechts een magere troost is voor de nabestaanden en familie van de slachtoffers. Mijn medeleven gaat in elk geval uit naar hen.

Kort na de middag vertrok ik dan richting de expohallen in Kortrijk. Naast een bezoekje aan de stand van fietsen Basso waar vriend en triatleet Jürgen Soetaert probeerde zoveel mogelijk fietsen aan de man te brengen, pikte ik ook nog even de ploegvoorstelling van Quickstep mee. Ik heb me ook het boek van Johan Museeuw aangeschaft. Vier uur en heel wat fietsen later, vertrok ik terug huiswaarts. Velofollies is tot nu toe de enige beurs die me vier uur (of meer) aan één stuk kan blijven boeien.

De zaterdagmorgen moest ik efkes langs bij de sportdokter omdat ik nog altijd wat sukkel met mijn hiel. In de namiddag stond dan een lange duurtraining met de fiets op het programma. Samen met trainer Luc en een aantal van ‘zijn’ renners maakten we de straten in de wijde omtrek van Meulebeke onveilig.
Ik had de afgelopen dagen wat last van pijn in de keel en een wat grieperig gevoel. Mijn ochtendpols lag ook opmerkelijk hoger dan normaal, wat een mogelijk teken van ziekte kon zijn en/of een indicatie kon zijn van een iets mindere conditie. Ik denk dat beide een beetje het geval waren en zijn. Na een goede twee uur fietsen kreeg ik het dan toch al wat lastig. Enkel door karakter te hebben kun je verbeteren. Het werd dan ook nog een uurtje afzien, maar plooien wou ik zeker niet doen.

Deze morgen stond een hersteltraining op het programma: een uurtje lopen in de Gavers. Maar opnieuw lag m’n hartslag opnieuw relatief hoog voor het trage tempo dat ik aanhield.
Ik was dan ook blij wanneer de training erop zat. Het wordt gestaag opbouwen en langzaam timmeren aan een betere conditie.


Woensdag 21 januari 2009

We zijn er terug aan begonnen.

Na een goeie drie weken rust, kriebelde het weer om te trainen. Drie weken zonder training is veel, maar m’n trainer had me aangeraden toch zeker geen loopschoen of fiets aan te raken gedurende die periode. Ik had er toch wel een extreem lang seizoen opzitten en mijn lichaam kon wel wat rust gebruiken.

Ondertussen ben ik terug beginnen trainen sedert vorige week woensdag. Zij het weliswaar voornamelijk lichte trainingen met nog steeds twee rustdagen in de week.
Gisterenavond voor het eerst opnieuw een krachttraining op de fiets (beperkt tot een uurtje) uitgevoerd.

De opbouw gebeurt langzaam, want de eerste duatlons komen er pas aan midden april. De duatlon van Geluwe, eind maart, staat deze keer niet op mijn programma. Eerste duatlonwedstrijd wordt normaal gezien de sprintduatlon te  Horst in Nederland. De week daarop volgt dan de duatlon van Oostende. Binnenkort verschijnt ook een voorlopig wedstrijdprogramma op de site.

Ondertussen heb ik me ook een mountainbike aangeschaft met het oog op de krachttrainingen. Dankzij een vriend, Pieter, van op de universiteit kon ik voor een ‘prikje’ een fiets op maat laten maken bij Moozes, het fietsenmerk waar Ludo Dierckxsens het gezicht van is. Helemaal tot in het verre Meerhout gemoeten om alles op te meten, maar het was de moeite waard!

We zijn weer vertrokken voor een hopelijk goed seizoen!


Dinsdag 30 december 2008

Het zit erop…

…zowel het seizoen als het jaar. 2008 is een mooi jaar geworden. Op sportief vlak was het zelfs een schitterend jaar. Onder de vleugels van trainer Luc Carron kon ik zeven keer de overwinning wegkapen en, vooral, meer dan mijn mannetje staan in de duatlons. Uitschieters waren de tweede plaats in de sprintduatlon Memorial Benny Vansteelant en het Prov. Kampioenschap te Waardamme.
De doelen voor volgend jaar ben ik nog even op een rijtje aan het zetten, want ik wil weer zoveel… Eén ding is wel al zeker: ik ga voor een overwinning in het duatloncircuit. Een gewaagde uitspraak, want veel kansen hiertoe krijg ik niet (het aantal wedstrijden in België is beperkt). Maar als ik gespaard kan blijven van blessures en kan trainen zoals in 2008, dan zit een eerste plaats er zeker in.
Ik probeer ook van start te gaan in een aantal wedstrijden in Frankrijk en Nederland. Dit om nog wat extra ervaring op te doen.

Tot slot nog een dankwoordje aan al mijn supporters die op de verschillende duatlons aanwezig waren en aan iedereen die me volgt via de website. Ook nen dikke merci aan ‘Tientje’ die telkens opnieuw zorgt voor schitterende foto’s, een update van de website en nog zoveel meer. En ook een special thanks to trainer Luc Carron, wiens trainingsschema’s ervoor gezorgd hebben dat 2008 sportief een hoogstaand jaar was.

Aan iedereen een prettig eindejaar en een fantastisch, gezond en sportief 2009!!


Maandag 22 december 2008

Onvergetelijke kerstcorrida te Deerlijk

Maar vooraleer ik hierover begin, eerst nog even terugkeren in de tijd. Een week geleden ging ik van start in een loopwedstrijd in Deinze. Een laatste test voor de kerstcorrida in Deerlijk. De start werd gegeven op de piste van AC Deinze, maar zowat de volledige wedstrijd bevond zich op en om de prachtige velden en bossen van de Brielmeersen. Brugje af, trapjes op, heel wat dieren en de mooie natuurtaferelen zorgden ervoor dat dit toch wel (qua natuur en omgeving) de mooiste wedstrijd is die ik ooit heb gelopen. En man, ik heb al wedstrijden gelopen!
Wat de wedstrijd zelf betrof, kan ik heel kort zijn. Gestart om te testen, de eerste twee kilometer goed doorgevlamd, maar toen een heel klein dipje gekregen. Toch met gemak de overwinning binnengehaald. Dit kleine dipje zorgde er weliswaar voor dat de twijfels omtrent al dan niet top zijn voor Deerlijk bleven. In Deerlijk wordt immers het kleinste dipje meteen afgestraft. Kwam het door de trainingen van de voorbije dagen of was ik toch niet zo fit meer door het al lang aanslepende seizoen van zowel duatlons, loopwedstrijden en veldcrossen? Waarschijnlijk waren beide de oorzaak.
Ik wist dus wat me te doen stond in die laatste week voor Deerlijk: rusten en nog eens rusten.
Enkel de woensdag deed ik met de club nog een korte intervaltraining. Ook daar vlotte het echter niet zo goed.

Niet echt de ideale mentale voorbereiding dus. Maar toch, voor een dergelijke wedstrijd kan ik me ongelooflijk goed oppeppen. Ik wist dat de conditie de afgelopen maanden heel goed was geweest, nog één keer vlammen op de vijf kilometer moest er dus nog wel bij kunnen.
‘Ik ga vlammen straks…’ was dan ook mijn sms aan trainer Luc een paar uur voor de wedstrijd in Deerlijk. Hij begreep het en ik kreeg een ‘that’s the spirit’ terug.

Het relaas in geuren en kleuren
Een kleine twee uur voor de wedstrijd. Ik spring in m’n auto, leg voor één keer een oude ‘Dance Train’-cd op die me met de nodige beats moet helpen focussen op die laatste belangrijke wedstrijd. Het is niet ver rijden tot in Deerlijk, maar toch vertrek ik meer dan op tijd. Kwestie van niets aan het toeval over te laten.

Aangekomen in Deerlijk, heel wat bekend volk te zien. Bij de wedstrijdlopers (zeker de VACBLers) is de spanning van hun gezichten af te lezen. Op de achtergrond weerklinkt “ I’m dreaming of a white Christmas’. Kraampjes worden opgebouwd, de eerste dampen van de opgewarmde glühwein prikkelen mijn neus. Geen tijd om te genieten, ik moet gefocust blijven.

Veel volk dat tegen me komt praten. Voor één keer gaan de woorden het ene oor in en onmiddellijk het andere weer uit. Ik praat graag met mijn loopkompanen, maar vandaag is het toch één en al concentratie. Ondertussen worden de Deerlijkse straten meer en meer gevuld met rode kerstmutsen. Het wordt een gezellige drukte.

Nog een goed half uur voor de wedstrijd, de spanning begint te stijgen.
Wat heen en weer lopen, de benen nog wat losgooien. Langs de kant van de weg merk ik wereldkampioen duatlon Joerie Vansteelant op. Achteraf hoor ik dat zijn vriendin blijkbaar meeliep.
De gezellige drukte slaat over in een immense massa volk op en naast het parcours. Nog vlug even weg uit de drukte, wat alleen loslopen. Alle bochten op het parcours nog even overlopen in m’n hoofd. Verifiëren hoe de wind zit: nog steeds dezelfde richting. Kan ook moeilijk anders een half uur na een eerste keer checken…
Tegen wind dus de laatste twee kilometer. Ik zal er moeten mee leven dat een scherpere tijd dan vorig jaar er niet zal inzitten. Bijna onmogelijk gezien de omstandigheden. Nochtans ben ik ervan overtuigd zeker tien seconden te kunnen afpinnen van m’n tijd van vorig jaar, mits frisse benen en een windstille corrida. Het wordt noppes dus. Dan maar gaan voor die fel beheerde plaats in de top tien.

Nog twintig minuten. Aan de startlijn staan reeds honderden mensen te drummen. Ik begeef me naar de afgesloten zone net voor de startlijn. Gelukkig kennen de verantwoordelijken de wedstrijdlopers en wordt hen vrije toegang verleend tot deze zone. De enige mogelijke manier om vooraan te starten, de enige manier om snel te starten. Zeker in Deerlijk.
Trainingsschoenen vliegen uit, ik doe mijn lichte wedstrijdschoentjes aan. Elke gram telt.

Nog vijftien minuten, ik begin aan mijn vijf versnellingen. Moeilijk in deze afgesloten zone, want de plaats is beperkt. In Deerlijk weet je dat dit de enige plaats is waar je nog wat versnellingen kan doen net voor de start. Het is dit…of je goede startpositie verliezen. Het is Deerlijk, we nemen het erbij.

Nog zeven minuten, heel wat mensen langs de dranghekkens. Een laatste aanmoediging voor de start ‘doe da goe é’ en ‘succes’. VACBL-trainer Johan Demeyer steekt zijn hoofd uit en wringt zich boven de menigte. Hij roept zijn blauwwitte pupillen bij zich. Goed indelen is zijn boodschap naar Bert Deschodt en mezelf. Meegaan tot in de laatste twee kilometer tegen wind. Dan zien we wel weer. Laatste keer succes gewenst van Valentine. Niet vergeten, altijd belangrijk. Is soort van ritueel geworden, brengt me tot rust. Nog drie minuten. Ik vestig me aan de startlijn.

Voor me komt een Marokkaan van AZW staan. Ik ken hem niet, de organisatoren vragen zijn naam. Lap, nog een rappe erbij. Ik kijk om me heen. Enkel maar snelle mannen. Top tien? Misschien top vijftien? Dat wordt vlammen straks, maar…dat had IK OOK gesmst naar trainer Luc. Vlammen, ok dus, maar niet zonder mij. Komaan Michaël, ge weet dat ge’t kunt. Tanden nog een laatste keer op elkaar, vooraleer de mond vijf kilometer lang wijd opengesperd naar adem zal happen en snakken, om toch maar zoveel mogelijk zuurstof door het bloed te jagen.

‘Nog één minuut’ meldt de organisator. Ik ben ondertussen wat verdrongen naar de tweede rij, ik werk wat met m’n ellebogen. Geen probleem, ik sta terug goed. Nog tien seconden. Blik op oneindig, vinger in aanslag op de chrono, oren gespitst naar die ene doffe knal van het startpistool.

KNAL daar gaan we! Geflankeerd en aangemoedigd door honderden supporters. Ondanks de snelle start, het focussen en het afzien, is het toch ook een klein beetje genieten met zoveel volk langs de kant van de weg. Genieten van het afzien, lopen kan sadistisch zijn.
De eerste lange rechte lijn. Meteen vormt zich een langgerekte kopgroep van een vijftiental man. Helemaal achteraan deze groep bengel ik. Het gaat snel maar ik ben mee.
Eerste twee bochten. De groep splitst in twee, ik ben opgeschoven, maar ga bewust niet mee met de eerste groep. Ploegmaat Bert Deschodt doet dit wel. Top vijf zit erin voor hem, denk ik, hoop ik althans. Het ziet er goed uit. Da’s iets dat ik ook nog wel eens wil en kan halen in Deerlijk, maar daarvoor moet ik fris zitten, denk ik opnieuw.

Eerste kilometer in 3 minuten. Ik zie de koplopers nog altijd voor me lopen. Ik neem de kop en onderhoud een goed tempo, doch niet verschroeiend. Bang voor een klop in de laatste kilometers. Ploegmaat Lieven Demeestere heeft zich ondertussen aangesloten bij ons groepje.

We draaien de grote baan op richting Waregem. Weer veel volk langs de kant. Kloof met koplopers is iets groter geworden. De lange rechte baan biedt echter perspectieven. Samen met mijn medevluchters zet ik de achtervolging in. De eerste groep (daar ergens ver voor liep latere winnaar Koen Naert) blijft in het vizier. We naderen.

Halfweg, de baan loopt lichtjes omhoog. Lieven en ik hebben ondertussen het meeste kopwerk voor ons rekening genomen, en roepen de rest van de groep om hulp. Tweehonderd meter verder neem ik toch weer over. Ik moet sneller gaan, niet afwachten. Drie kilometer: wind pal op de neus, Kristof Lefebvre versnelt. Het sein om zelf ook te vertrekken, maar ik aarzel. Ik vertrek dan toch. Alleen in de wind, maar wel met Kristof in het vizier. De rest moet lossen.

Ik zie Bert en Fabrice Lagae lopen. Ook de (voor mij) onbekende, maar snelle, Marokkaan, loopt in hun buurt. Ik nader.
Fabrice moet lossen, ik krijg meteen twee man dicht in het vizier.
Passage aan de achterkant van het kerkhof. Weer veel volk. Massa’s aanmoedigingen, ze schreeuwen vanalles, maar ik hoor het niet. Ik zie enkel wat voor mij gebeurt. Ik raap Fabrice op. Jongens, wat ben ik hier aan het doen? We draaien de laatste kilometer op. Ik haal de Marokkaan bij. Vijftig meter voor me loop Kristof Lefebvre, honderd meter voorop ploegmaat Bert en daarvoor…ik zie niemand. Iemand roept ‘top vijf, top zes’. Zou het dan toch voor dit jaar zijn…? Kan niet! Focussen, wedstrijd is nog niet gedaan.

Ik voel het laatste fut uit m’n benen lopen als water uit een bodemloze fles. Nu niet plooien, toch nog eens alles geven. Opnieuw wat versnellen, ik weet niet waar ik de kracht vandaan haal. Laatste driehonderd meter pal in de wind. Ik pak ook Pieter Anckaert. Waar is de bocht? Dan is het nog zo’n vijfhonderd meter en de corrida zit erop.
Daar is de bocht! Ik ga het halen, top vijf is voor dit jaar! Niet stilvallen, nog een derde keer versnellen. Ik loop ietwat in op Kristof en zie ook Bert voor me lopen. Kortbij, maar te ver om nog aanspraak te maken op de vierde stek. Ik passeer Johan Demeyer die roept dat het schitterend is. Laatste S-bocht achter de rug, de finish ligt voor me, ik pers er nog eens alles uit.
Bij het overschrijden van de eindmeet wijst de klok 15’56” aan. ’t Is verdoeme niet mogelijk! Top vijf en, ondanks de wind, twee seconden sneller dan vorig jaar. Ik tel de lijken die voor me zijn binnengekomen. Koen Naert is één, Maarten Verhelst, Bert Deschodt en Kristof Lefebvre. Yep, top vijf…fantastisch na zo een zwaar en lang seizoen, maar ik besef het toch nog niet helemaal.
Laat me even uithijgen. Op adem komen…mag wel na een goed kwartier te hebben gevlamd. Ik denk aan het smsje van vanmiddag. Ik heb inderdaad gevlamd…trainer Luc zal ook content zijn.
Snel naar binnen om geen koud te krijgen. Ik feliciteer ploegmaat Bert. Sterke prestatie, derde plaats in de kerstcorrida! Ook Lieven komt ons vervoegen al vloekend en fulminerend maar al bij al toch zeer tevreden. Ook top tien voor hem! Moet dus zeker tevreden zijn. Dan komt het besef, drie VACBLers in de top tien. Alstublieft! Voorzitter Sammy zal glunderen. Bert zijn wederhelft komt het gebouw binnen. Big smile op haar gezicht…dan weet je het al: ook Charline heeft goed gelopen. Derde vrouw. Nog een knaller voor de VACBL. En het kan maar niet op. Ook Koen Dendoncker, als Deerlijknaar is dit voor hem een thuiswedstrijd, loopt een knappe wedstrijd.

Even wat bekomen en dan snel warmere kledij aantrekken. Wat loslopen, maar vooral, supporteren voor onze vrienden op de vijftien kilometer.

De vijftien
Filip ‘speedy gonzalez’ Vanwijnsberghe zit mee vooraan in de kopgroep. Hij gaat vlot mee. Zelfs wanneer mannen als Delombaerde en Joost Dewaele moeten lossen, blijft ‘ouwe taaie Vanwijnsberghe’ vlot meedraaien in de kopgroep. Tot plots het noodlot toeslaat. Eén van de voorop rijdende motoren moet uitwijken voor een gedubbelde loper en sleurt door zijn manoeuvre Filip de grond in. Weg kans op een prestatie zoals vorig jaar (derde na toppers Stijn Vandevelde en Steven Vandecasteele). Maar ‘Flupke’ staat terug recht, raapt al zijn moed bijeen en geeft er nog een lap op. Fantastisch, want nog geen twee kilometer verder heeft hij de kopgroep terug in het vizier. Ik loop nog even mee met hem en schreeuw hem vanalles toe (waarschijnlijk is hij tijdelijk doof aan zijn linkeroor dankzij Lieven, Bert en mezelf). Kom op Filip, alles geven! Uiteindelijk zal Filip knap vijfde worden en eerste veteraan. Zonder een valpartij zat er misschien nog meer in…
Ook een hele resem andere VACBL-atleten schitterden op de 15km. Sandra Cauwels behaalde én een schitterende tijd én een fantastische podiumplaats bij de dames. Robert Dhondt stond in zijn categorie ook al als primus op het podium. Ook Kurt en Mayko liepen een heel knappe wedstrijd.

Zo kan ik nog heel wat atleten vernoemen, want VACBL presteerde erg knap dit jaar. Ik verwijs dan ook naar de uitslagen verder op de website en naar de foto’s die binnenkort online zullen verschijnen.

Na de prijsuitreiking vertrek ik moe maar voldaan huiswaarts, zij het met een tussenstop aan de frituur. Lekkere frietjes en een vettige bicky burger. Het is lang geleden, maar het smaakt des te meer. Met de adrenaline nog door m’n lijf stromend kruip ik in bed. Het is morgen immers terug werkdag. Maar ik geraak niet in slaap…


Maandag 8 december 2008

Op schema voor Deerlijk?

Gisteren gelopen in Waregem. Eén van de twee voorbereidingswedstrijden in functie van de kerstcorrida in Deerlijk. De 4,5km afgelegd in 14’31”, tien seconden sneller dan vorig jaar. Op het eerste zicht zit ik dus op schema voor een aanval op mn persoonlijke besttijd die ik vorig jaar in Deerlijk realiseerde op de vijf kilometer. Maar het blijft toch één groot vraagteken. De afgelopen intervaltrainingen voelde ik me telkens niet echt super, maar echt slecht ging het nu ook weer niet. Idem dito in Waregem. Hans Omey en Fabrice Lagae waren gaan vliegen en dus werd het strijden voor de derde plaats. Ondanks het feit dat ik redelijk veel kopwerk heb gedaan, voelde ik me toch niet super en in plaats van op het eind nog wat te versnellen, moest ik in de spurt de duimen leggen tegen mijn kompanen.
Ook blijf ik last hebben van mijn linkerhiel…het wordt dus tijd dat het seizoen gedaan is.
Hopelijk kan ik nog een laatste keer vlammen in Deerlijk, maar dan zal ook wel alles moeten mee zitten. We’ll see.

Foto’s van Waregem verschijnen binnenkort op de site.


Maandag 23 november 2008

Clubfeestje

De afgelopen week was een rustige week. Een aantal dagen gerust en wat op de rollen gefietst. Gisterenmorgen voor de eerste keer weer een vol uur getraind.
Tegen ’s middags werden we dan verwacht in ‘Beveren Centre’ voor het internationaal gekende, alom geprezen clubfeest van de VACBL.

De combinatie van lekker eten, veel volk en heel wat gezever zorgden ervoor dat het wederom een leutige namiddag werd. Voor één keer ging het niet over lopen.
Binnenkort een aantal foto’s op de website, met in primeur ‘de kortgerokte meisjes’.

Vanaf deze week start de opbouw voor de kerstcorrida in Deerlijk. De eerste wedstrijd in het kader daarvan is de wedstrijd te Waregem.

Trainer Luc heeft gisteren zijn comeback gemaakt tijdens de zware loopwedstrijd te Orroir. Hij eindigde 63ste op 377 deelnemers. Een geslaagde rentrée dus. Good old Luc is back!

By the way: ’t is weer van dadde: de eindejaarsperiode komt eraan en ze beginnen weer met terreurdreigingen in ons land. Zou Sinterklaas dan toch… ;-)

Tot de volgende!


Maandag 17 november 2008

Prov. Kampioenschap Marke en Ingelmunster: het slot van het crosscriterium

Met nog twee wedstrijden te gaan probeerde ik nog eens alles om zoveel mogelijk punten in te lopen op de leider in het veldloopklassement, Stijn Vermeulen. In Marke voelde ik me echt heel goed en ging keihard te keer. Net zoals in Waregem volgde de ene demarrage na de andere. Als ik niet demarreerde probeerde ik het tempo toch hoog te houden. Het gevolg was dat we met z’n tweeën richting de westvlaamse titel liepen: ploeggenoot Bert Deschodt en ikzelf. Eén iemand kon in de achtergrond de schade beperken en in de laatste ronde komen aansluiten: Glenn Vermander. Mede door het vele werk voelde ik in de laatste ronde dat een eindsprint er niet meer inzat. Heb dan het tempo hoog gehouden om ploegmakker Bert naar de sprint te loodsen. Met een verschroeiende versnelling hield hij de provinciale titel in het VACBL-kamp. Glenn werd tweede en ikzelf derde. Weer wat puntjes ingelopen op Stijn.

Met de laatste wedstrijd in Ingelmunster moest ik nog veertien punten goedmaken op Stijn. Moeilijk, maar niet onmogelijk.
Ik moest winnen en hopen dat Stijn niet in de top drie eindigde. Een tweede plaats kon ook volstaan als Stijn zesde werd. En Stijn werd zesde…alleen ik werd geen tweede, slechts vierde. Al voor de start voelde ik dat het langs geen kanten vlotte. Heb toch geprobeerd, maar Nico Serroen, die voor de gelegenheid aan de start kwam, was te sterk. Samen met Bert, die mij op sleeptouw nam, liep ik voor de tweede stek. Mijn vermoeide benen begonnen echter ‘dienst te weigeren’ en in de laatste ronde moest ik Glenn Vermander laten voorgaan. Weg tweede plaats en weg eindoverwinning in het klassement.

Achteraf bekeken kan ik eigenlijk heel tevreden zijn, want na zo’n lang seizoen nog onverwachts tweede worden in het veldloopcriterium is schitterend,…alleen mijn kritische onderbewustzijn blijft me eraan herinneren dat één nog beter is dan twee en dat die eerste plaats erin zat.

Genoeg gezeverd nu. Het komt erop aan zo snel mogelijk te focussen op het volgende doel. En dat volgende doel is nog dit jaar. Ik wil nog één uitschieter behalen. Indien geen te vermoeid gevoel wil ik nog eens vlammen in Deerlijk.
Ter voorbereiding volgt eerst een week van relatieve rust. Daarna wordt het opbouwen naar Deerlijk toe met de wedstrijden van Waregem en Deinze als voorbereiding.

En dan is het echt gedaan voor dit jaar. Het wordt zeker het laatste lange seizoen. Vanaf volgend jaar wordt het nog gerichter werken naar de duatlons. Maar eerst dus Deerlijk…

Grtz,

Michaël


Maandag 3 november 2008

Jongerencross Waregem: VERDOEME

Vergeef me de uitdrukking, maar dat was toch wel het enige woord wat de eerste vijf minuten na aankomst door m’n hoofd spookte.

Maar eerst beginnen bij het begin. Zondagmorgen vroeg opgestaan. De afgelopen dagen moest ik nog wat uitzieken, waardoor ik niet te veel had gelopen. Vandaar dat ik zondagmorgen vroeg nog een twintig minuutjes ben gaan loslopen in de Gavers. Beentjes loslopen en het focussen in het kopke…geen beter terrein hiervoor dan de Gavers. Ik voelde me al beter dan de dagen ervoor, maar toch nog geen honderd procent.

Om 12.34u werd het startshot gegeven aan de Gaverbeek. Voor de gelegenheid liepen vier reeksen samen: de scholieren, juniores, seniors 1 en seniors 2. Een grote groep dus, het kwam er op aan om goed weg te zijn in de start. Bart Verkaemer startte heel snel en sloeg meteen een kloof. Daarachter volgde Bert en nog wat verder volgde ik in het gezelschap van Bonte, Lieven Demeestere, Vermeulen, Vermander,… kortom iedereen die moest vooraan zitten zat vooraan. In de tweede ronde spurtte Stijn Vermeulen tot bij Bert. Even later sloten Glenn Vermander en ikzelf aan. Lieven volgde op een korte afstand. Het ging er keihard aan toe en nog kwam de ene demarrage na de andere. Een formule 1 race was er niets bij… Ikzelf probeerde het ook een aantal keer. Maar meer dan een klein kloofje kreeg ik niet. In de voorlaatste ronde kwam een sterk lopende Lieven terug aansluiten bij ons groepje en trok meteen door. Stijn moest een klein kloofje laten, wat voor mij het signaal gaf om er nog een extra snok aan te geven. Weer kon ik een kleine kloof slaan, maar op de piste kwamen Bert en even later Stijn terug aansluiten. Op de berm probeerde ik nogmaals en nu moest Stijn definitief lossen. Ook Bert moest een klein kloofje laten. We naderden nog op Bart Verkaemer die vooraan sterk stand hield. Met een kleine kloof kon ik de laatste rechte lijn aanvatten; de overwinning bij de seniores 1 zat erin. Maar in de spurt kon Bert mij toch nog remonteren, waardoor ik in extremis de eerste plaats moest afgeven. Weg overwinning en weg laatste kans op eindoverwinning in het totaalklassement. Mijn ‘verdoeme’ was dus meer dan gerechtvaardigd.

Over mijn koers zelf kan ik heel tevreden zijn. Ik was zeker een van de betere in koers. En dit ondanks het feit dat ik me nog geen 100% voelde. Op naar de volgende cross, hopelijk kan ik daar mijn ontgoocheling doorspoelen.


Maandag 27 oktober 2008

Ziek van start in Moorslede

De afgelopen week verliep niet al te goed. Dinsdag voelde ik de eerste tekenen van griep. Ik had een mottig gevoel en dat werd er de dag erna niet beter op. Ik probeerde de trainingen wel af te werken, maar zonder echt veel fut in de benen. Vrijdag voelde ik me wat beter en had er dus goede hoop in dat alles in orde zou komen voor de cross in Moorslede.
Integendeel dus, ik verscheen zondag aan de start met barstende koppijn, een mottig gevoel en flanellen benen. Bij de minste beweging klom mn hartslag naar 120 en hoger. Uiteindelijk gestart met de hoop dat het voor één keer geen snelle race ging worden. Murphy en zijn wet deden hun werk en een snelle race werd het. Na vijfhonderd meter trok Nico Serroen hard door. Bert volgde in zijn spoor, samen met Ward en Stijn Vermeulen. Het sein dus om te volgen. Ik kon mn wagentje aanpikken en we waren vertrokken met z’n vijven. De benen strubbelden echter tegen, maar ik kon toch achteraan blijven aanpikken. Door de verschillende versnellingen van beurtelings Serroen en Vermeulen moest ik dan toch een kloofje laten. Uiteindelijk moest vooraan iedereen zijn meerdere erkennen in Serroen en hij snelde dan ook op de overwinning af. Bert liep op dat ogenblik in tweede positie en Stijn in derde. Beetje per beetje naderde ik op Stijn en de laatste ronde kreeg ik hem te pakken. Vanuit de achtergrond was ondertussen ook Glenn Vermander teruggekeerd. De laatste tweehonderd meter kon hij nog versnellen. Mijn benen voelden volledig leeg aan en ik moest hem dan ook laten gaan. Weg derde plaats.
Uiteindelijk ben ik nog redelijk tevreden over mijn koers, gezien ik, ondanks de omstandigheden, niet zover achter Bert en Glenn eindigde.
Nu wordt het wat uitzieken en hopelijk kan ik voldoende op krachten komen om er terug te staan in Waregem.


Zondag 19 oktober 2008

Opnieuw podiumplaats in veldcross

Een leuk nazomerweertje luidde de cross te Brugge in. Het parcours: een relatief goedlopend parcours (zeker als het niet geregend heeft) met een lichte helling en zandbak en hier en daar een klein obstakel. Over het algemeen een parcours dat zich leent tot een snelle race dus. En het werd ook een snelle race.
De start werd gegeven en meteen snelden we met z’n vieren weg: Bert Deschodt, Stijn Vermeulen, Ward Bouckaert en ikzelf. Het ging heel snel, want onmiddellijk viel er een grote kloof achter ons. Stijn voelde zich blijkbaar goed en trok na een kwart ronde al meteen stevig door. Hij sloeg een kloofje, maar Bert en ikzelf bleven goed tempo lopen en konden op het eind van de eerste ronde terug aansluiten. Een frisse en sterklopende Bert ging er in de tweede ronde vandoor. Enkel Ward kon volgen. Ikzelf zat net achteraan het groepje en reageerde iets te laat om meteen te kunnen aansluiten. Ik bleef hangen op zo’n vijftien meter en kreeg de kloof niet meer gedicht. De voorlaatste ronde maakte ik nog een kleine tuimelperte, maar kon toch nog Ward remonteren. Enkel Bert was te snel.
Over mijn wedstrijd zelf kan ik heel tevreden zijn. Mijn enige doel voor de komende crossen is nu om eventueel nog die koppositie in de tussenstand te pakken. Vandaag maakte ik terug enkele punten goed op Stijn Vermeulen, maar het zal toch moeilijk worden om deze achterstand nog volledig goed te maken en Stijn van zijn troon te stoten. Maar moeilijk gaat ook…en ik zal het zeker proberen.

Verder was het een hoogdag voor de VACBL met overwinningen voor Charline, Bert, Mia, Filip en podiumplaatsen voor Laura en Lieven. Ook de rest van de VACBL-atleten presteerde goed, met een sterklopende Kurt De Frene op kop (tweede wedstrijd in twee dagen!).


Zondag 12 oktober 2008

Ploeggenote Inge Vancauwenberghe wint Iron Man in Hawaï

Van harte proficiat aan ploeggenote Inge Vancauwenberghe met haar overwinning in Hawaï!
Sterke prestatie, chapeau!

Zie tekst hieronder.
Met een eindtijd van 10:28:53 heeft Inge Vancauwenberghe op Hawaiï de overwinning in haar age-group op zak gestoken. Vancauwenberghe werd daarmee 540ste in het overall-klassement.
Vancauwenberghe kwam na 1:08:15 als 25ste uit het water. Tijdens het fietsen  (5:25:58)rukte ze op naar de eerste plaats in haar age-group, een positie die ze ook tijdens de afsluitende marathon (3:50:05) niet meer uit handen gaf. Voor Vancauwenberghe is het de tweede keer op twee deelnames dat ze op het podium prijkt. Vorig jaar behaalde de 27-jarige West-Vlaamse atlete met een eindtijd van 10:30:35 tijdens haar eerste deelname meteen de derde plaats.


Zondag 12 oktober 2008

Heuveltjes beklimmen in Tiegem

Gisteren stond de loopwedstrijd in Tiegem op het programma. Heuveltjes beklimmen dus. Vermits de benen toch nog wat vermoeid aanvoelden van het weekend ervoor, had ik ervoor geopteerd om de 6km te lopen. De 9km zou een beetje te veel van het goede zijn.
Onmiddellijk na de start vormde zich een kopgroep van vijf personen met o.a. Fabrice Lagae en thuisloper Johan Santens.
Ik probeerde het tempo hoog te houden zodat de een na de andere moest lossen. Bij de passage aan de aankomst, na de eerste ronde, kwamen Fabrice en ikzelf samen boven.  Halfweg de tweede ronde versnelde Fabrice en ik moest de rol lossen. Uiteindelijk strandde ik op een tweede plaats op 19 seconden van de overwinning (tijd van 19’24”).

Na de wedstrijd ging het richting Kortrijk, waar we verwacht werden voor de bedankingsavond van KTDC (n.a.v. de georganiseerde duatlon- en triatlonhappening in juli). Karel Duyck had een schitterend filmoverzicht gemaakt van onze sportieve tweedaagse. Echt een pareltje (binnenkort op deze site)!


Zondag 5 oktober 2008

Overwinning te Menen

Gisteren anderhalf uur losgefietst en deze morgen ook een uurtje losgelopen in de Gavers.
De benen voelden nog wat vermoeid aan, maar toch opmerkelijk frisser dan verwacht.

’s Namiddags stond de veldcross te Menen op het programma. Ik had me al voorgenomen om eens langs de kant te staan kijken en te zien hoe de rest aan het afzien was.
Maar tegen de middag begon het toch te kriebelen bij mij. Zou ik zo zot zijn om na mijn debuut op de halve marathon toch nog een tweede wedstrijd in drie dagen te lopen? Niet echt verstandig en niet echt iets wat ik zou doen in het midden van het seizoen (normaal staat alles volgens schema mooi gepland). Maar we zijn immers op het eind van het seizoen…en ik voel me nog altijd redelijk fris en in conditie. Enkele minuten en een smske naar m’n trainer later was de kogel door de kerk. Ik zou toch starten, maar kreeg van de trainer de raad mee om goed op te warmen en in de wedstrijd niet te veel kop te doen.

De wedstrijd zelf dan: het regende oude wijven, de wind blies relatief hard en het parcours lag er gevaarlijk glad en modderig bij. De vele (gladde) bochten waren sterk in m’n nadeel. Met mijn grote gestalte ben ik minder wendbaar in de bochten dan mijn concurrenten. Dat laatste voelde ik ook in de eerste twee ronden. Ik volgde in zowat tiende positie. Vooraan liep een snel gestarte Stijn Vermeulen, de topfavoriet op een dergelijk parcours. Beetje bij beetje kon ik echter terrein goed maken en bij aanvang van de vierde ronde kon ik vooraan post vatten. De vermoeidheid van de halve marathon voelde ik plots niet meer en ik kon een kloofje slaan op mijn achtervolgers. Enkel een heel sterk lopende Jurgen Decat volgde nog. Ik hield het tempo echter redelijk strak zonder echt diep te gaan. De laatste ronde nam ik dan nog wat meer afstand en de overwinning was binnen.
Voorlopig ruk ik ook op naar de tweede plaats in de tussenstand van het veldloopcriterium. Of ik de plannen nu ga herzien en alle veldcrossen doen weet ik nog niet. Feit is wel dat de goesting er terug is en ik de komende weken waarschijnlijk wel nog een aantal races zal lopen. Maar we zien wel…


Zaterdag 4 oktober 2008

Halve Marathon Kuurne

Na de goede prestatie op het clubkampioenschap kreeg ik plots een zotte ingeving. Waarom niet eens starten in de halve marathon te Kuurne? Eigenlijk was Bert de schuldige, want hij had me er warm voor gemaakt.
Starten in Kuurne…? Op zich geen probleem, maar…de afgelopen maanden stonden al mijn trainingen in het teken van de duatlons en heb ik nooit meer dan 15km gelopen. De duur van de inspanning zou normaal geen probleem moeten vormen, want een duatlon neemt ongeveer evenveel tijd in beslag als een halve marathon. Maar het is toch een totaal andere inspanning én ik had tot vrijdag nog totaal geen ervaring qua indeling van een dergelijke wedstrijd.
Komt daarenboven nog eens dat Luc, mn trainer, me had opgedragen om de woensdag voor de wedstrijd gewoon mijn intervaltraining af te werken en de halve marathon te zien als training. Ok voor mij, maar uiteindelijk als het wedstrijd is wil je natuurlijk toch dat ietsje meer.

De wedstrijd zelf dan. Regen, kou en wind waren de hoofdrolspelers in een behoorlijk bezette halve marathon. Ikzelf ben redelijk traag gestart, in het gezelschap van Ann Parmentier (die de overwinning bij de dames in de wacht sleepte). Na een zevental kilometer vond ik dat het tijd was om wat te versnellen. Ik liep alleen in de wind van groepje tot groepje en kon zo redelijk goed opschuiven. Uiteindelijk geëindigd in een matige 1u19min50sec. Matig, maar niet slecht, gezien geen voorbereiding en het slechte weer.

Na de aankomst kon ik met moeite stappen door de kou die op mn benen was geslagen. Een lekker warme douche zorgde ervoor dat ik snel weer bij mn positieven kwam.
Ik ben tevreden dat ik de zotte beslissing heb genomen om toch te starten. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, maar dan met een veel scherpere tijd!

Ik keerde vooralsnog tevreden terug ;-)

Aja, toch nog even de sterke prestatie vermelden van een aantal VACBL-leden. Vooral Hans, Charline en Bert liepen heel goede tijden. Ook Filip Vanwijnsberghe liep heel goed, maar was niet echt tevreden met zijn tijd (na zijn heel sterke marathon had hij wat last in de liesstreek). Ook de andere VACBL-leden (Yves Noppe, Sandra Cauwels, Charline Dewaele, Frederick Creupelandt  en Dirk Vaneeckhoudt) deden het zeker niet slecht! Ook vele KTDCers namen deel of stonden langs de weg te supporteren, met Romano op kop!
Romano, volgend jaar terug een Iron Man in Hawaï…?


Maandag 29 september 2008

Zeestage + clubkampioenschap

Afgelopen vrijdag vertrokken we richting Oostduinkerke voor ons 20ste clubweekendje. Een weekendje die garant staat voor fun, ambiance, heel veel lachen maar natuurlijk ook heel wat lopen (en te weinig slaap).
Vrijdagavond, na het avondmaal en een avondwandeling, trakteerde Lieven ons op een uitgebreide quiz.
De zaterdagmorgen om 6.30u werd een strandloop van zo’n 10-tal km afgehaspeld. Na een drukke voormiddag en een welverdiend middagmaal werd er kort na de middag even gerust. Om 16u stond dan het Clubkampioenschap 2008 op het programma. Ondanks het feit dat ik de afgelopen weken me redelijk vermoeid voelde en eigenlijk hier en daar al wat trainingen had laten schieten (doe dit normaal niet, maar was van plan om m’n seizoen hier zo wat te eindigen) liep ik een schitterende wedstrijd en kon op een heuvelachtig parcours Bert Deschodt en Lieven Demeestere achter me laten. Niet van de minste dus.
De zaterdagavond werden de beentjes nog eens losgegooid op de dansvloer en de zondagmorgen waren we om 6.45u al terug paraat voor een strandtraining in de mist.
Het werd opnieuw een fantastisch weekendje met een leuke bende die de ambiance er wist in te houden.

Na de duatlon van Waardamme was de concentratie en de goesting een beetje zoek. Een lang seizoen en het vooruitzicht van een rustperiode zorgden ervoor dat o.a. de duatlon te Wetteren niet naar behoren was. Het was de eerste keer dit jaar dat ik met tegenzin aan de start stond. De week na Wetteren had ik nog steeds dit gevoel, en de trainingsintensiteit ging er wat op achteruit.
Blijkbaar was de conditie toch nog goed genoeg om uitstekend te presteren afgelopen weekend en clubkampioen te worden (ik moet eerlijk toegeven dat ik het totaal niet verwacht had, vermits Bert toch in heel goede vorm verkeert en Lieven sowieso altijd een harde tegenstander is).
De prestatie van zaterdag heeft me natuurlijk een extra mentale boost gegeven met als gevolg dat ik waarschijnlijk nog een aantal wedstrijden zal lopen de komende weken. Misschien start ik zelfs in de halve marathon te Kuurne nu vrijdag. Zij het dan wel totaal onvoorbereid en gewoon voor de fun… Ik zie wel. In elk geval: niets moet, maar alles mag. De overwinning van afgelopen weekend was de kers op de taart van een reeds meer dan geslaagd seizoen. Al wat nu nog komt is zuiver genieten ;-)

Greetz,

Michaël


Woendag 17 september 2008

Mooie prestatie van Fredje in Peking (zie tekst van Sporza hieronder)

Van den Heede eindigt zevende in marathon
wo 17/09/08 - België heeft op de slotdag van de Paralympics geen extra medaille meer geoogst. Frederik Van den Heede sloot af met een zevende plaats op de marathon in Peking.
De 34-jarige atleet, die voor het eerst deelnam aan de Paralympics, verbeterde met 2u37'03" zijn persoonlijk record wel met meer dan negen minuten.


Dinsdag 16 september 2008

Duimen voor Fredje op de Paralympics

Vannacht om 1.30u wordt het duimen voor Fredje ‘Raketje’ Van den Heede. Na zijn verdienstelijke 5000m waarin hij 12de werd, wordt het uitkijken of een uitmuntende prestatie erin zit op de marathon.

De conditie is in elk geval goed, laten we hopen dat hij zichzelf nog eens extra kan overtreffen en de spelen afsluiten met een mooie prestatie.

Good luck from us here in Belgium!


Zondag 14 september 2008

Duatlon Wetteren

Na de goede prestatie in o.a. Zele en Waardamme stond normaal gezien nog Wetteren op mijn programma. De twee weken na Waardamme waren echter razend druk, waardoor ik niet voldoende nachtrust had. Ik voelde me dan ook redelijk vermoeid met als gevolg dat ook de motivatie voor mijn laatste duatlon van 2008 ontbrak. Uiteindelijk me toch nog wat proberen op te laden en vertrokken richting Wetteren.

Daar aangekomen, ging ik met de fiets het parcours verkennen. De wegen lagen er gevaarlijk nat bij.
De eerste loopproef bestond uit vijf rondes van 1km en dit over een volwaardig veldloopparcours. Een lange steile helling per ronde moest voor de nodige afscheiding zorgen. Er werd heel snel vertrokken en ik kon me na de eerste loopproef, ondanks een slecht gevoel, vestigen in tiende positie. Ik liep dan ook in die positie de wisselzone binnen. Die was echter onoverzichtelijk en ik vergiste me van plaats. Gevolg was dat de groep voor me was gaan vliegen. Uiteindelijk heb ik bijna het hele fietsonderdeel alleen afgewerkt, maar het liep langs geen kanten. De tweede loopproef van 2,5km verliep dan weer een stuk beter. Uiteindelijk eindigde ik op een ontgoochelende 18de plaats.

Als ik de balans opmaak van de duatlons dit jaar, dan kan ik, op de wedstrijd in Loenhout en Wetteren na, heel tevreden zijn over mijn seizoen.

Nu wordt het nog wat de conditie onderhouden en misschien nog wat loopwedstrijden afwerken. Maar ik verwacht geen superprestaties meer. Het wordt wat afbouwen om daarna te rusten en de batterijen terug op te laden.

Tot de volgende!


Zaterdag 6 september 2008

Memorial Vandamme: afscheid van Kim Gevaert

Gisterenavond naar de Memorial Vandamme geweest.
Ondanks het koude weer, werd het toch een 'warme' avond.

Wegens het slechte weer werden op de Memorial geen topprestaties genoteerd. Hoewel, op het koningsnummer, de 100m spurt, liep Usain Bolt toch een sterke 9.77sec (met tegenwind).

Hét hoogtepunt van de avond was evenwel het afscheid van Kim Gevaert.
'Ons Kimmeke' werd, terecht, uitvoerig in de bloemetjes gezet, met als hoogtepunt een ode van Clouseau aan onze Belgische gazelle.
Met een oorverdovend applaus nam het publiek afscheid van Belgiës snelste vrouw.

Kim heeft ons landje hele mooie sportmomenten bezorgd. De combinatie van snelheid, elegantie en spontaniteit maakten van haar een hele grote sportmadam.

Bedankt Kim!


Zondag 31 augustus 2008

Provinciaal Kampioenschap te Waardamme

Een blakende zon, een helderblauwe hemel en aangename voelstemperaturen. Het beloofde een schitterende dag te worden. ’s Morgens vroeg nog wat losgelopen in de Gavers en de benen voelden redelijk goed aan.

In de namiddag, om 16.15u, zou het Provinciaal Kampioenschap Duatlon van start gaan. Tegen 15u was de hemel al volledig dichtgetrokken. Het leek erop dat de opening van de hemelsluizen geprogrammeerd stond op het vertrekuur van de wedstrijd. Gelukkig zou het uiteindelijk de hele tijd droog blijven. De wind daarentegen nam wel toe.
Vorig jaar behaalde ik een achtste plaats, beter doen zou een hele opdracht worden.

Om 16.15u werd het startschot gegeven. Kris Coddens en Antoine Duvivier kozen het hazenpad, gevolgd door Jochen Neirynck. Ik was in vijfde stelling gestart, maar hield toch even in om het groepje, dat achter mij aan kwam, terug te laten komen.
In de tweede ronde trok ik er samen met Patrick Soetaert vandoor. De voor ons lopende Roel Desmet werd bijgehaald en met drie kwamen we de wisselzone binnen. Na een vlotte wissel kon ik als eerste vertrekken. Ik reed een halve ronde alleen voorop maar achter mij vormde zich een grote groep. Heb dan ook wijselijk niet doorgereden en gewacht op de achtervolgers. In de vijf ronden lange fietsproef voelde ik dat de benen redelijk goed waren. De samenwerking in de groep liep niet supervlot en heb dan maar zelf met een viertal anderen het kopwerk voor mn rekening genomen. De groep bleef samen tot in de laatste ronde toen Olivier Vandevoorde probeerde weg te springen. Ploegmaat Patrick Soetaert bleef uiteraard zitten en ikzelf hield ook de benen stil. Uiteindelijk kwam alles toch weer samen, wat voor mij het signaal was om terug naar voor op te schuiven. Ik kon als eerste van de groep de wisselzone induiken en vertrok ook als eerste voor de laatste 2,5km lopen. Vooraan in de wedstrijd had Kris Coddens afstand genomen van Antoine Duvivier. Jochen Neyrinck had in de fietsproef ploegmaat Jurgen Boterberge opgewacht en samen hadden ze een voorsprong van een halve minuut opgebouwd op onze groep. Het ging bij ons dus voor de strijd om de vijfde stek.

Met een gedeelde derde snelste looptijd in de tweede loopproef kon ik de onverhoopte vijfde plaats in de totaaluitslag versieren en werd meteen ook vierde (net naast het podium) in het Provinciaal Kampioenschap, vermits Duvivier niet in West-Vlaanderen woonachtig is.

Over de wedstrijd in het algemeen kan ik heel tevreden zijn. Ik voelde me goed en alles liep (bijna) perfect. Na de aankomst was ik ook heel snel gerecupereerd.

Het was ook de eerste keer dat ik met nieuwe (heel lichte) loopschoenen liep. Ik was wat onzeker voor de wedstrijd, want het gevoel was uiteraard anders. Maar tijdens de wedstrijd leek ik te zweven.

Na de overwinning in De Pinte en de mooie wedstrijd te Zele is dit een derde (en de grootste) opsteker in drie weken tijd.

Ik keer tevreden terug ;-)Maandag 25 augustus 2008

Loslopen en feestje

Vandaag een klein uurtje losgelopen in de Gavers met een aantal VACBL-ploegmakkers. In de namiddag werden we verwacht ten huize Filip Vanwijnsberghe, alwaar we met een bont gezelschap de buurt onveilig gingen maken. Zogezegd zogedaan. Lieven had zelfs twee kleine actieve mannetjes ingehuurd die het leven van Filips dochter Maaike wat zuur maakten. Ze luisterden naar de namen Kevin en Robin (zoontjes van Lieven), maar zijn eigenlijk wel twee (b)engelkes. De ‘lady of the house’ Veerle had koste nog moeite gespaard om ons te verwennen en ervoor te zorgen dat de kilo’s die we de afgelopen weken eraf werkten er heel gemakkelijk weer bijkwamen. Ik vrees dat de visschotel van ’s avonds voor een tekort aan zalm en andere vissoorten heeft gezorgd in onze zeewateren.

De pikante details en de bezwarende foto’s bespaar ik u…alhoewel, ik durf te wedden dat Lieven er meer over vertelt op zijn blog (www.bloggen.be/demeestere)!
Het werd in elk geval een heel leuke namiddag/avond. Zeker voor herhaling vatbaar…zij het van zodra de vispopulatie terug is toegenomen.


Zaterdag 23 augustus 2008

Meer dan geslaagde wedstrijd te Zele.

Vandaag stond de duatlon te Zele op mijn programma. Normaal gezien een wedstrijd die mij iets minder ligt omdat de sterke fietsers meestal hun achterstand in het lopen kunnen goedmaken. Dit in het achterhoofd houdende ben ik deze keer niet heel snel gestart in de eerste loopproef. Ik was goed weg, maar liet me dan al snel wat uitzakken om wat krachten te sparen voor het fietsen. Met een zesde looptijd was het eerste lopen toch nog meer dan behoorlijk, maar ik voelde dat ik nog fris zat. In het fietsen voelde ik me, naar mijn normen, goed. Ik kon goed volgen en probeerde bij elke scherpe en gevaarlijke bocht wat op te schuiven naar voor. Een verstandige koers gereden dus. Uiteindelijk kwam een hele grote groep samen. Het zou er dus vooral op aankomen om goed te wisselen en nog een sterke afsluitende loopproef er uit te persen. Ik kwam goed de wisselzone binnen, maar net voor mij gingen Patrick en zijn ploegmaat met fiets en al tegen de grond. Met een kattesprong geraakte ik over hen en de fietsen. De wissel verliep niet super. Ik vertrok vanuit negende stelling na wat geklungel met de helm. Dankzij een goede afsluitende loopproef (vijfde snelste looptijd) kon ik nog één atleet oprapen en werd achtste.

Voor de wedstrijd had ik gerekend op een plaats in de top 20 en, na het zien van het startlijst, zelfs gehoopt op een top 15 plaats. Uiteindelijk werd het achtste, dertien plaatsen beter dan vorig jaar.

Nu op naar de volgende wedstrijd in Waardamme!

O ja…ons Tia behaalde ondertussen goud en op de 4 x 400m schitterde ons mannelijk estafetteteam. Waren er, naast hen en de 4 x 100 meisjes, nog andere belgen die meededen aan de Olympische Spelen…? Misschien is dit wel wat grof uitgedrukt, maar uiteindelijk is het de atletiek die de eer van ons landje heeft gered. Natuurlijk mogen we de prestaties van onze jonge voetbalduivels, de triatleten, roeiers, … niet onderschatten. Er zaten zeker nog een aantal prachtprestaties bij, maar vooralsnog geen medailles.
Twee meter en vijf das ‘in’ op vandaag ;-)
Goud en zilver dankzij de dames, blijkbaar het sterke geslacht!Vrijdag 22 augustus

Gouden vier behaalt zilver!

Fantastisch! Van 1976 wachten we al op een olympische atletiekmedaille voor België. Welgeteld 42 seconden en 54 honderdsten (nieuw BR!!) hebben onze gouden vier ervoor nodig gehad. Wat onze andere sporters niet lukte, ging als een fluitje van een cent bij Olivia Borlée, Hannah Mariën, Elodie Ouedraogo en Kimmeke Gevaert. Na winst in de halve finales nu zilver in de finale na een sterk Rusland. De Jamaïcaanse topfavorieten faalden bij hun stokwissel, waardoor het een open wedstrijd werd.
Dus toch nog een medaille voor België en dan nog wel in de atletiek, de moeder van alle sporten. Proficiat meisjes!


Vrijdag 15 augustus 2008

Geslaagde test

Gisterenavond gestart in een loopwedstrijd in De Pinte. Ik wou er even testen voor de komende duatlons. Voor mij was het vooral belangrijk dat het gevoel goed zat, de plaats was van minder groot belang.

De wedstrijd liep over 7,4 km zowel op geasfalteerde wegen als op onverharde, soms modderige veldwegen.
Na de start vormde zich al snel een kopgroep van vier man (Filip Steelandt, Clive Vangheluwe, Frederic Creupelandt en mezelf). Clive nam de kop en ik volgde vlot in zijn spoor. Toen ik de koppositie overnam viel er een klein gaatje achter me. Ik voelde dat het vlot ging maar liet de andere drie toch nog even terugkeren. Na een aantal kleine versnellingen ben ik er dan toch vandoor gegaan. In de tweede ronde heb ik de kloof nog wat uitgebreid en kwam met een 40-tal seconden voorsprong op Filip Steelandt over de meet.

Zonder echt diep te moeten gaan kon ik redelijk gemakkelijk afstand nemen van m’n concurrenten. Een geslaagde test dus met het oog op de komende wedstrijden.
Volgende zaterdag volgt de duatlon te Zele en de week daarop start ik in Waardamme.

Grtz.


Zaterdag  9 augustus 2008

Volop aan het trainen

Ondertussen ben ik alweer een kleine twee weken aan het trainen en het loopt redelijk vlot. Alleen mijn maag speelt me af en toe nog parten.
Vandaag een goede koppeltraining afgewerkt. Een tweetal uur gefietst met aansluitend een korte maar intensieve looptraining van twintig minuten. Ik voelde dat het vlot ging tijdens het lopen: de benen voelden nog redelijk fris aan. Na een uurtje fietsen liep ik een bijensteek op, maar gelukkig zonder al te veel gevolgen voor mijn training. De bij zal er erger aan toe geweest zijn ;-)


Woensdag 23 juli 2008

Niet van start in Butgenbach en Tongeren

In onderling overleg met mijn trainer Luc Carron werd beslist om niet van start te gaan in de wedstrijden te Butgenbach (9aug) en Tongeren (15 aug). In plaats daarvan komt een week rust en daarna wordt het terug opbouwen naar de wedstrijden te Zele en vooral Waardamme en Munsterbilzen


Maandag 21 juli 2008

Opgave in Loenhout

Na de mindere loopwedstrijd te Hulste stond vandaag de duatlon te Loenhout op mijn programma. In de wedstrijd te Hulste kon ik een tweetal ronden volgen in een ruime kopgroep. Maar de benen waren nog te vermoeid van de twee wedstrijden van vorig weekend. Ik voelde al snel dat het niet vlotte. Uiteindelijk een ontgoochelende achtste plaats behaald.

De wedstrijd te Loenhout zelf dan. Ik had reeds een aantal keer deelgenomen en wist dat het parcours me op het lijf geschreven was. Eerst 5 kilometer lopen, gevolgd door 20 kilometer fietsen op een parcours met lange rechte stukken waar goed kon worden gevlamd, en dan als laatste een afsluitende 2,5 kilometer lopen
Het was, ondanks midden in de zomer, ijskoud voor de tijd van het jaar (11°) met een snijdende wind en heel veel regen.

Met o.a. Rob Douwen aan de start wist ik dat het heel hard ging gaan van bij het begin. En dat was ook zo. Na de eerste loopproef klokte ik af op 16min, op een vierde stek en op een tiental seconden van de leider in de wedstrijd. De eerste fietsronden verliepen redelijk vlot en ik kon mijn positie handhaven. Na ongeveer 10km begon ik echter last te krijgen van m’n maag. De energiedrank die ik naar binnen werkte, kwam er al even snel weer uit. Mn benen werden slap en ik moest de rol lossen bij de achtervolgers. Uiteindelijk als een zombie nog de fietsproef afgewerkt en begonnen aan het laatste looponderdeel. Maar na honderd meter moest ik de strijd staken.


Dinsdag 8 juli 2008

Duatlon Kortrijk

Afgelopen weekend was Kortrijk het mekka van de duatlon- en triatlonsport.
Ikzelf hielp tijdens deze tweedaagse mee met de organisatie. Samen met ploeggenoot Kevin Desmetz stond ik in voor de veiligheid op het parcours en voor de seingevers.

Maar de zaterdag was het eerst en vooral focussen op mijn eigen wedstrijd. Voor eigen volk en voor eigen club…dat zorgde natuurlijk voor extra druk, maar vormde ook een extra stimulans.
Dat de conditie goed was, daar was ik zeker van. De behaalde resultaten in de vorige wedstrijden waren daar het beste bewijs van.
Ik stond dus aan de start met hoge verwachtingen. Top drie op zijn minst, en liever nog wat meer.

Het startschot werd gegeven en meteen vormde zich een kopgroep met daarbij o.a. Patrick Soetaert, de winnaar van vorig jaar, Olivier Vandevoorde en Ludovic Vanlede (eerste van de duo-duatlon).
Het lopen ging vlot en ik voelde dat het nog sneller kon. Even wat getest en na een versnelling schoten enkel Patrick Soetaert en ikzelf over. Na een vlotte wissel vertrok ik als eerste voor het fietsonderdeel. Na een halve ronde vormde zich achter mij een groepje met drie sportivo-ploegmakkers (o.a. Soetaert en Vandevoorde). Vermits de wind redelijk hard blies wachtte ik het groepje af en pikte hierbij aan. De posities bleven ongewijzigd tot op een goede halve ronde van het eind. Net voor de steilste beklimming kwam een vierde fietser (de eerste van de duo-duatlon) aansluiten en gaf er meteen een harde snok aan. Patrick Soetaert moest eventjes lossen en ikzelf kreeg een kramp in mijn linkerkuit. Het gevolg was dat ik zo goed als stil stond, wat de drie Sportivo-ploegmaats natuurlijk vleugels gaf. Meteen kreeg ik een minuut aan mn been gesmeerd. Terug in de wisselzone bedroeg het verschil een minuut en tien seconden. Weg overwinning, weg podiumplaats.
In het laatste looponderdeel van 3,5 km hervond ik mn tweede adem en bleef ik gespaard van krampen. Dit resulteerde in een tweede snelste looptijd waar ik nog tot op 10 seconden eindigde van de derde. Maar niet goed genoeg dus. Patrick Soetaert werd na een sterk tweede loopnummer de verdiende winnaar.
Uiteraard was de ontgoocheling groot. Maar veel tijd om door te spoelen kreeg ik niet.
De dag erna stond ik samen met clubmakkers David Desrousseaux en Harry Vandewalle aan de start van de trio-triatlon.
Na een sterke zwembeurt van David konden we ons positioneren in 20ste positie, waarbij alles (op de eerste drie na) heel dicht opeen zat. In het fietsen gaf Harry er een snok aan waardoor ik in een zevende positie kon starten aan het looponderdeel. Het revanchegevoel haalde het op de verkrampte benen en ik snelde naar een tweede snelste looptijd wat resulteerde in een tweede plaats in de einduitslag. Uiteindelijk toch nog een podiumplaats voor eigen publiek.

Langs deze weg toch even een dikke merci aan alle supporters die op zaterdag en/of zondag mij hebben toegeschreeuwd. Het was echt zalig om zo te kunnen racen.

Tot slot ook nog een woordje van dank aan Geert Devolder en Philip Vaneeckhout die zich een gans jaar (en dit elk jaar opnieuw!) hebben ingezet om er een fantastische sporthappening van te maken. Een feilloos verloop van de wedstrijden, een prachtige organisatie en een heel leuke sfeer. VOLGEND JAAR OPNIEUW!!!

Grtz,
Michaël


Maandag 30 juni 2008

Goede test voor de wedstrijd te Kortrijk

Na drie weken van goed doortrainen in het kader van de komende duatlonwedstrijden (met in de eerste plaats natuurlijk de sprintduatlon te Kortrijk), stond vrijdagavond voor het eerst weer een loopwedstrijd op het programma.
Dwars door St Pieter te Kuurne moest een laatste test worden in de aanloop naar de duatlon te Kortrijk.
En het bleek een geslaagde test…
Hoewel de vermoeidheid van de zware trainingsweken nog in de benen zat, liep ik een behoorlijke wedstrijd. In een wedstrijd waar er toch heel wat wind stond klokte ik af in een tijd van 16’24”. Vijf seconden te traag voor de eerste plaats. Niet slecht, maar met frisse benen zat de overwinning er zeker en vast in.

De komende dagen worden de trainingen gereduceerd tot een lichte intervaltraining en wat loslopen. Het zal er vooral op aankomen voldoende te rusten om fris aan de start te komen zaterdag.


Zondag 15 juni 2008

Persvoorstelling KTDC

Gisteren vond in Heule de persvoorstelling van KTDC plaats. En deze keer was ze toch iets specialer dan anders. Niet alleen werd de nieuwe KTDC-outfit voorgesteld, ook de organisatie van het BK duatlon en triatlon en de Make a Wish-foundation kwamen aan bod.

Naar driejaarlijkse gewoonte werden de KTDC-atleten voorzien van een nieuwe outfit. Meteen een hele aanpassing want in vergelijking met het lichtblauwe pak van de afgelopen jaren koos het clubbestuur nu voor een mix van groen, geel en zwart. Een heel geslaagde combinatie zo blijkt, want iedereen is laaiend enthousiast (Foto’s binnenkort op de site)!
Onze sponsors van de afgelopen drie jaar Capino en Runa bleven hun onvoorwaardelijke steun geven aan de club. Nieuw dit jaar is bouwonderneming Geert Vanneste.

Meteen werd van de persvoorstelling ook gebruik gemaakt om onze duatlon- en triatlonhappening in de kijker te zetten. Dit jaar uniek, want zowel op zaterdag 5 juli als op zondag 6 juli vinden de Belgische Kampioenschappen plaats. Alles gaat door in de omgeving van de sporthal De Lange Munte te Kortrijk. Meer info vind je verder op deze site.

Aan deze happening is ook een goed doel gekoppeld. Een deel van de opbrengsten gaat rechtstreeks naar de Make a Wish Foundation die hiermee de allergrootste wens van een jong meisje, dat levensbedreigend ziek is, zal proberen in te vullen. Heel mooi dat we als club hiertoe ons steentje kunnen bijdragen.

Voor de rest werd de persvoorstelling een gezellige avond met een natje en een droogje en een leuk weerzien met de ploegmakkers.
We kijken al uit naar de wedstrijd te Kortrijk!


Vrijdag 6 juni 2008

Sprintduatlon Memorial Vansteelant te Torhout

Na de mindere duatlon van Elsegem was het voor mij duidelijk. Ik moest en zou revanche nemen op mezelf. De conditie is goed en ik had dan ook alle vertrouwen voor de duatlon te Torhout (Memorial Benny Vansteelant). Ondertussen had ik ook nog een eerste plaats behaald in De Pinte (Bodysolrun) waardoor het vertrouwen is blijven groeien.

Ik vertrok dan ook richting Torhout met vertrouwen én ambitie. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Twee uur op voorhand aanwezig om toch maar rustig de tijd te hebben het parcours te verkennen.
Op een half uur voor de start wou ik nog juist het laatste stukje van het fietsparcours verkennen toen ik plots een klapband kreeg. Al sprintend met de fiets aan de hand liep ik richting de auto. Met nog een twintigtal minuten te gaan was het vervangen van band niet echt meer aan mij besteed (moest immers nog loslopen en stretchen). Gelukkig kwam ik een goede ziel (Jurgen Deriemaeker) tegen met een reservewiel en kon ik weer verder. In allerijl heb ik mn fiets dan in het fietsenpark gezet en (waarschijnlijk door alle commotie) een beginnersfout gemaakt. In plaats van de fiets op nummer 709 te plaatsen had ik hem op standplaats 109 gedeponeerd. Gevolg was dan ook dat ik bij de eerste wissel op zoek moest naar mn fiets.
Uiteindelijk dan nog sterk geëindigd en tweede geworden op een kleine tien seconden van de winnaar, Jurgen Boterberge.
Een eerste plaats zat er zeker en vast in. Dit geeft dan ook vertrouwen naar de komende wedstrijden.

De komende drie weken worden zware trainingsweken. Dit met het oog op de duatlon te Kortrijk. De eerstvolgende wedstrijd staat normaal gezien gepland op 27 juni (5km in Kuurne St Pieter), de week voor Kortrijk.

Voorlopig verloopt alles naar wens. Ik zit perfect op schema!

Langs deze weg wil ik toch nog eens iedereen bedanken die mijn prestaties volgt tijdens de wedstrijd zelf of op de website: mijn supporters, vrienden en trainer Luc. Ook nen dikke merci aan ‘Tientje’ voor de niet aflatende steun! Merci!

Michaël


Maandag 12 mei 2008

Euforie maakt plaats voor ontgoocheling

Vandaag gestart in de duatlon van Elsegem. De weersomstandigheden waren om te smelten: felle zon, 26 graden, droge drukkende lucht en redelijk wat warme wind.

Afgelopen zaterdag had ik nog een fartlektraining afgewerkt en kreeg in de namiddag een telefoontje van mijn VACBL-clubmakkers om hen te gaan steunen tijdens de 12-urenloop in Deerlijk. Normaal gezien zou ik dit zeker niet doen voor een wedstrijd, maar vermits de VACBL één grote vriendengroep is en ze toch wel op mij rekenden, heb ik dan toch maar het beste van mezelf gegeven.

En misschien had ik dit toch beter niet gedaan… Zondag voelden de benen zwaar en vermoeid aan. Vanmorgen toen ik opstond waren ze iets beter, maar ik voelde toch nog steeds pijn.
Uiteindelijk toch maar gestart in Elsegem met het doel er het beste van te maken.

Ik was redelijk snel gestart tijdens de eerste loopproef. Na één ronde kwam ik door als vierde. Toch voelde ik al dat het niet liep zoals het moest. In de tweede ronde wat gas teruggenomen en uiteindelijk als negende de wisselzone binnengelopen. Tijdens het fietsten ging het van kwaad naar erger en moest ik een aantal groepjes laten gaan. Ik heb dan maar op eigen tempo de wedstrijd uitgereden (dacht aan stoppen, maar wou voor mn kop niet opgeven) en het laatste looponderdeel aangevat. Na één uur en zestien minuten liep ik ontgoocheld over de eindmeet.

Een slechte dag, geen goede voorbereiding (mea culpa) en het warme weer zorgden voor een afsluiten van het verlengd weekend in mineur. De euforie van vorig weekend heeft plaats gemaakt voor ontgoocheling.
Een mindere ervaring waarvan ik toch een stuk wijzer ben geworden…al doende leert men, nietwaar?
Het zal nu de kunst zijn om de wedstrijd zo snel mogelijk uit m’n hoofd te zetten en te focussen naar de komende races.

Vermoeide groetjes,

Michaël


Dinsdag 6 mei 2008

Twee vliegen in één klap

Afgelopen weekend zal toch wel nog eventjes blijven nazinderen.
Deelgenomen aan twee wedstrijden en beide wedstrijden ook gewonnen met een mooie voorsprong. Het bewijs dat de conditie al heel goed is.

Na de duatlon van Ruddervoorde wist ik al dat het goed zat. Zowel het eerste als tweede looponderdeel waren uitstekend. Dat gaf me vertrouwen met het oog op de wedstrijden die zouden komen. En die eerstvolgende wedstrijden waren de KWB-run te Bavikhove en Dwars door Desselgem.

De vrijdagavond stond de KWB-run op het programma. Een wedstrijd die ik absoluut ooit eens wou winnen, je loopt immers niet elke dag in je thuishaven. Het gevoel voor de wedstrijd was nochtans allesbehalve. De duatlon van het weekend ervoor, alsook een fartlektraining op dinsdag en een interval op woensdag zorgden ervoor dat de beentjes toch niet al te fris aanvoelden. Maar eens het startschot was gegeven, begon het beetje bij beetje vlotter te lopen. Na een halve ronde waren  we met z’n drieën ervandoor: Clive Vangheluwe, Ludovic Vanlede en ikzelf. Ludovic versnelde op de eerste helling. Ik voelde dat ik gemakkelijk meeging zonder te moeten forceren. Op het eind van de eerste ronde plaatste Clive een versnelling, maar de groep bleef bijeen. Toen we de tweede maal de helling opliepen, besloot ik even te testen en lichtjes te versnellen. Uiteindelijk viel er een kloofje en heb ik dan maar meteen doorgetrokken. Een beetje te vroeg eigenlijk, want zo moest ik nog twee en een halve ronde alleen lopen. Uiteindelijk bleken mijn benen toch fris genoeg om de voorsprong te behouden en zelfs nog wat verder uit te diepen. Ludovic werd tweede, net voor Clive.
Ploegmaten Frederic Creupelandt en Hans Detavernier vervolledigden de top vijf.

Twee dagen later stond Dwars door Desselgem op mijn programma. De benen waren eigenlijk nog niet echt hersteld, maar ik wou dit weekend toch een doorgedreven training.
Op de vijf kilometer stonden 124 deelnemers aan de start te blinken in een blakende zon. De eerste echte warmte zorgde er wel voor dat er weinig zuurstof in de lucht zat.
Ook hier vormde zich al snel een kopgroep van drie man, met o.a. collega-duatleet Christophe Fieuw erbij.
Ondanks de vermoeide benen heb ik van in het begin het gaspedaal ingedrukt. Na een halve ronde moesten mijn twee medevluchters eraf. Christophe werd knap tweede. Fabien Catteeuw, nog een duatleet werd vierde. Ook op de tien kilometer ging een duatleet met de zegebloemen lopen. Bart Verkaemer haalde het voor Pedro Dujardin.

Langs deze weg toch even een (grote) pluim op de hoed van mn trainer Luc Carron. Zijn deskundige schema’s zorgen ervoor dat ik op schema zit voor wat nog moet komen en eigenlijk nu al kan spreken van een geslaagd seizoen. Merci Lucske!
Meteen wens ik hem en z’n vrouwtje Sophie van harte proficiat met de geboorte van hun tweede kleine spruit Lisa. Een bezige bij m’n trainer ;-)


Zondag 13 april 2008

Duatlon Oostende

Oostende was gisteren the place to be voor duatleten en triatleten. Om 11u werd de start gegeven voor de tweede sprintduatlon (5/20/5). In de namiddag konden de toeschouwers genieten van de tijdrittriatlon.
Voor mij was het in de voormiddag te doen. Een wedstrijd die qua afstand perfect was voor mij en qua parcours zelfs nog beter. Een vlakke omloop met weinig bochten, waar je goed kon vlammen, zij het weliswaar met de wind als scherprechter. Indien de conditie goed was/is, dan zou het er nu toch voor een eerste keer moeten uitkomen.
En de conditie is/was goed! Tijdens de eerste loopproef ondervond ik al dat de benen uitstekend waren, dit itt Geluwe. Natuurlijk is het altijd nog wat afwachten hoe de benen zullen reageren tijdens de fietsproef. Ze bleven echter super aanvoelen, en ik wist meteen dat het goed zat. Zo goed zelfs dat ik tegen wind meer dan mn deel van het kopwerk deed (misschien iets te voortvarend als je weet dat mn sterkste onderdeel het lopen is). Na een goede eerste lopen en een meer dan bemoedigende fietsproef, vatte ik het tweede looponderdeel aan met een iets minder gevoel. Ik bleef echter het groepje voor mij in het vizier houden. Na een tweetal kilometer kwam ik er terug door en kon aansluiting vinden. Een versnelling op het einde leverde mij een onverhoopte en onverwachte 12de plaats op. Voor meer info verwijs ik jullie naar het wedstrijdverslag van de webmaster.
De eerste wedstrijd waar ik er moest staan, stond ik er. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.
Volgende wedstrijd wordt normaal gezien Ruddervoorde, op 27 april. Dit wordt meteen een wedstrijd van een heel ander kaliber: langer en niet stayeren.

Grtn,

Michaël


Zondag 6 april 2008

Volderke wint Vlaanderens mooiste

’t Is feest in Bavikhove. Volderke heeft de Ronde gewonnen!!!
Ongelooflijk wat een krachtexploot Stijn Devolder vandaag uit zijn benen heeft geschud. Hij ronde een uitstekende wedstrijd af met een schitterende solozege nadat hij op de Eikenmolen de rest achterliet.
Het werd een Ronde van Vlaanderen om van te genieten. Spanning troef, voortdurend wisselende posities, niemand die er met kop en schouders bovenuit stak…behalve Stijn Devolder dan.
Zelf ben ik even gaan kijken bij de passage van de renners in Kuurne en heb ik samen met Boonen en co de hagelbui getrotseerd op de Oude Kwaremont.
Toch ongelooflijk hoe een sportwedstrijd zo een massale volksverhuizing teweegbrengt. Het leek wel of de helft van Vlaanderen rond het parcours had plaatsgevat. De andere helft zat ongetwijfeld voor tv.
Het moet toch een ongelooflijk gevoel geven als je als renner tussen die schreeuwende massa een helling naar boven rijdt of als je, zoals Stijn, met een voorsprong als eerste de eindmeet overschrijdt en nog de tijd vindt om de honderden mensen links en rechts van je op de tribunes te groeten. Daar kunnen wij duatleten alleen maar van dromen.
Koers is afzien, koers is mooi. De schoonste koers van het jaar zit er alweer op, het wordt uitkijken naar dat ander pareltje, Paris-Roubaix. Ik tip op Hoste of Boonen.

Zelf heb ik gisteren een geslaagde koppeltraining afgewerkt. De benen voelden goed aan. Deze morgen dan een uur en een kwart gelopen in de Gavers. Ik voel dat de conditie nog n stukje gebeterd is in vgl met de wedstrijd te Geluwe. Hopelijk kan ik ook al iets dichter eindigen.
Dinsdag staat nog een intervaltraining op het programma. Voor de rest wordt het losfietsen en rusten.

Grtz


Zondag 30 maart 2008

Zondagavond

Indien ik in de loop van de komende uren plots om een of andere reden geheugenverlies zou lijden, dan nog zouden mn benen me eraan herinneren. Vandaag de eerste duatlon gehad, en het was meteen eentje om u tegen te zeggen. Veel wind, regen en een licht hertekend golvend parcours (langere hellingen) maakten de wedstrijd hard.
Zoals reeds eerder gezegd liegt deze wedstrijd er niet om…ook bij mij niet. Een selectief parcours maakt meteen duidelijk waar je staat.
Zelf ben ik niet echt tevreden over mn wedstrijd. Met een 38ste plaats op 89 deelnemers deed ik wel beter dan vorig jaar, maar niet zoals verwacht. Al bij het eerste lopen voelde ik dat de benen ronduit slecht waren. Lag het aan het feit dat het uur veranderd was (hoewel dit voor iedereen geldt), aan het feit dat ik geen oog had dichtgedaan de vorige nacht (mn grootvader was opgenomen op Intensive Care met een hartslag van 27) of aan het feit dat ik deze morgen nog hals over kop een lekke band diende te vervangen, wat de nodige stress met zich meebracht? Waarschijnlijk zullen ze allemaal wel hebben meegespeeld, maar geen van deze kan als excuus worden aangehaald voor de mindere prestatie. Het was gewoon niet goed. Ik weet dat Geluwe not my cup of tea is, maar toch: wie goed is moet op om het even welk parcours uit de voeten kunnen. En ik ben dus nog niet goed genoeg. In het fietsen kwam ik er wel eventjes door om dan de laatste fietsronde toch weer wat weg te zakken.
De volgende wedstrijd wordt Oostende op 12 april. Daar zal ik toch geprikkeld aan de start komen…
We gaan in elk geval niet panikeren, het seizoen moet nog goed en wel beginnen.

Tot de volgende!

Michaël


Donderdag 27 maart 2008

Het is bijna zover. De nieuwe start van het duatlonseizoen komt er aan. Zondag staat meteen een niet te onderschatten wedstrijd op het programma. De duatlon in Geluwe is traditioneel de opener van het duatlonseizoen (winterduatlons natuurlijk niet meegerekend) hier in Vlaanderen. Met tweemaal om en bij de vijf kilometer lopen en daartussen 40km fietsen op een lastig parcours is dit een wedstrijd die meteen duidelijk maakt waar je staat.
Ikzelf verwacht er veel meer van dan vorig jaar. Toen stond ik aan de start met een goede loopconditie, maar had ik amper op de fiets gezeten. Op vandaag heb ik toch wat meer fietskilometers in de benen. Ik haal nog niet de loopsnelheid die ik vorig jaar had op hetzelfde moment, maar een betere fietsconditie moet toch toelaten om beter te doen dan vorig jaar.

Gisteren nog een intervaltraining gedaan en vandaag wat losgefietst op de rollen. De benen voelen in ieder geval goed aan. Nu maar hopen dat het zondag toch droog blijft…

Grtz,

Michaël 


Zondag 9 maart 2008

Heheh…een ganse week regen, een patattenveld en een klein stukje bos. Dat waren de hoofdingrediënten van een zeer gekruide, pittige veldcross te Ingelmunster. Het parcours lag er loodzwaar en gevaarlijk bij. Het waaide en het regende…een echte cross dus. Het strijdtoneel bevond zich rond de velden van het speel- en pretpark Aviflora. Nooit gedacht dat een pretpark op zo’n korte termijn omgetoverd kon worden tot een hel. Een hel waar je tot over de enkels in de modder zakte…een spektakel voor de toeschouwers weliswaar. Na de opgelopen kwetsure van vorige week kwam ik toch met een aantal vraagtekens aan de start. De afgelopen week had ik me vooral rustig gehouden en slechts lichtjes getraind. De trainingen gingen nog gepaard met pijn, maar vandaag kon ik niet klagen: weinig last tijdens de wedstrijd zelf.
Honderd meter na de start werd het plots zwart voor mn ogen. Niet omdat ik te diep was gegaan, wel omdat de modder zo hoog opspatte dat mijn ogen bedekt werden door een laagje modder. Een mooie illustratie van de modderpoel die het ginds was. Eens ik weer licht zag liep ik in derde positie na Stijn en Ward. Bert (ploegmaat) die z’n start gemist had, kwam na een ronde bij me aansluiten en werd uiteindelijk derde na Stijn en een sterke Mathias Wenes. Ik werd uiteindelijk vierde. Niet super, maar ook niet slecht. Zeker omdat dit niet mijn soort parcours is.
Het eerste luik van het veldloopcriterium zit erop, nu wordt volledig gefocust op de duatlonwedstrijden. Af en toe probeer ik nog een loopwedstrijd en een pistewedstrijd mee te pikken, maar de hoofdbrok wordt duatlon, met als eerste wedstrijd Geluwe (30 maart). Op naar de volgende training!


Zondag 2 maart 2008

Van het podium naar de spoed

Pff het was me het dagje wel. ’s Morgens nog gaan genieten van de sfeer op de start van Kuurne-Brussel-Kuurne (Het blijft toch iets speciaals dat wielrennen) en in de namiddag was het dan mijn beurt om af te zien. Terwijl de renners in Kuurne het lokale parcours opreden en de twee plaatselijke ronden afhaspelden weerklonk in Meulebeke het startschot voor de derde veldcross van het Westvlaams criterium. Gestart met een iets betere conditie, maar met wat vermoeide benen, kon ik me, na een snelle start, handhaven in de kopgroep. Samen met Stijn Vermeulen en Ward Bouckaert hadden we al snel een redelijke kloof. Op anderhalve ronde van het einde kwam een sterk lopende Clive Vanthornaut terug aansluiten. Hij had meteen ook een knappe versnelling in huis waardoor de rest moest lossen. In een spannende slotronde sloeg voor mij het noodlot toe. Ik kwam met mn schouder onzacht in aanraking met de afsluiting. Doorlopen was geen probleem en ik werd nog derde. Maar na de wedstrijd nam de pijn toe en kon ik mn schouder moeilijk bewegen. Van het podium ging het richting Rode Kruis post en daarna naar de spoed van de St. Jozefskliniek te Izegem. Na foto’s bleek het gelukkig maar om een kneuzing te gaan, waardoor het verlies aan trainingen de komende dagen beperkt zal blijven. Het zal er vooral op aan komen om niet te forceren: rusten en op de rollen fietsen. Al bij al valt het dus gelukkig nog mee.


Donderdag 28 februari 2008 - 09.30u

Goeiemorgen,

Even van mijn resterend vrij half uurtje gebruik maken om nog eens op de blog te posten. Deze morgen een hersteltraining gedaan na de intervaltraining van gisteren. De conditie begint lichtjes te verbeteren. Dat ondervond ik niet alleen gisteren op training, maar ook zondag op onze eigen cross. Zoals gezegd startte ik met een achterstand in conditie, maar ging er toch alles aan doen om zo dicht mogelijk bij of op het podium te eindigen. Voor eigen volk kan men immers altijd een beetje meer. Uiteindelijk is het een vierde plaats geworden. De strijd voor de derde plaats tussen Glenn en mezelf lag nog open tot op een halve ronde van het einde (in het modderveld). Dan moest ik de rol lossen. Ik blik tevreden terug op de cross. Luc (trainer) was aanwezig en tevreden met de prestatie. Dat geeft natuurlijk moraal voor de komende weken.
Morgen staat nog een fartlektraining op het programma en zaterdag een fietstraining van twee uur. Zondag pik ik dan de cross mee in Meulebeke, zij het opnieuw met bescheiden ambitie.
Ondertussen wordt het ook uitkijken naar de start van het nieuwe Belgische wielerseizoen. Clubmaat en vriend Jürgen Soetaert staat als fietssponsor van het Mitsubishi Prof wielerteam aan de vooravond van een belangrijk fietsweekend. Ik wens hem en de ploeg dan ook heel veel succes! Hopelijk kunnen de kopmannen het waar maken in de omloop en in Kuurne.


Zondag 10 februari 2008

Cross Dadizele

Net de eerste wedstrijd achter de rug. De Internationale Parkloop van Dadizele. Zoals verwacht ging het langs geen kanten. De conditie staat absoluut nog niet op punt, maar dat hoeft ook nog niet. Eind april, begin mei moet een eerste piek komen voor de duatlons. Voorlopig werk ik verder aan de conditie, met af en toe een wedstrijd als voorbereiding.
In Dadizele vertrok ik rond 20ste positie. Luc (trainer) had me opgelegd om niet te snel te starten en dan naarmate de wedstrijd vorderde wat op te schuiven naar voor. Uiteindelijk ben ik achtste geworden in de categorie Seniors1, maar het gevoel was verre van goed. Geen paniek, het was verwacht ;-). Winnaar werd Nico Serroen voor Stijn Vermeulen en Glenn Vermander.

Op 24 februari staat de volgende wedstrijd op het programma. Da’s meteen een speciale, want het is de eigen VACBL-cross. Hoewel het moeilijk zal zijn, ga ik toch proberen om wat dichter te zitten dan vandaag in Dadizele. Een plaats in de top vijf moet kunnen, maar ik start toch met een podiumplaats in het achterhoofd. Dit onder het motto ‘moeilijk gaat ook’.

Tot de volgende!


Maandag 4 februari 2008

Beste sportievelingen,

Alvast bedankt voor de moeite die je hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn gloednieuwe website. Ik zal trachten regelmatig een verslag van een wedstrijd of training of een algemene bedenking op deze blog te plaatsen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om iedereen te danken die instond voor het tot stand brengen van deze website, in het bijzonder de Webmaster Valver.

Met volle goesting start ik aan het nieuwe loop- en duatlonseizoen. Hopelijk kan ik er iets moois van maken!

Greetz

Michaël